По-малките освен по-компактни са и по-дълголетни

Когато става въпрос за породите кучета, които живеят най-дълго, често най-малките са с по-голяма средна продължителност на живота. Малките компаньони обикновено живеят по-дълго от големите породи, като достигат до 16 и повече години, докато средната продължителност на живота на средните или големите кучета е по-близо до 10-13 години. Така че, ако искате да прекарате дълги години с любимеца си, определено не избирайте голяма порода. Генетиката също може да играе роля за продължителността на живота на кучето. Освен това, предимство на малките породи е, че се задоволяват с по-малко пространство за живеене и по-малко време за физическа активност. В това отношение грижите за тях са по-лесни от голяма високоенергийна порода.

За щастие можете да повлияете значително на здравето и продължителността на живота на вашия домашен любимец, като му осигурите препоръчителните профилактични грижи, включително здравословни прегледи, ваксини, третиране срещу паразити, почистване на зъбите, и като своевременно потърсите ветеринарна помощ, когато нещата не изглеждат наред. Освен това затлъстяването може да съкрати живота на кучето с месеци и години, затова е изключително важно да се уверите, че кучето ви има подходящо телесно тегло. Ето 10 породи кучета, известни с най-дългия си живот, като не изключваме безпородистите кучета и миксовете.

1. Чихуахуа

Това е една от най-дълго живеещите породи кучета. Много от тях доживяват до 15 години, като понякога се срещат и индивиди, които достигат до 18-20 години. Дори малките кучета се нуждаят от упражнения, умствена стимулация и обучение. Като цяло те са здрави, но тази порода все пак е склонна към сърдечни, стоматологични и очни проблеми.

2. Дакел

Не е рядкост да срещнете дакел на повече от 15 години. Дакел на име Шанел постави рекорд на Гинес за най-възрастен жив дакел. Тя умира през 2009 г. на 21-годишна възраст. Но дакелите могат да имат здравословни проблеми, свързани с възрастта, особено проблеми с гърба, които могат да се изострят от затлъстяване. Освен това, ако не се полагат подходящи грижи за зъбите им, те могат да бъдат предразположени към тежки стоматологични заболявания, включително абсцеси на зъбните корени и ороназални фистули, и да окажат значително влияние върху цялостното им здраве и качество на живот.

3. Той пудел

Дръзкият и интелигентен пудел "играчка" може да бъде чудесен семеен домашен любимец. Но не подценявайте енергията им или количеството умствена стимулация, от която се нуждаят. Не е необичайно той пуделите да достигнат възраст от 16 до 18 години. Иначе, породата е предразположена към ортопедични проблеми, както и към очни нарушения и тежки стоматологични заболявания.

4. Джак Ръсел

Джак Ръсел териерът е друга малка порода, която често може да доживее до 16 години. Според рекордите на Гинес най-възрастният Джак Ръсел е Уили, който през 2014 г. достига 20-годишна възраст. Джак Ръселите са развъждани за работа и запазват този стремеж и енергия.

5. Ши Тцу

Дружелюбните и адаптивни ши тцу обикновено живеят до 14 и повече години. Тези кучета са отглеждани като компаньони и се нуждаят от кратки ежедневни разходки и игри. Дългата им козина се нуждае от ежедневно четкане или от редовно подстригване. Породата е склонна към ортопедични, стоматологични, кожни и очни проблеми.

6. Малтийска болонка

Тази порода обикновено е изключително здрава, може да живее до около 15 години. Тези кучета се радват на компания и обич, а без подходящо привикващо обучение могат да развият тревожност при раздяла. Както повечето малки породи, те могат да бъдат предразположени и към стоматологични заболявания.

7. Йоркширски териер

Популярна и интелигентна порода. Въпреки че са лоялни и привързани към семейството си, те притежават териерски черти, включително силен инстинкт за охраняване и вокален характер. Не е необичайно йоркитата да доживеят до 13-15 години, при условие че им се полагат подходящи грижи за здравето през целия живот, които могат да включват, примерно, годишно почистване на зъбите от ветеринарен лекар.

8. Померан

Помераните са известни с това, че са дружелюбни, но понякога са малко властни. Тези кучета обикновено са изключително лоялни към семейството си и могат да поемат ролята на мини куче пазач. Въпреки, че могат да бъдат избухливи, последователното обучение може да ги превърне в чудесни семейни любимци, които живеят до 14-16 години. Често срещаните здравословни проблеми при тази порода включват сърдечни заболявания, колапс на трахеята, луксация на патела (разхлабени коленни капачки, които могат да повлияят на подвижността и често водят до артрит на по-късен етап от живота) и стоматологични заболявания.

9. Мини шнауцер

Миниатюрният шнауцер може да бъде упорит, но при добро обучение и социализация, тези териери могат да се превърнат в прекрасни семейни любимци, които обичат да се забавляват с децата, да патрулират в задния двор или просто да прекарват времето си със семейството. Те обаче се нуждаят от редовна грижа или подстригване, за да поддържат козината си в най-добрия вид.

10. Бишон фризе

Трудно е да се устои на тези очарователни кучета с техните заоблени глави и весело изражение. Френската болонка е буйно, привързано куче, което обича почти всеки, когото срещне. Къдравата им козина е хипоалергенна и почти не линее, което ги прави добър избор, ако имате проблеми с алергиите. Тези издръжливи, интелигентни и игриви кучета-компаньони могат да доживеят до 15 години.

Джак Ръсел
Джак Ръсел
Малтийска болонка
Малтийска болонка
Померани
Померани