А навременното възстановяване на културата след стрес спасява реколтата

Целта на земеделското производство е получаването на високи добиви, както и качествена продукцията. Безспорно пътят, който трябва да се извърви до добрата реколтата, е съпътстван от спазване на добри практики, както и преодоляване на неблагоприятни фактори на средата, причинени от вредители или неподходящи климатични условия.

За много земеделски култури първоначалните фази от растежа им са ключови за по-нататъшното успешно развитие, съответно формиране на търсения добив.

Много са факторите, които са взаимно свързани и определящи успешното растениевъдно производство. Така че използването на

качествени и високодобивни хибриди,

трябва да се надгради от балансирано хранене

и успешна защита от вредители.

При пролетниците, които са актуалните култури в момента, всички тези изисквания трябва да се вземат под внимание, ако се цели получаване на високи добиви.

За покълването на семената и първоначалните фази от развитието си слънчогледът се нуждае от много енергия, за да може растенията да се развият бързо и дружно. Без съмнение в началните етапи храната е факторът, който е отговорен за това.

Балансираното хранене трябва да се гарантира още в ранните фази от развитието на слънчогледа, разяснява Татяна Михайлова, изпълнителен директор на Екофол. Много важно е растенията да образуват активно работещ корен, съответно да се развие здраво, мощно стъбло, които да способстват за добър тургор, за да се усвоят пълноценно почвените торове.

Изравненият посев е едно от най-важните

изисквания за по-нататъшното развитие

както за растителната защита, така и за жътвата.

Разбира се, през пролетта, когато времето е изключително променливо, от съществено значение е растенията да имат повишена устойчивост на стрес. Така при неблагоприятни условия като преовлажняване, засушаване, слани, градушки, блокиране на хранителни елементи, дефицит на молибден, хербициден стрес и други, те успяват възможно най-бързо да излязат от стреса и това да не се отрази на добива.

Много важно е в началните фази на слънчогледовите растения

да се задоволи потребността им от бор

добавят още специалистите по торене. Трябва обаче да се има предвид, че борът е елемент, който не се реутилизира – т.е., ако се внесе еднократно, дори и в голямо количество, растенията ще го използват само във фазата, в която е подаден. Ето защо е препоръчително на слънчогледа да се осигури бор на няколко пъти през вегетацията му.

През последните години сме свидетели на сериозни екстреми, които се проявяват през различните сезони. Пролетта не прави изключение, често тя е хладна и дъждовна, с температурни аномалии и т.н., все неблагоприятни фактори, които водят до климатични стресове. Затова сеитбата и стартът на пролетниците не винаги стават при идеални условия.

Да разгледаме най-честите възможни проблеми, които съпътстват младите растения сега:

Студена пролет

Внезапните пролетни студове са често срещано явление, а току-що поникналите слънчогледи не са устойчиви на студ, разяснява Татяна Михайлова. Поникът може да бъде сериозно увреден и да изостане в растежа си. Растенията са с изострени дребни листа, които нямат плътност, нямат трихоми и стъблата са тънки. Такива растения тежат 200-400 г, вместо обичайното тегло от 1-1,2 кг и трябва непременно да се стимулират, за да продължи развитието им, а не да изцъфтят не навреме.

При неблагоприятни условия на средата специалистите на Екофол имат решения и това са Амино Експерт® Суприм или Амино Експерт® Импулс в зависимост от конкретната ситуация.

Малките растения във фаза 2-3-4-та двойка листа се нуждаят от малко листен тор, но когато е подаден навреме, той е жизнено необходим за тях. Това е готов хранителен бульон, който се усвоява веднага, без разход на енергия и дава бърз старт на стресираните, изостанали или неизравнени растения. В такъв случай не бива да се мисли за количеството листен тор, който ще попадне върху почвата – той пак ще се усвои чрез корените. Важното е листният тор да попадне върху вегетационния връх, да даде бърз старт и помощ в развитието на малките слънчогледови растения.

Съдържащите се в Амино Експерт® Импулс и Амино Експерт® Суприм хормони на растежа – ауксин, цитокинин и гиберелин, съчетани с макро-, микроелементи и аминокиселини, ще осигурят правилно развитие и протичане на фазите и залагане на максимален добив.

Слани

Ранните пролетни слани също могат да нанесат сериозни вреди на развитието на слънчогледовите растения. Екофол има дългогодишен опит в това направление – незабавното стимулиране с комплексен листен тор активира фотосинтезата, намалява пораженията върху увредените листа и спомага за бързо израстване на нова листна маса.

Молибденов глад

В ранните фази от развитието си слънчогледът се отличава с особени изисквания към молибдена, особено при студени, преовлажнени и кисели почви. Често се наблюдава задържане на развитието на растенията във фаза 2-3-та двойка листа. Приложението на торове с молибден в този период активира физиологичните процеси в младите растения и бързо възстановява растежа и развитието.

Суша

Засушаванията са честа причина за ограничен приток на хранителни елементи от почвата чрез корените. Като цяло слънчогледът е сравнително сухоустойчива култура, но липсата на достатъчно влага може да се отрази неблагоприятно на добива. В началните фази от развитието липсата на достатъчно влага води до слабо развити или недостатъчно пораснали листа и това може да компрометира добива. Листното торене е много ефективен начин за повишаване на сухоустойчивостта и намаляване на пораженията от засушаване.

Преовлажняване

Слънчогледите могат да бъдат засегнати както от високите, така и от ниските нива на почвена влага. Прекалено многото влага може да причини увяхване, хлороза и слаб растеж поради неправилно усвояване на хранителните вещества. И в двата случая има асфикция на корена и растението не се храни правилно, а в резултат намалява добивът! Комплексното листно хранене ще компенсира временната липса на достатъчно храна и ще помогне на растенията да дочакат нормализиране на влагата.

Градушка

Градушката е едно от най-жестоките природни явления. Често в практиката има случаи на повреден слънчоглед, при който са засегнати по-добре развитите листа, формирани преди образуването на бутона. След нараняването от градушка са необходими допълнителни хранителни вещества за подобряване на растежа на здравите зелени части, както и за удължаване на живота на наранените, но фотосинтезиращи листа. Същевременно тези вещества помагат за по-бързо зарастване на входните рани и предпазват от патогени.

Третиране с комплексните биостимулатори на Екофол при първа възможност за влизане в полето след градушка е утвърдена и печеливша практика в технологията на отглеждане, съветва Татяна Михайлова. Растенията поемат и усвояват хранителните елементи за часове, увеличава се съдържанието на хлорофил и се активизира фотосинтезата на останалата листна маса. Стимулира се развитието на нови листа, а засегнатите участъци се калцират по-бързо. Стимулирането на слънчогледа в ранни фази гарантира добро вкореняване, развитие на по-мощно стъбло и плътна листна маса, за да устоят растенията на евентуалните по-късни стресове.

Борен дефицит
Борен дефицит
Борен дефицит
Борен дефицит
За високи добиви е необходима балансирана храна
За високи добиви е необходима балансирана храна
Молибденов дефицит
Молибденов дефицит
Молибденов дефицит
Молибденов дефицит