Все още в северните, планинските и полупланински райони може да се пристъпи към зимно пръскане.

Бордолезов разтвор може да използва преди пъпките да са в фаза бял или розов бутон (за различните овошки). Така че, ако ви остане разтвор може да го използвате и за предцъфтежно пръскане.

Бордолезовият разтвор е контактен фунгицид с предпазно действие. Не бива да се смесва с никакви други продукти за растителна защита.

За зимно пръскане се употребява 2%-ов бордолезов разтвор. За 100 литра разтвор са необходими 2 кг син камък - меден сулфат и 1, 5 кг негасена вар или 3-4 кг гасена вар.

Добре е синият камък да се разтвори предварително в около 10 литра вода в пластмасова туба. Ако използвате студена вода, препоръчително е едрите кристали син камък да се счукват на ситно и да се поставят в кошничка или торбичка, която да се натопи в в най-горната част на съда с вода.

В голям съд – варел, бидон, буре, за предпочитане пластмасов, задължително неметален се наливат 80 литра вода, към която през цедка се сипва цялото количество разтворен син камък.

Гасената вар се слага в друг съд с 10 литра вода и се бърка до пълното и разтваряне. Ако варта е негасена, първо трябва да се изгаси и да се изчака разтворът да изстине.

Варното мляко се излива в големия съд със синкамъчния разтвор. Прибавянето на варното мляко става бавно, на тънка струйка и при постоянно бъркане. Ако са останали едри парчета вар,изливането трябва да стане през сито.

Готовият бордолезов разтвор трябва да придобие небесно син цвят. Това ни показва, че киселинността на синия камък е неутрализирана от варта. Получава се разтвор с слабо алкална реакция – от 7,5 до 8,5.

Най-сигурно се контролира неутрализацията с помощта на фенолфталеинова хартия – като почервенее, или червена лакмусова хартия – като посинее.

Приготвеният вече разтвор трябва да се употреби в същия работен ден, тъй като бързо се променят качествата му.