Има много полезни насекоми, а не знаем за тях и ги убиваме

Опрашителите-насекоми са основните помощници на хоби градинаря, и на фермера въобще.
Именно от тях зависи реколтата от много култури.
Много растения в дворовете и лозята ни се опрашват кръстосано.

Това означава, че за да узрее даден плод, е необходимо цветният прашец, образуван в тичинките - мъжкият репродуктивен орган на растението, да попадне върху плодника на женския цвят на друго растение от същия вид.

Кой опрашва растенията

Обменът на цветен прашец може да се извършва от вятъра при повечето треви, иглолистни и широколистни дървета, или от водата - обикновено при водните растения. Този метод на опрашване се нарича абиотичен.

Но най-голям принос в процеса на оплождане на растенията имат не природните явления, а живите организми (биотичен метод).

Бозайници, птици, прилепи и според някои източници дори мекотели могат да пренасят цветен прашец от един цвят на друг.

И все пак е трудно да се намерят същества сред всички представители на фауната на нашата планета, които биха били толкова важни за възпроизводството на растенията, колкото пчелите и насекомите.

Според статистиката около 70-80% от цъфтящите растителни видове в Европа се опрашват от живи същества.

Вятърът участва с 20%, а водата допринася с по-малко от 1%.

Пчеличките - шампиони

Тези насекоми могат да се нарекат шампиони. Пчелите са много важен елемент от всяка растителна екосистема. Приблизително 21 хиляди вида от тези насекоми живеят на нашата планета.

Пчелите, живеещи в колонии, се наричат социални, а тези, които водят самотен начин на живот – единаци.
И едните, и другите се хранят с нектар и цветен прашец. Основната разлика се крие във факта, че най-често пчелите, които принадлежат към единични видове, не произвеждат мед и имат тясна специализация. Те събират нектар само от определени растения. Докато менюто на техните колониални роднини е много по-разнообразно.

Древните предци на съвременните пчели - ровещи оси - са били хищници. Основата на тяхната диета са били насекоми, които се хранят с цветен прашец. С течение на времето, в резултат на еволюцията, видът е претърпял значителни промени и напълно преминава на растителна диета.

Внимание, оси!

Пчелите и осите имат много общо.Те са на диета, базирана на един и същ нектар и цветен прашец, и начинът им на живот донякъде си прилича.
Осите изграждат своите гнезда в почвата, кухи дървета или изоставени гнезда на птици и гризачи. За разлика от пчелите обаче, техните колонии живеят само една година.

През пролетта, когато осата намери подходящо място, и като го покрие с мъх и сухи стръкчета трева, създава първата кръгла восъчна клетка.

Тя снася няколко яйца в нея, веднага поставя малко количество цветен прашец. След като запечата първата клетка, пристъпва към създаването на втората и следващите. Докато направи и последната, ларвите от първите „къщички“ са имали време да се превърнат в какавиди, а след това в малки работнички, които веднага ще започнат да събират храна за ларвите от по-късните клетки.

Към края на лятото в гнездото се излюпват мъжки и големи женски, които в бъдеще ще станат кралици.
През есента гнездото умира почти напълно, оцеляват само младите кралици. Преживели зимата в земята, в мъх или в слама, на следващата пролет те образуват свои семейства.

Точно както пчелите, осите изграждат пчелни пити. Те обаче не използват восък като строителен материал, а дърво. Добавят малко слюнка към остърганото дърво, и правят вещество, което донякъде напомня опаковъчна амбалажна хартия. Някои видове оси, живеещи в тропиците, изграждат гнездата си не от дърво, а от глина, вар или дори тор.

Сред осите има както социални, така и самотни видове. Някои от тях са хищници, те хранят ларвите си с по-малки насекоми. В същото време сред осите има и такива, които се хранят с прашец и нектар от цъфтящи растения.

Осата се нуждае от ярки цветове, за да се предпази от птици и други хищници. Ако отделни индивиди от нейния вид случайно влетят в пчелното семейство, те се възприемат от пчелите, но не и цяло гнездо на оси.

Пеперудите – и те вършат много работа

Сред всички останали опрашващи насекоми пеперудите заемат почетното второ място.Те играят важна роля в транспортирането на цветен прашец от растения с дълбоки нектарници.

Без участието им възпроизвеждането на много растения би било просто невъзможно.

И все пак сред пеперудите има видове, които могат много да навредят на нашата овощна и зеленчукова градина, като зелевата и други пеперуди. Но трябва да се знае, че не самите пеперуди представляват опасност за реколтата, а техните гъсеници. Особено силно страдат от тях овощни дървета и култури с големи месести листа.

Но добрата новина е, че пеперудите вредители съставляват само 2% от общата популация.

Останалите 98% няма да повлияят по никакъв начин на реколтата ви.

Бръмбари и други другари

Формално казано, различни насекоми могат да участват в опрашването на растенията, които отглеждаме, а ние дори и не подозираме.
За да прехвърлят цветен прашец на друго растение, те просто трябва да пълзят върху цвят или дори просто да го докоснат по време на полета си.

От тази гледна точка може да се каже, че почти всички насекоми, живеещи в нашата градина, са опрашители. Повечето от полезните бръмбари, които обслужват двора ни, като калинки, земни бръмбари и други, са хищни, но някои от тях също обичат да се хранят с нектар.

Така че да внимаваме какво унищожаваме, ние хората.

И те са помощници... 

Осите често биват бъркани с пчелите, макар че имат доста съществени разлики. Що се отнася до храненето, те се хранят с нектар, плодове, както и с други насекоми. Играят също важна и полезна роля за растенията, тъй като благодарение на тях се извършва опрашване. Сред ползите се нарежда и фактът, че тъй като се хранят с вредни насекоми, предпазват растенията от техните набези.

Опасни са за хората главно заради ужилването, което предизвиква редица неприятни симптоми, особено при алергични. Жилото на осата е остро, тънко и гладко - забива се лесно в кожата. Единствено женските индивиди жилят.