Стопаните с кози често се сблъскват с този проблем: след раждането козата не храни ярето или позволява само на едно да се приближи до нея, като игнорира или прогонва второто. Стопанинът трябва да вземе незабавни мерки, в противен случай новородените ярета отслабват пред очите му и могат да умрат от глад. Има няколко варианта за коригиране на ситуацията. Опитните животновъди знаят колко различни са козите по характер. Козата може да бъде кротка или нахална, привързана или агресивна. Някои кози са грижовни майки, други са по-лоши от мащехите. Но освен темперамента и характера, има и външни фактори, които влияят върху поведението на родилата коза.

  • Стрес: За първескините раждането е стресиращ фактор. Ако раждането е болезнено, козата може много да се уплаши. Новородено яре ще предизвика страх от повторението на болезнени усещания за родилката. В този случай козата не само не позволява на ярето да се доближи до вимето й, но и самата тя изпитва силно безпокойство и се втурва да бяга.
  • Естествен подбор: Козите са умни животни. С някакво шесто чувство те разпознават по-силните малки, които имат по-голям шанс за оцеляване. Майката може да откаже да храни слабо яре или умишлено да го изложи на по-малка част от вимето, ако е неравномерно развито. Поради липса на хранене, първоначално слабото яре изостава в развитието и може да умре без намеса на собственика.
  • Свой-чужд: В резултат на домашно кръстосване на различни породи, една коза може да даде потомство, което се различава от нейното собствено по цвят на козината. Развъдчиците на кози са забелязали, че животните понякога отказват да хранят ярета с различен цвят на козината, възприемайки ги като непознати. Но при козите с развит майчински инстинкт е възможна и обратната ситуация - те приемат и хранят малките на друга женска наравно със своите или дори вместо своите.
  • Мъжките оцеляват: Интересен факт, който професионалните животновъдите са установили експериментално, е, че ако в котилото има няколко малки, козата предпочита да храни „момчетата". Това може да се дължи на факта, че мъжките се раждат малко по-големи и по-активни от новородените женски. Или може би всичко се дължи на инстинктите за размножаване и запазване на вида.

Заради справедливостта си струва да се отбележи, че понякога козите проявяват обратното поведение - хранят само „момичето" и прогонват мъжкото яре. Но тази ситуация се случва по-рядко.

  • Реакция на отбиване: При животни със силни майчински инстинкти отбиването на малките им предизвиква силен стрес. За да отгледа високопродуктивна коза, собственикът може да отнеме мъжкия приплод от майката и да й остави само малка женска. В резултат на стреса майката става по-неспокойна, търси ярето и го вика. Ако една коза възприема болезнено отбиването на новороденото, тогава тя може напълно да откаже да храни „момичето", след като мъжкото е било взето от нея.
  • Проблеми с вимето: Малко преди раждането и няколко дни след това вимето на козата набъбва, става стегнато и плътно. Докосването на подутото виме причинява дискомфорт на козата. Ако към това се добавят проблеми със зърната:

0 загрубяване на кожата;

0 пукнатини, рани и т.н.,

козата може да отблъсне малките

от вимето и дори да ги удари

  • Свадлив характер: Козите могат да бъдат и вредни - всеки животновъд знае това. Без никакви външни причини животното може да прояви свадлив характер. Козата не приема малките, прогонва ги от вимето, когато се опитват да сучат мляко, или бяга от новородените, криейки вимето. Понякога майките проявяват агресия към малките си и ги блъскат.

Какво да правите, ако козата не приема ярето

Начинаещите животновъди обикновено имат късмет и първото раждане върви добре. Не бива обаче да се надявате, че късметът ви ще бъде постоянен. Една коза може да не проявява майчински инстинкт и тогава животът и здравето на яретата зависят изцяло от собственика.

За животните миризмата е от голямо значение - по това козата разграничава малките си от непознати. Ако инстинктите на животното са загубени, собственикът може да му помогне. За да може козата да приеме яретата си, е полезно да ги намажете с млякото й: намазват лицето на новороденото и мястото под опашката, което майката първо подушва. Вместо мляко понякога се препоръчва използването на кози изпражнения, но този метод е по-малко апетитен, няма нужда да цапате бебетата, когато можете без него.

