30,5 млн тона храни са били изнесени в 45 страни по време на експлоатацията на зърнения коридор, каза Абдула Дащи, координатор на ООН в Съвместния координационен център (JCC) в Истанбулп по време на онлайн уебинар, организиран в Женева от Световната търговска организация.

"30,5 милиона тона бяха изнесени... в 45 страни. Имахме значителен принос за понижаването на световните цени (на храните) и продължаваме да го правим", каза представителят на ООН.

Той добави, че през периода на инициативата Съвместният координационен център в Истанбул е проверил повече от 1,9 хиляди кораба „без сериозни инциденти“.

„Но имаме и проблеми. По-конкретно, има спад в броя на регистрациите на кораби, има затруднения с движението на стоките и с пристанищата. Отбелязвам също, че над 50% от транспортираната храна е царевица“, каза Дащи.

В момента ООН работи за осигуряване на приоритет при доставките за Афганистан, Кения, Судан, Етиопия и други страни.

През юли миналата година Русия, ООН, Турция и Украйна подписаха споразумения за предлагане на руски и украински селскостопански продукти на световните пазари. Сделката е удължена през май 2023 г.