Практичността кара мнозина да отлагат "за по-късно" изхвърлянето на ненужни неща от домакинството - може би ще потрябват... И така килерите, таваните и селските бараки се пълнят с всякакви боклуци през годините. Жалко е да ги изхвърлите, но няма къде да ги използвате... Позната картина? Нека се опитаме да разчистим ненужното, но и да създадем оригинални дизайнерски вещи за градината.

Не е нужно да харчите пари за преносима мини-цветна леха. Всеки стар съд може да се превърне в „дом“ за цветя. Например кутия за инструменти - можете да поставите торба на дъното, така че земята да не се разсипва - не забравяйте дренажа. Голяма керамична саксия, кошница и дори старо корито ще свършат работа – винтиджът днес е на мода!

Използването на стари кухненски съдове за засаждане на растения е техника, която вече е станала традиционна. Но вижте колко интересно можете да го направите.

СЪВЕТ

Растенията могат да бъдат не повече от 2 пъти по-високи от контейнера, а ширината им не трябва да надвишава диаметъра му повече от 1,5 пъти. Огромен контейнер с буйни цветя ще изглежда нелепо на малка тераса, а малки саксии няма да украсят просторен вътрешен двор.

Стълбата се превръща в

елегантна стойка за цветя

Вертикалното разположение на насажденията помага да се спести ценно пространство, а разнообразните прибори са обединени по цвят: боядисайте саксии, купи и чайници и тенджери с бяла боя (или изберете деликатен нюанс: бледо синьо, светло розово, бледо лилаво и др.), допълнете с фаянс - вази и чаши с причудливи форми - и това, което съвсем наскоро беше боклук, ще се превърне в украса.

Удобно е да използвате подобна идея и за засаждане на билки. Стълбата може да се постави близо до лятната кухня, така че необходимите свежи зеленчуци и подправки винаги да са под ръка.

Висока леха в дървена бъчва 

А можем само да завидим на тези, които имат стара дървена бъчва ведро или менче, захвърлени някъде.

Тази (рядка в наше време) находка може да се превърне в удобна и стилна висока леха. Всичко зависи от това коя част от бъчвата например е по-добре запазена, какви са вашите творчески планове и дърводелски умения.

Но такава цветна градина,може да се настани и в голям варел; може да се направи и от стара вана - тогава не е нужно да преправяте нищо

ВНИМАНИЕ: Използвайки бъчви като контейнери за растения, не трябва да криете възрастта им. Напротив, следите от времето придават на такъв елемент на декора специална стойност и особен чар.
Металните обръчи обаче трябва да бъдат почистени от ръжда и евентуално покрити със слой подходяща боя за защита от времето.

Стара вана в ярък цвят 

Старата вана най-често се използва в градината, като контейнер за събиране на дъждовна вода (тогава стои някъде близо до бараката и срамежливо се крие зад тревата). Някои пък си правят малко езерце в нея - напълно вкопана в земята, а краищата са украсени с камъни, скриващи грозния външен вид. Но ваната е напълно способна да играе и главна роля, превръщайки се в независима декорация на градинския пейзаж.

Оказва се, че всичко коете е необходимо е ярка боя и да я поставите на оригинални крака.

От друга страна, растенията в такава закачлива рамка явно губят. Картината се губи на фона на рамката - и това не е много правилно... Следователно, избирайки (или правейки със собствените си ръце) контейнер за нови насаждения, струва си да обмислите - какво всъщност, искате ли да подчертаете?

Красиво растение ще украси всеки контейнер 

Хармонията е в правилната комбинация на контейнери с растения, засадени в тях и с околния пейзаж. А създаването на такава хармония е истинско изкуство.

Дори и най-обикновения варел може да се превърне в находка с едно здраво и красиво растение.
Тези примери доказват, че дори на малка площ и с малко средства можете да създадете красиви цветни и зеленчукови лехи.