Преходът от свежи и цветни есенни листа към ронлива и тъмна гнила шума обикновено е много бавен процес. Гнилата шума е като компост, с изключение на това, че се прави само от листа, няма „зелен“ материал (богат на азот) и се разгражда от гъбички вместо от бактерии. Може да се използва по същия начин като компост, за подобрение на почвата, или като мулч, покриващ земята.

Ако просто съберете листа в голяма купчина, несъмнено ще се превърне в гнила шума след известно време. Ако оставите природата да си свърши работата, листата ще изгният до хумусен материал за около 2 до 3 години. Полагането на малко допълнителни усилия обаче ще съкрати времето до една година.

Фактори за това са: размерът на листата, обемът на купчината, въздушният поток и постоянната влага.

Ето петте дейности, които да направите, за да стимулирате процеса:

1. Изградете голям кош 

Наличието на специално заградено място за листа е първата стъпка в правенето на магията.

То има практически ползи, като държи всички листа заедно на едно място и ще ги предпази от издухване от вятъра. И ще имате точното място за прибиране на реколтата от следващата есен и топла зима като тази.

Събирането на листата също е полезно за постигане на необходимия обем за по-бързо разграждане. Това важи и при компоста с отпадъци, колкото по-голяма е купчината, толкова по-бърз е резултатът.

Контейнерът трябва да е достатъчно голям, вътре да е метър на метър на метър (височина, ширина, дължина).Това е достатъчно лесно да се направи с мрежа с дължина 3 метра. Навийте телената мрежа на цилиндър, завържете краищата заедно и я завъртете в земята. Отнема само около 10 минути.

За по-постоянен контейнер можете също да направите ограда от дървени палети, от плет, хлабаво подредени тухли или други материали, които имате под ръка.

2. Поставете го близо до дървета 

Основната разлика с компоста са видовете микроорганизми, които работят за разграждането на шумата.

Компостът – смес от храни и отпадъци от двора – е привлекателен хранителен източник за бактериите. Колкото по-висока е популацията от микроби, толкова по-гореща ще стане купчината. Поддържането на висока температура от 65°C до 71°C ще гарантира бързото достигане на готов компост.

Гнилата шума, от друга страна, се обработва предимно от гъбички, които предпочитат да работят в много по-хладни условия. Повечето са мезофили, които се възпроизвеждат най-добре при умерени температури между 5°C и 35°C. Въпреки че някои видове могат да оцелеят при високи температури, много плесени ще умрат при температури над 54°C.

Така че, вместо на слънце, кошът за шума е най-добре да е разположен на сенчесто или частично засенчено място.

Поставянето на контейнер за листа на защитено място ще го поддържа по-хладен през най-горещите дни на лятото. Освен това ще задържа влагата по-добре, когато не е под горещото слънце – което означава и по-малко поддръжка при поливане за вас

Опитайте се да поставите контейнера под клоните на дърветата. Това ще даде необходимата сянка, но също така е място, където вече живеят листолюбивите гъби. Вече съществуващите колонии бързо ще започнат да се възпроизвеждат, което дава на купчината отлична преднина.

3. Настържете листата 

Най-важното нещо, което можете да направите, за да ускорите превръщането на листата в плесен, е да ги надробите, преди да ги натрупате.

Колкото по-пулверизирани са, толкова по-голяма ще бъде повърхността за обработка на ордите от гъбички, плесени, земни червеи и многоножки.

Продават се специални мулчери за листа в градинските центрове и онлайн. Някои са с двойни фунцкии - изсмукване и раздробяване в движение, което елиминира скучната работа по гребенето.

Мулчираните листа се събират в торба и могат да се изпразнят директно в коша. Можете също да използвате електрически шредер за листа или косачка с приставка за торба за нарязване на листа.

Ако нямате достъп до машини, просто събиране на листата в торби и смачкване с крака също ще ги надроби на по-малки парчета.

Мулчирането на листа е най-лесно, когато листата са сухи и чупливи. Мокрите листа се слепват и имат склонност да запушват въртящите се остриета. За по-малко разочароващо изживяване направете настъргването на листа, когато не е валяло няколко дни.

Напълнете кошчето си догоре. През следващите няколко дни листата ще се утаят, което ще ви даде повече място за още нарязани листа. Можете да правите това отново и отново, докато кошчето се напълни и купчината вече не се свива.

4. Поливайте обилно 

Докато хвърляте все повече и повече листа в кошчето, спирайте от време на време и оставяйте купчината да се накисне добре.

За всеки добавени 15 до 30 см пресни листа поливайте обилно с маркуч или лейка. Влагата е необходима за растежа на гъбичките. Купчината гнили листа трябва да е влажна през цялото време, но не да капе мокра.

След като контейнерът е напълнен и листата вътре са добре напоени, можете да оставите валежите да се погрижат за останалото. Проверявайте периодично купчината – особено при топло време – и напоявайте отново, ако листата започнат да изсъхват.

5. От време на време обръщайте с гребло/вила

През следващите няколко месеца купчината гнила шума непрекъснато ще намалява по размер. Листата, веднъж живи на цвят, ще станат плътно тъмнокафяви.

Оставете природата да си свърши работата и до следващата година ще имате готов и безплатен продукт.

В необърната купчина най-външният слой ще бъде частично разложен, докато нещата в центъра ще бъдат богати, тъмни и ронливи.

Аерирането на купчината листа ще ускори скоростта на разлагане чрез вкарване на повече кислород в купчината.

Обръщането му също така ще създаде по-равномерна консистенция в готовата форма на листа, давайки шанс на полуизгнилите външни листа също да се разпаднат.

Честотата на обръщане на купчината зависи изцяло от вас. Колкото повече пъти разбърквате, толкова по-добър ще бъде въздушният поток за разпространението и размножаването на гъбичките и земните червеи.