Литва стана 20-ата европейска държава, която напълно забрани отглеждането на животни за ценни кожи, спасявайки така около един милион животни годишно от мизерен живот и жестока смърт във ферми за кожи, съобщи БТА, позовавайки се на българската организация за защита на животните Сдружение "КАЖИ".

На 27 септември президентът на Литва Гитанас Науседа подписа законопроект за забрана на добива на ценни кожи, след като той премина успешно в Сейма (литовския парламент) със солидно мнозинство. Законопроектът беше внесен в края на 2021 г. Освен забраната за отглеждане и развъждане на животни за ценни кожи той постановява, че все още съществуващите ферми за кожи в страната - около 40 ферми за норки и 30 за чинчили, трябва да затворят до 2027 г.

"Ще подпиша този закон, защото отговаря на моите принципи, и ще го направя незабавно", заяви пред медии президентът Науседа.

Знаковото решение идва след години на застъпничество от граждански организации и изразена обществена нетърпимост към страданието на животните във фермите за кожи.

"Само през изминалата година гражданите са написали близо 27 000 писма до длъжностните лица, вземащи законодателни решения, за да поискат край на бруталното развъждане и умъртвяване на животни за кожи. Днес Литва влезе в историята и заби още един пирон в ковчега на жестоката кожухарска индустрия. Тази забрана е ясно изявление към останалия свят, че ненужното малтретиране на животни в името на украшения по дрехите повече няма да се толерира", споделя Габриеле Вайткевичуте, ръководител на местната организация за защита на животните "Тущи нарвай" (Tušti Narvai).

Кожухарската индустрия отдавна е на прицела на природозащитниците заради нехуманното отношение към животните. През последните години, включително през 2023 г., многобройни разследвания на "Тущи нарвай" относно шокиращите условия във фермите и жестоките практики на убиване на животните за кожи в страната предизвикаха международно възмущение. Подобни скандални разкрития няколко пъти бяха правени и у нас в единствената ферма за норки до Стара Загора.

"Литва показа, че това, за което се борим тук в България, вече от 8 години, е възможно. Те постигнаха забрана при наличието на цели 70 ферми за кожи с повече от милион животни, докато у нас фермата е само една и не съществуват никакви икономически аргументи, които могат да натежат над етичната страна. Литва изпрати силно послание, че фермите за кожи са архаична жестокост, несъвместима със съвременните етични стандарти", коментира сподели Петя Алтимирска от Сдружение "КАЖИ", което от години води кампания за забрана и в България. Тя припомня, че законопроектът у нас също е внесен в Народното събрание и ще настояват възможно най-скоро той да се разгледа и гласува, пише БТА.

Алтимирска допълва, че фермите за кожи са не само жестоки, те носят опасност за дивите животни, замърсяват околната среда и са потенциален резервоар на опасни заболявания.

Вече 20 европейски страни са приели законодателство, забраняващо фермите за кожи. В момента действия за прекратяване на отглеждането на кожи са в ход в България, Румъния, Швеция и Полша. Натискът на ниво ЕС нараства дори и за пълна забрана на търговията с ценни кожи след успешното събиране на подписи за Европейската гражданската инициатива “Европа без кожи". За по-малко от година тя събра над 1,5 милиона подписа.