През следващите седмици, до Великден, мнозина ще се придържат към доста скромно меню. Изключвайки животинските продукти, важно е да се погрижите за това храненето да е разнообразно и балансирано. Освен това искаме постните ястия да са вкусни, засищащи и необичайни. Предлагаме ви няколко интересни идеи за постно меню за всеки ден.

Шоколадови овесени ядки с рожков 
Един от вариантите за вкусна постна закуска са овесените ядки. Предлагаме да не се ограничавате с обикновена овесена каша с вода, а да добавите необичайни продукти към нея.

Продукти: 100 г овесени ядки, 250 мл гореща вода, 1 суп. лъж. растително масло, 2-3 суп. лъж. рожков, ½ суп. лъж. лимонова кора, мед на вкус.

Приготвяне: Сипете овесените ядки в горещата вода, добавете растително масло и гответе, докато омекнат. Времето зависи от начина на обработка на овесените ядки, прочетете инструкциите от производителя на опаковката. В края на варенето добавете рожков и лимоновата кора, разбъркайте и свалете от огъня. Покрийте тенджерата с капак, покрийте с кърпа и оставете за 15 минути.

Гарнирайте овесените ядки с резенчета банан, нектарини или райска ябълка преди сервиране. Ако сладостта на рожкова и плодовете не е достатъчна, добавете малко мед. А за фин вкус поръсете с кокосови стърготини или натрошени ядки.

Картофени палачинки с билки 

По време на постите тези палачинки ще могат да се хапват както за лека закуска, така и допълнение към основните ястия.

Продукти: 5-6 средно големи картофа, 1 чаена чаша брашно, 5 стръка магданоз, 5 стръка копър, 2-3 пера зелен лук, 2 суп. лъж. ароматно масло (по ваш вкус), 20 мл олио, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сварете картофите в кората, охладете леко и обелете. Намачкайте картофите на пюре, посолете и добавете черен пипер и ароматно масло. Именно олиото придава на палачинките уникален аромат. Нарежете зелените подправки на едро и ги добавете към картофите. Разбъркайте добре. Прибавете брашно към картофеното пюре. Ще ви е необходима около чаша, зависи от сорта картофи. Омесете тестото първо в купа, а след това прехвърлете върху работния плот, Консистенцията на тестото трябва да е плътна. Оформете „наденица“ от тестото, нарежете на шайби и разточете малки питки. Пържете в малко количество олио от двете страни до златисто.

Цветна салата с цвекло и портокал 

Можете да включите различни салати в постното меню, при тях нямате ограничения на фантазията си. Разнообразието от дресинги и вкусови комбинации е безкрайно, остава да изберете този, който ви подхожда. Предлагаме ви рецепта за лека салата с цвекло. Като дресинг можете да използвате готов ядков сос.

Продукти: 2 глави червено цвекло, 1 портокал, 3 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1 връзка рукола, 1 ч. лъж. течен мед, 1 ч. лъж. сусам, сол на вкус.

Приготвяне: Измийте главите цвекло, подсушете с кърпа и увийте във фолио. Пече се 1-1,5 часа във фурна, на 180 °C. Охладеното цвекло се обелва и се нарязва на кубчета. Обелете портокала и го почистете от ципити, нарежете го на филийки.

Направете дресинга: Смесете зехтин, лимонов сок и течен мед, подправете ако е нужно със сол.

Наредете руколата в чиния за сервиране. Отгоре разпределете цвеклото и портокала. Полейте с дресинга и гарнирайте със сусам.

Фунчоза със зеленчуци 

Зад това странно название, фунчоза, се крият оризовите спагети, които придобиват все по-голяма популярност. Някой смятат фунчозата със зеленчуци за салата, а за други това е пълноценно хранене. Ако обичате пикантни храни, фунчозата определено ще има място на масата ви дори в пости.

Продукти: 100 г оризови спагети, 1 морков, 1 краставица, ½ чушка, 1 суп. лъж. оцет, 30 мл соев сос, 1 ч. лъж. чили сос, 1 скилидка чесън, 2 суп. лъж. сусамово масло.

Приготвяне: Поставете оризовите спагети в дълбока купа и ги залейте с вряла вода, оставете за 5 минути. Настържете краставицата (може да пропуснете сърцевината) и морковите на ренде, нарежете чушката на тънки ивици.

За дресинга смесете соевия сос с оцет, чили и масло, добавете чесъна, прекаран през преса, разбъркайте.

Прехвърлете спагетите в гевгир, изплакнете със студена вода, и ги сипете в купа за салата, залейте със соса и разбъркайте.

Кюфтета от леща 

Лещените кюфтета ще се впишат идеално в постното меню. Като гарнитура можете да сервирате спагети в доматен сос, задушени картофи с растително масло или всяко зеленчуково пюре.

Продукти: 250 г червена леща, 700 мл вода, глава лук, морков, 2 суп. лъж. зехтин, 3 суп. лъж. грис, 1 ч. лъж. къри, сол и черен пипер - на вкус.

