Въпрос:

Кажете някакъв вид органично торене за млади лози, помоли ни наш млад читател от пловдивскотосело Марково – Петър Чолаков, който е започнал да се занимава с лозарство, за да бере грозде за фамилията и да си прави по малко вино.

Отговор:

Ще споделим това, с което се похвалиха пред редакцията ни лозари от района на Карнобат по време на аграрния панаир в Пловдив АГРА 2023 при покупката на лозички за засаждане.

Според тях бихте могли да се доверите на Лумбреко, който е подходящ течен органичен тор, който има високо съдържание на аминокиселини от растителен произход, получени чрез хидролиза на растителни шротове.

Едни от най-добрите аминокиселини,

които са твърде важни за развитието на лозята се съдържат в този тор.

Видяхме в състава му, че това са аспарагиновата киселина - която е запасна и транспортна форма на азот, глутаминова киселина - която участва в синтеза на хлорофила и регулира процеса на отваряне и затваряне на устицата, тоест регулира транспирацията и участва при опрашването на растенията.

Глицинът в състава пък е способен да засилва сухоустойчивостта на растенията и също участва в синтеза на хлорофила.

Използвана за производството му е модерна американска технология за екстракция на биокомпост и органична материя, чрез която се запазва високото съдържание на фулво- и хуминовите киселини, но и на микро- и макроелементи и растежни стимулатори.

Лумбреко съдържа биологично активни вещества, които са един вид продуценти на природни антибиотици, което повишава резистентността на растенията към заболявания.

Приложен листно, той е богат източник на хранителни вещества и растежен стимулатор и укрепва кореновата система на растенията, което е важно за растящите лози.

Той може да играе ролята и на почвен подобрител, защото стимулира полезната почвена микрофлора.

Как да се използва

Специално за лозята може да се използва във фаза – 5-8 лист в доза 100 мл на декар, за да благоприятства развитието на листна маса.

В края на цъфтежа, пак в същата доза, прави лозовите насаждения по-устойчиви на неблагоприятни климатични условия и заболявания, като няма причина листното подхранване да не може да се съчетава и с внасянето на пестициди.

При наедряването на зърното – фаза, която е решаваща за лозята, Лумбреко пак в същата доза вече подобрява качествените показатели – тоест зърната наедряват. Стабилизира се и ципата им и по този начин се намаляват загубите от загниване. Подобряват се винените качества на гроздето.

Ако пък се приложи почвено, този вид торене също помага за естествено повишаване на добива и захарността на гроздето.

Лозарите от Карнобат, които споделиха с нас опита си, твърдят, че вече предпочитат този вид торене, защото са го изпробвали и уверили в достойнствата – а именно по-здрава ципа на зърната, по-висока отпреди захарност, добро вкореняване на младите лози и повишаване на добива при плододаващите лозя.

Има и друг вид органични торове, които лозарите и овощарите могат да използват, скоро ще споменем и за тях.

С органичен тор лозята стават по-силни, добивни и здрави
С органичен тор лозята стават по-силни, добивни и здрави
Органичните торове подобряват и почвата с естествени вещества, а не с химия
Органичните торове подобряват и почвата с естествени вещества, а не с химия