Гръцката салата далеч не е единственото национално ястие. Чували ли сте например за „Пастицио", „Кефтедес" или „Меломакарона"?
Днес споделяме с вас рецепти за невероятно вкусни гръцки ястия, които можете да приготвите у дома и да изненадате семейството и приятелите си!
Гръцка салата
Ще имате нужда от: 200 г домати, 150 г краставици, 150 г сирене фета (гръцко), 50 г лук, 25 г магданоз, 60 г маслини, 15 г зехтин, сол, черен пипер, риган (на вкус).
Приготвяне: Нарежете сиренето на кубчета, а магданоза - на ситно. След това нарежете зеленчуци (домати, краставици, лук) в купа за салата и добавете маслини и зехтин. Разбъркайте. Добавете сиренето. Поръсете с риган, сол и черен пипер на вкус.
Сувлаки
Продукти: 1 кг свинско месо, глава лук, чушка, домат, 2 скилидки чесън, 2-3 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. риган, сок от 1/2 лимон, сол, прясно смлян черен пипер.
Приготвяне: Нарежете свинското месо на малки кубчета, а лука и чушката - на едри квадратчета. Прекарайте чесъна през преса и смесете със зехтина и ригана. Сложете месото, чушките и лука в купа. Добавете марината, сол и черен пипер и разбъркайте добре. Покрийте с капак и поставете в хладилника за 3 часа.
Започнете да редите последователно парчета месо и зеленчуци на дървени шишчета, които предварително сте накиснали във вода за половин час. Застелете тавата от фурната с фолио, поставете решетката отгоре и върху нея наредете шишчетата. Поставете ги в предварително загрята на 180°C фурна за 30 минути.
Пастицио (Макаронена запеканка с месо)
Продукти: 800 г паста (дебели спагети или други дебели макарони), 800 г кайма, 2 глави лук, 1/2 чаша бяло вино, 1 чаша доматен сок
За заливката: 2 суп. лъж. масло, 1/2 л прясно мляко, 2 суп. лъж. брашно, 200 г твърдо сирене, канела, индийско орехче, сол, черен пипер на вкус.
Приготвяне: Сварете пастата до пълна готовност, за да не се слепи, добавете във водата малко слънчогледово масло.
В тиган запържете ситно нарязания лук, добавете каймата и разбъркайте. След 5-7 минути добавете виното, сол, черен пипер, малко канела и индийско орехче. След като виното се изпари, добавете доматения сок и разбъркайте. Гответе, докато течността изчезне.
За заливката: Разтопете маслото в незалепваща тенджера на среден огън. След това, като разбърквате, добавете брашното, млякото, солта и черния пипер. Гответе до сгъстяване на сместа. В самия край добавете сиренето.
В дълбока тава за печене, намазана с растително масло, започнете да редите слоевете: половината макарони, каймата, останалата паста. Отгоре полейте с приготвената заливка. Сложете в предварително загрята на 180-200 °C фурна за 30-40 минути (кремът трябва да придобие червеникаво-златист цвят).
Гирос с пиле
Продукти: 4 арабски питка (лаваш), 200 г пилешко филе, 200 г зелена салата, 30 г червен лук, 20 г ябълков оцет, 50 г кориандър, 30 г копър, 1 скилидка чесън, 200 г кисело мляко, 40 г соев сос (или сол и черен пипер).
Приготвяне: За соса: Смачкайте 1 скилидка чесън, нарежете копъра на ситно, добавете кориандър, кисело мляко, соев сос (сол, черен пипер). Всичко се разбърква добре и се слага в хладилника.
Пилешкото филе се нарязва на малки лентички, слага се в тиган със зехтин, залива се със соев сос и се поръсва с червен пипер. Свалете от огъня, когато стане златисто. Нарежете червения лук на полумесеци и мариновайте в ябълков оцет (5 минути).
Нарежете арабските питки в тава и поставете в предварително загрята на 200 °C фурна за 3-4 минути. Извадете хляба от фурната и сглобете гиросите: първо сложете половината зелена салата, след това лука и една супена лъжица от соса, добавете пилето, полейте с 2 суп. лъж. сос и добавете останалата салата.
Кефтедес (кюфтета с подправки)
Ще имате нужда от: 500 г телешка кайма, 150 г настърган лук, 1-2 скилидки чесън, смачкани, 100 г (2 филийки) стар хляб, 1 яйце, 1 суп. лъж. червен винен оцет, 1 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. сушен риган, 4 суп. лъж. наситнен магданоз, 1 чаша брашно, сол и черен пипер, зехтин или слънчогледово олио за пържене.
