Потърсихме отговори за наш читател

Как се бие масло от прясно мляко с електрическа маслобиячка? Това ни пита нашият дългогодишен читател Христин Христов от трънското село Врабча.

„Пред нас възникна проблем, който може би не ви касае, но след като не знам към кого да се обърна, пиша пак на Вас. Със съпругата ми закупихме електрическа машина за биене на мляко. По този случай прерових многократно интернет, за да намеря някаква технология за биене на масло, но не намерих. Когато бях малък баба ми и дядо ми имаха овци и крави и почти всяка сутрин се биеше масло, но това беше много отдавна, а и аз бях доста малък за да се интересувам, по каква технология ставаше това. Правим опити, но като правило резултатите са незадоволителни“, пише ни той.

Отговорът:

Най-вероятно сте си закупили машина турско производство, те са по-масови на нашия пазар. Потърсихме съвети как да се използват.

В много от случаите вместо прясно мляко се използва кисело, добавя се студена вода и консистенцията става като на гъст айран, за да не се затрудни работата на перката отдолу. За извличане на масло от разреденото кисело мляко са необходими около 20 мин. След пускане на машината е важно да се постави капака на контейнера и да се провери дренажният маркуч, дали е поставен на мястото си в горната част на уреда. След 15 мин. работа на машината е хубаво да се добави малко лед на кубчета. Така се охлажда самата течност в машината и по-лесно се отделя маслото на повърхността. След изтичане на 20 мин., машината се спира от бутона.

Сега маслото се е отделило и е изплувало на повърхността и се обира с решетъчна лъжица. Може да се постави в студена вода, за да се формира на топка.

Ако се извлича и масло от прясно мляко, то се затопля предварително и не се разрежда с вода. Ако използвате студено мляко, може и това да е проблемът при вас. По принцип по-добрият вариант на извличане на масло е с употребата на кисело мляко.

След извличане на маслото остатъчния продукт не се изхвърля (изцежда се през дренажната тръба). Това е мътеница и може да се пие или подсири с мая за сирене и да направите извара. А след отцеждане в тензух се получава обезмаслено прясно сирене подобно на моцарела. Отделно може да се направи кефир.

Метод 2:

В друг случай – има машини, които работят на принципа на варенето на водна баня. Ако има отбелязване „MAX” вътре в съда, дотам се напълва с вода. Предварително са монтирани една или две дренажни тръбички отвън. Уредът има и отделен контейнер за мляко. Той се напълва и поставя в големия съд.

На капака се монтира термометър. Уредът се закрепва с помощта на фиксиращи куки. Втори изпускателен маркуч се слага в мивката преди да се включи машината в щепсела. Може би трябва да се нагласи температурно време за пастьоризация, ако има такова упътване. Kогато горещата вода достигне зададената температура, пастьоризаторът ще я задържи за зададеното време. Машината може да има звуков сигнал кога трябва да бъде спряна.

Съвети на старите майстори:

Отнасят се за работа с бурчило, но може да са полезни и за домашните машини.

  • Избиването на маслото трябва да се прекрати, когато образуваните маслени зърна са колкото просено зърно. Иначе се получават големи маслени зърна и маслото е нестройно.
  • В края на избиването маслените зърна, които плуват над течността, наречена мътеница, се отделят и се прецеждат през сито. После се промиват с преварена и изстудена вода, която да е равно на количеството избито масло.
  • Получените маслени зърна се подлагат на гнетене, за да се съберат в еднородна маса. При гнетенето част от водата и мътеницата се отделят, а останалата част се разпределя на малки капчици в маслото.
  • Маслените зърна се натискат с ръка и се оформя къс масло, като буцата се притиска с длан. Образувалият се пласт се навива и пак се натиска и така 6-10 пъти. От 10 л краве мляко с масленост от 3,5 до 4% се получава 450-550 грама чудесно домашно краве масло.

Дано да ви бяхме полезни, а от нас и няколко интересни снимки, представящи еволюцията извличането на масло от млечни продукти.

Този уред ни е добре познат от вехториите на нашите баби
Този уред ни е добре познат от вехториите на нашите баби
Хноци - арменска традиция за правене на масло, чрез люлеене на глинени или глинено-дървени съдове
Хноци - арменска традиция за правене на масло, чрез люлеене на глинени или глинено-дървени съдове
Жена от Якутск бие масло от 1890 г.
Жена от Якутск бие масло от 1890 г.
Тези ръчни маслобиячки се повяват през 20-те години на ХХ в. в САЩ
Тези ръчни маслобиячки се повяват през 20-те години на ХХ в. в САЩ