Читатели се интересуват какви са възможностите да я оправят и използват

За да отговорим на въпроса, отново ще цитираме това, което знаем още от нашите бащи и дядовци, защото всъщност от тогава до днес възможностите за корекция не са станали кой знае колко много и колко по-добри.

Старите домашни майстори са имали общо взето едно решение на проблема, в няколко варианта, и това е бил техният начин да оправят киселата ракия, с цел по-нататъшната й преварка.

Първо обаче трябва да се свали градусът на ракията, която сте произвели - до около 30-32 алкохолни градуса, и след това да се прибави сода.

Дозата е един пакет хлебна сода за всеки 20 литра ракия.

Много е важно да последва интензивно и добро разбъркване на содата и течността да се остави да се разтвори отлично, преди да започне да се преварява.

Добавената сода може да неутрализира киселините и по този начин помага, като премахва неприятната кисела жилка на ракията.

Все пак знаем, че не винаги и не всички са имали на разположение днешните пакетчета сода в бакалията в онези времена. Затова успешно се е използвала чистата дървесна пепел от огнището. Като се вземат ситните съставки от нея, те се разтварят също много добре и ракията се оставя, за да може пепелта изцяло да се разтвори. Чак тогава се започва изваряването.

Днес е възможно това да бъде заместено с прекарване на ракията през активен въглен, какъвто и съвет дават днешните специалисти. И това е възможен трик. Прекарването на ракията през въглена обаче трябва да стане на много, много бавна и тънка струйка.

Но все пак, за да не се повтарят подобни неособено приятни химически опити, е важно за друг път човек да знае каква е причината ракията да придобие кисел вкус, за да не се допусне отново тази неприятна грешка. А това се получава от изваряването на вкиснати плодове или каши.

Затова не трябва да се използва и влага дори и леко ферментирал материал в казана, когато започнем да правим ракията.

Добре е да се знае от майсторите, че от технологична гледна точка по-правилно и лесно е да се обработи вкиснатият материал преди дестилацията му, в сравнение с обработването на кисела ракия.

Второ, някои стопани може да са чували, че вкусът на кисела ракия е възможно да се подобри чрез неутрализиране на киселината с чист концентриран амоняк.

Но в случая определянето на дозата амоняк става чрез т. нар. лабораторна проба, което в домашни условия е неприложимо. Освен това, и поради липса на опит, това е рисковано, поради което не се препоръчва.

Затова може да се използва натриев бикарбонат (сода за хляб) и ракията да се подложи на втора дестилация.

Как точно да се направи?

В малък емайлиран съд се налива един литър ракия. От пакетчето сода, което е с определен грамаж, се внася една чаена лъжичка сода. Разбърква се няколко минути за неутрализиране на киселината.

Взема се проба и се опитва на вкус и аромат. Оценява се и цвета на ракията. При положение, че вкусово се долавя киселина и мирис на оцет, се внася втора лъжичка сода. Разбърква се пак добре, взема се проба и отново се опитва.

Това се повтаря до момента, в който киселият вкус и мирисът на оцет не се долавят.

Премерва се останалото количество в пакетчето сода. Изчислява се количеството сода, което е неутрализирало киселината в един литър ракия. На тази основа се определя количеството за цялата партида ракия. Отмерва се и пак на малки порции при постоянно разбъркване се внася в ракията. След внасяне на последната порция ракията се разбърква още десетина минути и се оставя в покой.

В никакъв случай не бива да се отива до пълна неутрализация, защото вкусът и ароматът се влошават. Промени настъпват и в цвета.

След неутрализирането на киселината ракията се разрежда с вода до 30 градуса и се подлага на втора дестилация. При дестилацията първакът и патоките задължително и своевременно се отделят.

Според технолога

Най-киселите ракии се получават от стари джибри, които са били оставени през зимата за съхранение, за да се варят напролет, или по някакви причина са престояли с месеци.

Стопаните често запечатват кацата с найлон отгоре, слагат тежест и смятат, че въпросът е решен и алкохолът е запечатан.

В джибрите обаче започва оцетна ферментация. И след това като започне да се вари ракия от такава суровина, тя често става кисела и градусът е слаб.

На такива изпуснати джибри и повече сода да им се слага, това не помага много. При повторна дестилация – двойно препечена – пак остава кисел вкус.

При кисела жилка содата може да помага
При кисела жилка содата може да помага
Чиста пепел от огнището е била помощник на стопаните стотици години
Чиста пепел от огнището е била помощник на стопаните стотици години
Предлагат се различни видове активен въглен
Предлагат се различни видове активен въглен
Често джибрите, които не са съхранени правилно, провалят ракията
Често джибрите, които не са съхранени правилно, провалят ракията