Създаването на страхотно изглеждаща градина не трябва да е трудна работа. Следвайте тези прости насоки, за да създадете безгрижно външно пространство, което да ви носи радост.

1. Откажете се от моравата

Само защото имате градина, не е нужно да имате тревна площ - има много алтернативи, като лесен за поддръжка декинг, например

Този съвет може да ви изненада, но ако градината ви е малка и нямате деца, отървете се от моравата. Големите бордюри и разумно оразмерената павирана площ от чакъл или настилка всъщност ще изискват по-малко усилия, отколкото поддържането на малък участък трева. Няма да се налага и да отделяте ценно място за навес за косачки. Ако изберете настилка, се предлагат и полупропускливи опции.

2. Правилното растение на правилното място

Растения като френската лавандула виреят в добре дренирана почва, но ще виреят и в напоени с вода райони.

Изберете растения, които са подходящи за вашата почва и условията на мястото. Например, ако имате слънчева градина със суха почва, лавандулата ще процъфтява.

3. Използвайте големи саксии

Повечето от тези растения са в просторни контейнери и саксии, които се нуждаят от по-малко поливане, отколкото малки саксии във вътрешния двор.

Саксиите се предлагат в пластмасови, метални, керамични или биоразградими контейнери с дренажни отвори в основата. Техният диаметър обикновено варира от 5 до 90 см, но 7,5-15 см се използват най-често за разсад и сеитба на семена.

Грижите за големите саксии са по-лесни от тези за малките. Колкото по-малък е съдът, толкова по-бързо изсъхва и толкова повече вода ще му трябва. Групирайте растенията в големи саксии или вместо това използвайте повдигнати саксии, ако имате малко или никаква градинска почва.

4. Прости и издържливи растения

Засаждането на по-малък брой различни сортове в по-големи количества дава по-голям ефект.
Например чемерика nigercors "Ice Breaker", засадена с бронзова острица Carex comans, контрастират добре една с друга.

Храстите са добри, защото са издръжливи и не е необходимо да се сменят всяка година. Вечнозелени растения като острицата и чемериката изглеждат добре през целия сезон и отделят по-малко листа от широколистните растения.

Почвопокривните растения също са добър избор, тъй като помагат за контрола на плевелите.

5. Изберете дълготрайни комбинации

Различните текстури и цветове се проявяват, когато листата на широколистните растения изчезнат през зимата.

Изберете растения с правилните текстури и цветове за целогодишен ефект - от кръгли, лъскави листа до билки с фина текстура - така че да не е необходимо да правите сезонни промени.

Растенията за лехите обикновено са цветни полуустойчиви, краткотрайни или едногодишни растения, отглеждани за показване в лехи или контейнери. Те могат да се сменят сезонно, като се организират пролетни, летни и зимни лехи, всяко от които използва различни растения с подходяща издръжливост и време на цъфтеж.

6. Намерете надеждни растения

Проверените растения правят градинарството по-лесно и отнемат по-малко време, а етикетът AGM е надеждно ръководство при закупуването им.
Потърсете етикета Award of Garden Merit (AGM) в градинските центрове и онлайн. Това е независимо удостоверение, че растението е добър сорт, който има вероятност да се справя добре при нормални градински условия. Схемата обхваща всичко - от дървета и храсти до плодове, цветя и зеленчуци.

7. Улеснете косенето на тревата си

Ако имате тревна площ, поставете постоянна граница върху нея, като тухли или павета. Това означава, че не е нужно да прекарвате време в подрязване на краищата всеки път, когато косите тревата. Изгладете всички трудни ъгли (чрез удължаване на тревата или чрез увеличаване на границите), за да създадете форма, която е по-лесна за косене.

8. Разширете градината си нагоре със

самоприкрепящи се увивни растения

Отглеждането на цветни увивни растения помага да се възползвате максимално от вашето външно пространство.

Увивните растения са идеалният начин да разширите пространството си за озеленяване, като се възползвате максимално от стени, огради или дори дървета. Катерачите като бръшлян, вирджинска лиана и катереща хортензия се прикрепят към повърхности (вместо да растат върху тел или пергола).

9. Използвайте мулч за по-малко поливане и плевене

Покриването на гола почва с чакъл или кора, наречено мулчиране, има реален ефект върху броя на плевелите, които ще растат сами.

Мулчирането просто означава използване на друг материал, като изрезки от кора или чакъл, за покриване на всяка гола почва между вашите растения. Това е наистина полезен трик, който ни спестява време, защото помага за предотвратяване на растежа на плевелите и спира изпаряването на водата, което означава по-малко поливане и плевене. И също така украсява градината!

10. Поканете дивата природа

И накрая, не забравяйте, че градината ви не трябва да е изключително подредена, за да й се наслаждавате. По-спокойният подход ще бъде от полза както за вас, така и за дивата природа.

Като се научите да обичате дивата форма и несъвършенството на природата, вие можете да се насладите на вашата градина, която не се нуждае от поддръжка, а това може да бъде подпомогнато чрез проектиране на вашето пространство по съответния начин. Тук пукнатините между неравните павета са населени с нискорастящи растения, а зоната за отдих е заобиколена от буйни насаждения. Няколко плевела или листа няма да съсипят пейзажа, както биха направили, ако градината беше павирана с официални павета и подрязан топиар. Възприемането на естествения свят може да донесе голямо удовлетворение.