Ако трябва да поставите малки при друга майка, която вече храни своите, козевъдите препоръчват използването на парфюми или етерични масла. Всички малки се напръскват с миризлива течност, така че миризмата им да стане еднаква.

Първите часове след раждането

Най-важните моменти в живота на козата са първите часове от раждането. По това време се полагат основите на техния имунитет, бъдещото здраве, както и скоростта на развитие. Ако малките не получат коластра в първите 2-3 часа след раждането, шансовете им за оцеляване значително намаляват.

С коластрата козите получават не само хранителни вещества, но и имунни клетки, както и полезна микрофлора, която населява стомашно-чревния им тракт, което осигурява добро храносмилане в бъдеще.

Коза с развит майчински инстинкт

облизва новородените малки и след това им позволява да се доближат до вимето. Здравите ярета имат добре развит рефлекс и лесно намират зърната на вимето и ги сучат. Но ако по някаква причина козата не позволява на малките да ходят, отказва да ги оближе и изобщо не се интересува от тях, трябва да вземете ситуацията в свои ръце:

  • Новородените бебета трябва да се избършат със суха кърпа и да се поставят на топло място: в отделна кошара със суха и чиста постелка под нагревателна лампа или дори да се приберат на топло място.
  • Час-два след края на раждането малките се водят при майка си, за да могат самостоятелно да сучат коластра. Ако козата рита и ги избягва, трябва да я принудите да се храни. За това се използват различни методи. Най-простият и най-малко принудителен е

едновременното хранене на малките и майката

На козата се дава висококачествено ароматно сено, зърно или прясна трева и когато животното яде ентусиазирано, яретата се довеждат до нея. Ако козата бяга от малките и хранилката, трябва да се приложат по-строги мерки за контрол. Козата се държи за брадата, така че да стои неподвижно, или се държи за един рог, което е малко по-трудно. Можете да държите обезрогата коза за ухото, това също е ефективно.

Непокорните животни се закопчават за яка, монтирана на стената на височината на главата. Няма нужда да затягате нашийника - козите обикновено стоят неподвижни, след като свободата им бъде ограничена.

Ако никакви мерки за принуда или убеждаване не работят,

стопанинът трябва да изцеди коластрата

и да нахрани новородените от бутилка

В този случай първите потоци коластра се изпускат на пода, тъй като може да съдържа висок бактериален фон, ако зърната са влезли в контакт с мръсотия.

През първите няколко дни на изкуственото хранене козата се дои 5-6 пъти на ден на равни интервали и веднага на яретата се дава топла коластра. Ако млякото има време да се охлади, е необходимо да го загреете на водна баня до температура от +38°C.

Новородените все още не могат да пият от купа или кофа, те се хранят от бутилка с биберон. След всяко хранене бутилките и зърната трябва да се измият старателно и да се изплакнат с вряща вода. Недоразвитите малки със слаб сукателен рефлекс се хранят с коластра през спринцовка без игла, на малки порции, по 50 мл на хранене.

  • Първите 2 седмици от живота: При естествени условия, ако козата се отглежда с яретата, те се поставят многократно върху вимето през деня. Те могат да се доближат до майка си 6-10 пъти на ден, смучейки малки порции мляко. Постоянното изцеждане на мляко стимулира лактацията. Козите инстинктивно натискат вимето с главите си, за да поемат цялото мляко. Този масаж спомага за развитието на вимето и ускорява премахването на отоци след раждането

Ако козата е родила само едно яре, собственикът трябва да следи състоянието на вимето й и да го проверява за мляко два или три пъти на ден. Ако ярето не изсмуче цялото мляко, е необходимо да се дохранва с козето мляко, за да се избегне развитието на мастит.

Понякога възниква странна ситуация, когато яретата „не забелязват" втория дял на вимето и смучат мляко само от едната страна. Без намеса на собственика това може да доведе не само до неравномерно разтягане на вимето, но и до стагнация на млякото в един от лобовете, което провокира развитието на мастит.

Ако козата изобщо не позволява на малките си да се приближават до нея или дава ясно предпочитание на едно и не храни „изгнаника", собственикът ще трябва да извърши изкуствено хранене.