Приготвяне: Накиснете лещата във вода за една нощ. Излейте водата, сипете нова и поставете на котлона. Варете до омекване. Зеленчуците се нарязват и се запържват в олиото на слаб огън. Изчакайте да се охладят. Смесете охладената леща, гриса, солта, черния пипер и кърито. Пасирайте с блендер или кухненски робот до еднородна смес. От полученото пюре оформете кюфтенца и ги пържете в растително масло до хрупкавост.

Тиквена супа с кокосова сметана 

За обяд ви съветваме да сготвите гъста крем супа от тиква, а кокосовата сметана, която можете да намерите в големите супермаркети, ще ви помогне да я направите по-нежна.

Продукти: 30 г сушени гъби, глава лук, 2 ч. лъж. червен пипер, 500 г тиква, 200 мл кокосова сметана, 2 скилидки чесън, 3 суп. лъж. растително масло, сол на вкус.

Приготвяне: Тиквата се нарязва на произволни парчета, а лукът се нарязва на полумесеци. Зеленчуците се нареждат в тава, посоляват се, напръскват се с олио и се пекат във фурната на 180 °C, докато тиквата омекне. 15-20 минути ще са достатъчни.

През това време накиснете сушените гъби за 30 минути в топла вода. Готовите тиква и лук се слагат в купата на блендера, добавя се червен пипер и затоплена сметана и се пасира до пюре. Подправете със сол и черен пипер.
Запържете гъбите в малко олио с чесъна, подправете със малко сол. Разсипете супата в купи, отгоре прибавете гъбите и украсете със зелени подправки. За по-ярък вкус можете да сложите щипка кимион и кориандър.

Картофена запеканка със зеленчуци 

Всички гювечи ще направят постното меню по-оригинално. Винаги можете да експериментирате със сезонни зеленчуци. Задушени тиква, патладжан и чушки в доматен сос са подходящи за основа на това ястие. Всички тези гарнитури вървят добре с нежна "шапка" от картофено пюре.

Продукти: 1 кг картофи, 5-6 скилидки чесън, морков, 300 г гъби, 300 г замразен зелен грах, глава лук, стрък праз, 3 суп. лъж. доматено пюре, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Обелете и сварете картофите. Намачкайте горещите картофи, прибавете 2-3 суп. лъж. олио и няколко супени лъжици водата, в която са вряли. Добавете сол и черен пипер. Трябва да се получи гладко и плътно пюре.

Подгответе зеленчуците: Обелете морковите и лука, измийте старателно праза, обелете чесъна, залейте замразения грах с гореща вода. Нарежете морковите и лука на малки кубчета, праза накълцайте, а чесъна прекарайте през преса. Запържете зеленчуците на слаб огън в малко количество олио. След 10 минути добавете ситно нарязаните гъби, увеличете котлона и пържете още 5 минути. Добавете доматеното пюре, разбъркайте и подправете със сол и черен пипер. В самия край добавете граха и гответе още 2 минути. Пълнежът е готов!

Прехвърлете съдържанието от тигана във форма, намазана с растително масло, отгоре разпределете картофеното пюре. Сложете ястието във фурната 200 °C, за да се запече и да направи апетитна коричка.

Сладък пилаф с ядки и сушени плодове 

Оризът е незаменима съставка за постно меню. Предлагаме ви да приготвите сладък вариант на постен пилаф със сушени плодове.

Продукти: 200 г жасминов ориз, морков, 100 г лешници, 50 г стафиди, шепа сушени кайсии, 1 суп. лъж. захар, 10-12 плодчета берберис (кисел трън), щипка индийско орехче, смляна канела - на върха на ножа.

Приготвяне: Запържете на сух тиган 100 г лешници, след което ги накълцайте с нож. Загрейте 2 суп. лъж. растително масло, запържете в него морковите, нарязани на тънки пръчици, след това добавете ядките и захарта. Гответе около 2 минути и добавете стафидите и нарязаните сушени кайсии. Запържете, при непрекъснато бъркане, 5 минути. Прибавете подправките и бербериса в основата за пилафа, сипете 5 суп. лъж. вода и оставете да къкри 2-3 минути.

Прибавете измития ориз към ядките и сушените плодове, налейте вода, така че да покрие ориза с 3 см. Затворете капака и оставете да къкри 25-30 минути на слаб огън, докато водата се изпари.

Постен сладкиш с моркови 

Кексът от моркови ще зарадва онези, които постят с нещо вкусно и сладко. Можете да нарежете готовия сладкиш на няколко парчета и да ги сиропирате или полеете с конфитюр - получавате импровизирана торта.

Продукти: 1 голям морков, 120 мл растително масло, 120 г захар, щипка сол, 150 г брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1 ч. лъж. канела, 200 мл портокалов сок, шепа орехи.

Приготвяне: Смесете захарта с растително масло. Посолете. Прибавете сока и разбъркайте. Суровите моркови се настъргват на ситно ренде и се добавят към предварително приготвената смес. Пресейте брашното и бакпулвера в сместа. Направите го на порции. Към полученото тесто добавете нарязаните ядки. Прехвърлете в тавичка с незалепващо покритие и пече около 40 минути на 180 °C.

Ароматният сладкиш е готов!

Дори в постното хранене винаги има място за кулинарни експерименти. И колкото по-малко продукти имаме на разположение, толкова по-интересни са ястията. Вдъхновете се, фантазирайте, гответе с нас!