Инициативният комитет, съставен от 26 независими земеделски организации, изрази на пресконференция днес недоволството си от избирателното водене на преговори с властта.

Техни представители не са стигали до среща с премиера, на които да изложат исканията си, защото не са включени в изготвяните от министър Кирил Вътев списъци. Затова оставката му е сред водещите искания в изготвената декларация, представена на обществото чрез медиите.

25 пътни възела днес са затворени от машини в знак на мирен протест. Според Бойко Синапов, председател на "Обединени български животновъди", предвидените за утре протести в столицата вероятно ще ескалират.

Браншовите организации апелират министър-председателя на да не подписва споразумения за бъдещето на целия отрасъл с излъчените от министъра лица - председателите на Българска аграрна камара и Национална асоциация на зърнопроизводителите, а да вземе предвид  исканията в декларацията на 26-те. Голяма част от самите зърнопроизводители, които не попадат в сформирания комитет били съпричастни повече с тези искания, от колкото с договорените от НАЗ.

Според Мария Степанчева, председател на Асоциация на българските биволовъди, БАК не работи на демокраричен принцип, решенията се взимат едностранно и няма как да гарантира продоволствената сигурност на биволовъдите и земеделските производители като цяло. Тези съображения са причина, Степанчева да вземе решение за прекратяване на членството на асоциацията в БАК.

Твърденията, че комитетът е воден от политически амбиции са отречени.