Хубавичко подредихме преди седмица „задължителните“ цветя за двора и градината, че се вдъхновихме и за още. Не сме изчерпали всички варианти. Дано вие, нашите читатели, намерите по нещичко за себе си. Продължението днес ще включва още по-лесни за оглеждане, още по-красиви, полезни, ароматни и каквито още се сетите цветя.

Обикновено градинарите са ранобудни и работливи, но има хора, които са по-активни в края на деня, като нощни птици-хищници. Наричат ги бухали и сови. За тях подреждаме списък с красиви цветя, цъфтящи през нощта. На лунна светлина най-ярко светят белите цветове. Колкото повече на брой или по-големи по размер, толкова по-добре.

Декоративният татул е сред първенците в този случай. Едрите фунии, като на тромпети, наистина сияят в тъмното. До тях гордо може да стои някоя бругманзия. В подножието кампанули, алисуми. В далечината рододендрон. Добавете и щипка сребърни листа сенецио и сантолини. Ако има място с постоянни леки въздушни течения, там настанете космос и децата на вятъра – анемониите. Те ще танцуват в такта на освежаващия бриз. Намерете място за майски сняг, филаделфуси, хортензии и хризантеми, далии и тук там някой ароматен ориенталски лилиум.

За каквото и друго цвете да се сетите, чийто цветове са бели, нежно розови или небесно сини, то е подходящо за лунна градина. А ако има и аромат, още по-добре. И не забравяйте декоративното осветление – приглушено, скрито, леко загадъчно.

За пчелари 

Ей тук вече списъкът ще стане дълъг. Затова няма да го започваме въобще... Но ще споделим ценно знание.

Знаете ли, че природата си знае работата? Неведнъж сме изтъквали, че тя ни дава благинки, точно когато имаме нужда от тях. Примери много – копривата и спанакът напролет с всичките си витамини и ценни вещества, които действат срещу пролетната умора, кореноплодите и туршийките, чесънът и празът наесен и през зимата, които оптимизират защитните функции на организма ни и още, и още.

Малко хора обаче подозират, че Майката природа изпълнява желанията и нуждите и на най-дребните твари. Пчелите в този период имат нужда от силна храна, от „хляб“, който за тях се явява прашецът от цветчетата. Хайде разходете се из градината или парка и проверете кое рано цъфтящо растение не изобилства от него. Съветваме ви да започнете с котенцата (върбичките) и да стигнете до дребничкия синчец.

През топлата част от годината изобилието от цветя за пчелите е много голямо, но вече има баланс между прашец и нектар. С други думи, ако искате да отглеждате пчели, не обръщайте внимание само на медоносни растения с много нектар, а отделете време и място за онези, който изобилстват от цветен прашец.

За балкона 

За градинари в градска среда иде реч, онези градинари с разкошните подредени и тематични или хаотични и очарователни балкони, където има цитруси и средиземноморски растения, разнообразие от цветя, храсти и други декоративни видове. Балканските са в следващо каре.

Та, всички растения, който се чувстват добре, отглеждани в контейнер, са идеални за украса на терасата и балкона. Съветваме ви да се снабдите с качествени торове и да не пропускате подхранване, според препоръчителната доза и схема на препарата. Все пак, корените са ограничени от стени, субстрата и храната в него – също.

Първенци сред балконските цветя са мушкатата и сакъзите. Естествено, те могат да бъдат разнообразени чрез смесено засаждане в контейнерите. Спокойно сред тях може да добавите бакопа, калибрахое, лобелия, алисум, декоративни треви, калдъръмчета и други цветя, които обичат слънце, а понасят и засушаване сравнително добре.

Фаворит за нас е лантаната – споменавали сме я многократно, но някак тя не успява да се наложи. Дали поради по-високата цена или е друга причината не знаем. По-важното е да отбележим, че тя се раздава напълно дори на най-слънчевите балкони.

Ако пък изложението е северно и сенчесто, то спрете се на фуксии, торении, импатиенси, декоративно листни растения и др.

Красиви лехи в Балкана 

Специфичните условия по склоновете на планините налагат много ограничения. Най-големият проблем е, че там сезонът е сравнително по-къс, а всички стихии на времето са доста по-остро изразени – от лятната жега през деня и по-ниските температури през нощта до поривите на ветровете, степента на осланяване, дъждовете и т.н.

В тези, да кажем по-сурови условия, не всяко цвете би се чувствало добре. Типични примери са по-топлолюбивите и екзотични видове. Но пък не са малко и „коравите войници“ способни да издържат на всякакви несгоди и капризи на времето.

Тук подреждаме на първо място еделвайса, силивряка, луковичните цветя, коридалисите, примулите. За да разкрасим цялата топла част от годината, предлагаме още алпийски астри и диантуси, лоницерата, силенето, голяма част от здравецовите видове и др.