Няма загуба на средства по селската и морската програма, се каза на последното заседание на Комисията по земеделие в НС

Нямаме загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони, морската програма е на 104%, също няма загуби. Всичко до Нова година беше платено в абсолютен срок. Всички средства, които бяха предвидени в поредната украинска помощ, бяха разплатени, това напомни пред парламентарната комисия по земеделието, министърът на земеделието Явор Гечев по време на снощното изслушване.

Относно продължението на украинската помощ той информира, че няма единомислие между държавите членки докога трябва да бъде. Спори се дали да е до края на юни, или до края на 2023 г. Нашето становище е да е до края на годината, отговори министър Явор Гечев на въпроси на депутати.

Поне докато служебният кабинет е в мандат, ще се опитаме да работим на пълни обороти, за да стъпят следващите на готова рамка, обеща той, и съответно да се изплащат субсидиите навреме.

МЗм иска да допусне дерогация на неоникотиноидни пестициди, които вредят на пчелари – Пикос и Крайцер, алармира депутатът Албена Симеонова. По думите ѝ ще се позволи да се употребяват не само за царевица, но и за слънчоглед, и не само за Северна България, а за цялата страна. Тя искаше повече детайли по темата, като напомни, че агрономи от АУ – Пловдив са доказали, че има алтернативи, конвенционални и биологични, които могат да се справят с проблема, създаван от хоботника.

Да, има постъпило предложение от асоциацията на зърнопроизводителите, като става дума за почвена употреба. Като обосновка са посочили пропадане на площи през 2022 г. и липсата на адекватни препарати, разрешени за употреба. Румъния е направила за втора по ред година цялостна такава дерогация, Гърция е заявила също за цялата страна т.г. МЗм няма намерение да го прави, има законов ред с комисия (с експерти от БАБХ и ЦОРХВ) и компетентни органи, отговори Гечев.

Ресорният зам.– министър Крум Неделков допълни, че Съветът по ПРЗ се е събрал в края на годината и е взел решение да се направи дерогация по предложението на НАЗ, както изисква и регламента, само за царевица за райони в Северна България. Тя ще действа 1 година. Имаше предложение и за слънчогледа, но Съветът – компетентният орган, не е взел решение за тази култура.

Заради засиления трафик има намножаване на такъв тип вредители, които изискват такъв тип третиране.

Десислава Танева също взе думата, като изиска от БАБХ да направи анализ за алтернативите на опасните неоникотиноиди и да бъде представен пред парламентарната комисия по земеделие.