Производителите на лук от Европа и Централна Азия приветстват решението

Според анализаторите на EastFruit Египет продължава хаотичните опити за ръчно регулиране на икономиката, което неизменно води до загуби за местните компании и често пряко подпомага конкурентите.

Ярък пример за това е решението на правителството да забрани износа на лук от Египет за три месеца - от 1 октомври 2023 г. до 31 декември 2023 г. включително. Държава, която изпитва катастрофален недостиг на валутни приходи, решава да забрани износа на един от основните продукти, генериращи приходи от износ. Всъщност през 2022 г. Египет е получил повече от 217 млн. щатски долара от износ на лук, а само през първата половина на 2023 г. - 155 млн. щатски долара.
Освен това през последните 12 месеца египетската национална валута се обезцени почти наполовина. Девалвацията на египетската лира беше основната причина за повишаването на цените на лука на вътрешния пазар, което стана повод правителството да забрани износа на лук.

Най-интересното е, че решението за забрана на износа на лук от Египет беше взето точно когато той вече беше изтласкван от пазара на ЕС от местните фермери, както и от износителите от Източна Европа и Централна Азия. Например Узбекистан активно изнася лук за страните от ЕС, за да избегне по някакъв начин почти неизбежния срив на цените на лука в близко бъдеще. Подобен проблем съществува и за украинските земеделски производители, които не знаят какво да правят с излишния лук на пазара. Цените на лука в Молдова също падат бързо. По принцип в региона на Източна Европа и Централна Азия се наблюдава балон при лука, за който EastFruit предупреди още преди началото на сезона.

Ето защо фермерите в тези страни са благодарни на египетското правителство, което доброволно се отказа от допълнителни валутни постъпления в полза на зеленчукопроизводителите в Украйна, Узбекистан, Молдова, Таджикистан и други страни от региона, подобрявайки шансовете за продажба на излишната си реколта. Сега износителите от Украйна и Египет могат да обмислят продажбата на лук на пазарите на страните от Близкия изток, които до 1 октомври бяха основните вносители на египетски лук.