Срокове за основната зимна резитба на дърветата

Първо режем студоустойчивите ябълки и круши

Раните при костилковите зарастват по-бързо, когато се режат по-късно

Резитбата на дърветата може дазапочне от края но октомври и да продължи през цялата зима, но при условие, че температурите не са по-ниски от -5 градуса. Пролетта резитбата продължава до началото на цъфтежа. За малката градина не бива нито да се избързва, нито да се закъснява с операцията. По-добре е тя да се направи в края на зимата, когато опасността от измръзване е преминала. Единственото условие е да приключи да активното сокодвижение на дръвчетата, за да не бъдат ощетени.

ЗАПОЧВА СЕ С НАЙ-СТУДОУСТОЙЧИВИТЕ ВИДОВЕ
Първо се режат летните и устойчивите на измръзване есенно-зимни сортове ябълки. Младите дървета ябълки и круши и костилковите се режат през март, а прасковите - по време на бутонизация  малко преди цъфтеж.

ЗА ДА ИЗБЕГТНЕМ СМОЛОТЕЧЕНИЕТО
Резитбата на кайсията, череша, вишня, джанка се извършва в края на зимата или началото на пролетта. Резитбата на тези дървета през есенно-зимния период и особено в сурова зима,  предизвиква силно смолотечение.

ОСОБЕНОСТ
За прасковата и кайсията добър резултат се получава и при резитба през май-юни. Тя предизвиква вторичен растеж на филизи, залагане на цветни пъпки, а от там и задържане (изоставане) в развитието напролет. Дърветата по-леко изкарват зимата, а пролетта пъпките по-късно се разпукват и цъфтят. По този начин се избягват и късните пролетни мразове.