Приготвяне: За каймата: Хлябът се накисва във вода или мляко (5-10 минути). Изцедете го с ръце и го сложете в дълбока купа. Добавете останалите съставки с изключение на брашното и олиото и омесете добре каймата. Покрийте купата с кайма със стреч фолио и оставете в хладилник за 1-1,5 часа. Извадете и отстранете отделилата се течност.
Направете кефтедес (кюфтетата): Вземете около 2 суп. лъж. от каймата и оформете кюфтетата. Всяка топка преди пържене оваляйте в брашно. Кефтедите се потапят до половината в добре сгорещено олио и се пържат за 10 минути до равномерно зачервяване. Прехвърлете готовите кюфтета върху домакинска хартия, за да отстраните излишната мазнина.
Гръцка мусака
Продукти: 500 г мляно месо, 2 скилидки чесън, нарязани на ситно, 1 глава лук (нарязана), 2 чаши доматено пюре, 5 патладжана, 8 картофа, връзка магданоз, сол и черен пипер.
За заливката: 3 яйца, 250 г масло, 1 чаша брашно, 1 чаша пармезан, 1 литър прясно мляко, зехтин, сол, индийско орехче, черен пипер.
Приготвяне: За месната плънка: Каймата се запържва в сгорещено олио, след което се добавят лукът, чесънът и се запържват 4-5 минути. Добавете наситнени магданоз, сол и черен пипер. Сипете доматеното пюре и гответе каймата в домата, докато сместа се напои добре и се сгъсти.
За зеленчуковата плънка: Патладжаните се нарязват на филийки, а картофите се обелват и се нарязват на тънки филийки по дължината. Запържете патладжаните и картофите в зехтина до омекване.
За соса: Поставете тенджера на слаб огън и разтопете маслото. Добавете брашно и, при непрекъснато бъркане, го запържете до златистокафяво. Сипете прясното мляко, добавете индийско орехче и сиренето и разбъркайте всичко. Залейте с предварително разбитите яйца, разбъркайте добре и свалете от огъня.
Мусаката се нарежда в голяма намазнена тава на пластове:
- половината патладжани, като се застъпват, посоляват се;
- половината картофи, добавете сол;
- каймата с доматите;
- останалите картофи, добавете сол;
- останалите патладжани, добавете сол;
- залейте със соса.
Пече се 1 час в предварително загрята фурна на 180-200°C. Готовността се определя от запечена горна част на мусаката и уникалния аромат от фурната.
Меломакарона (бисквити с мед и орехи)
Ще имате нужда от: 2 чаши зехтин, 1 чаша захар, 0,5 чаша вода, 1 суп. лъж. пчелен мед, 1 чаша портокалов сок, 1 ч.лъж. сода, 1 ч. лъж. бакпулвер, кора от 1 портокал, 0,5 суп. лъж. канела на прах, 0,5 суп. лъж. карамфил на прах, 1 кафеена чаша коняк, 3-4 чаши брашно.
За сиропа: 1 чаша вода, 1 чаша захар, 1 чаша мед, 1 пръчка канела, 1 чаша едро смлени орехи.
Приготвяне: Разбийте маслото и захарта, добавете вода, меда, содата, разтворена в сок, бакпулвер, настърганата портокалова кора, канела, карамфил и коняк. Разбъркайте всичко. Добавете брашното и замесете тестото. Не трябва да е много твърдо.
Оформете малки топчета и с помощта на вилица леко ги притиснете на кръст. Наредете ги в намаслена тава. Печете на 200°C за 20-30 минути. След това оставете меломакароните леко да се охладят.
През това време пригответе сиропа: В тенджера кипнете вода със захарта, меда и пръчката канела. Свалете от котлона, отстранете пяната и канелата с лъжица.
Всеки меломакарон се потапя в сиропа 4-5 пъти за 1-2 минути и след това се поръсва със счукани орехи.
Милопита (ябълков пай)
Ще имате нужда от: 300 г брашно, 1 кг пюре от обелени ябълки, 2 ч. лъж. бакпулвер, 1 яйце, 2 суп. лъж. натрошени сухари, 100 г смлени орехи, щипка сол, щипка смляна канела, 150 г маргарин, 100 г захар, 1 суп. лъж. лимонов сок.
Приготвяне: За тестото: Смесете брашното, маргарина, водата и солта, разбъркайте добре.
Смесете ябълковото пюре със захарта, лимона, натрошените сухари, орехите и канелата.
Разделете тестото на 2 части: първата половина сложете в кръгла форма и отгоре разпределете ябълковото пюре. Покрийте с останалото тесто.
Печете във фурната на 175°C за 50-60 минути.
Коментари