Комбайнът с елзахранване и задвижване Columbia VeTrac e-Drive реже свежия зеленчук в 30 реда с капацитет от 7330 глави на час

Как трябва да се прибират предпролетните за нашите географски ширини листни зеленчуци, като къдравите (зелени, кафяви, мултиколори, марули) салати, както и разновидностите им - копфсалата, айсберг, бейби и др.? По стародавна традиция по българските полета (обикновено маломерни площи) това е ставало ръчно и в миналото, пък и днес, въпреки прогреса в технологично отношение. В последните години нашата маруля и зелена салата станаха обект на по-мащабно, почти промишлено производство. Но ръчното прибиране не отстъпи. Поне няма информационни податки за полумеханичното им т.е. машинно рязане. Например в Испания, откъдето у нас на пазара идва айсбергът и литъл джем, или в Италия, източник на копфсалатата, отдавна вече се прилагат машини. В известен смисъл ги наричат комбайни, но всъщност са големи полумеханични самоходни устройства с висока продуктивност. В работата им участват помощни екипи от по няколко души - вадещи салатите и подаващи ги на конвейери от специални касети. След първичното им очистване от пръст и ненужна листна маса те ги подреждат в картони и ги товарят

внимателно и нежно

в специализирани ремаркета, за да не се компрометира продукцията. Има и друго решение - пакетират се още на място за експедиция към събирателните пунктове или за транспортиране в цехове за по-специална опаковка или обработка за пазара.

Такъв е общият професионален профил на компактния самоходен верижен комбайн за прибиране на салати, марули и айсберг на италианската фирма Ortomec, която предлага няколко модела 7200/7700/7900/8000. Във версията 7200 е монтиран хидравлично задвижван, странично режещ работен орган, както и автоматична лента за внимателно събиране и първично очистване на продукцията.

Височината на „косене“

т.е. отрязване на главите на салатите от корена се определя и контролира с помощта на система от електронни сензори. В същото време скоростта на режещия нож се регулира с помощта на хидравличен клапан. Чрез него се прави реглаж и на скоростта на лентата на транспортьора. Тези дейности се управляват от водача. Той може да променя режещата ширина от 130 до 180 cм. Задната работна платформа е с дължина около метър. Капацитетът на машината е до 400 кг прясна продукция на час. Теглото й е около 1000 кг (но нараства в зависимост от броя на хората, обслужващи комбайна). Работи с дизелов двигател с мощност от 25 до 100+ к.с. Работната скорост е

от 0,2 до 5 км/ч,

а управлението е усъвършенствано с възможност за прецизно урегулиране на движението и завоите на полето. Машината има просвет 25 см, което улеснява работата й и опазва от повреда твърде нежната и деликатна продукция.

Не по-различни качества показват и самоходните комбайни на фирма HORTECH, която предлага на пазара няколко серии „жънещи“ машини. Една от тях е Rapid. Както отбелязват специалисти и производители, тези ефективни универсални устройства стават за прибиране на различните видове пресни салати, марули, айсберг, китайско зеле и др. Основната версия на Rapid комбайна е оборудвана с автоматична система за товарене чрез конвейер с касети, които се пълнят от екипа на комплекта и се пренасят до горната платформа. Там те се поемат за най-обща обработка и почистване. Инженери от фирмата отбелязват, че има опция продуктът да се транспортира директно в ремарке. И добавят, че в комплекта от аксесоари са включени приспособления и механизми за измиване на продукцията, хидравлична сгъваема лента за странично разтоварване, както и теглич за ремаркета.

Серията Rapid включва няколко самоходни модела 120/150/170, задвижващи се чрез четирицилиндров двигател KUBOTA 49/36 с мощност до 200 к.с., с хидростатична трансмисия със 17 позиции. Гъсеничният модел Rapid SL4 прибира салатите с вътрешен режещ механизъм с ширина 4 м, а стоманената веригата е широка 0,8 м. Машината, по същество

малък „жътварски“ комплекс

използва 18 задвижващи колела и работи със скорост 8 км/час.

Друг вариант на самоходен салатен комбайн HORTECH е от серията Slide Endivia. Също полумеханичен, той безпроблемно се справя със задачите по прибиране на салатената реколта, отглеждана на открито. Отрязаната продукция се пренася с нагънати ленти до конвейера, който я отвежда до шнека за товарене в специалните ремаркета. Най-иновативните му характеристики са: хидравлична система от последно поколение и четирите вълнообразни салатотранспротьора. Усъвършенстваното управление улеснява маневрите, дори и на по-малки пространства. Slide Endivia работи с двигател DEUTZ TD, STAGE V с мощност 150-200 коня, работи с хидравлични системи за прибиране на салатите със скорост до 10 км/час. Машината тежи 2,5 т при дължина 5,5 м, ширина 2,1 м и 1,5 м височина.

На полетата в Испания, една от страните с най-голямо производство на айсберг, вече от година и повече работи успешно друга, принципно нова, автоматизирана машина за събиране на айсберг. Това е самоходният комбайн с електрическо захранване Columbia VeTrac e-Drive, производство на нидерланската фирма BrimaPack BV. Някои го смятат за революционна стъпка в този вид дейност. Това впечатление се налага от твърде различния, дори неочакван, вид на машината - самодвижещ се огромен фургон с

изцяло електронно управление,

в който се извършват всички дейности от рязането на главите до тяхното пакетиране „Направихме значителни инвестиции и инженерни изследвания. Нашите конструктори работиха доста и упорито, за да създадат този иновативен дизайн - Columbia VeTrac e-Drives“, казва Рон ван де Паверт, главен изпълнителен директор на BrimaPack и допълва, че производителите на салати и айсберг от Лас Примисиас в Испания работят и го управляват ефективно, като получават впечатляващи производствени резултати. Зеленчуковият комбайн Columbia 12/7 е оборудван с двете най-важни системи: работната VeTrac e-Drive и опаковъчната VePack 200 Iceberg.

Беритбата се извършва на ширина 12 метра, което позволява едновременно прибиране до 30 реда свеж айсберг с капацитет от 7332 глави на час, обяснява експертът Паверт. VeTrac e-Drive устройството разполага с дистанционно управление и диагностика на хедера, задвижващия блок и опаковъчните машини. Той осигурява събиране на данни за: хода на производството, GPS координати, съобщения за грешки на оператора, работни часове, работата на автоматизираната система за общо опаковане. Към това се прибавя и информация за проверка и поддръжка на двигателя и компресора, както и за евентуалната им смяна.

Columbia се захранва

от вграден генератор

или директно от електрическата мрежа. Конструкторите са заложили в него множество предимства и уникални характеристики в сравнение с конвенционалните комбайни. Благодарение на системата BrimaNaut за бърза връзка на „хедера“ и логистичните блокове, времето между един етап в прибиране на реколтата и подготовката за преминаване към следващото поле е приблизително 20 минути и става чрез дистанционно управление. Салатокомбайнът с елзахранване, смятат специалистите, отговаря адекватно на днешните повишени екологични изисквания. И, добавят те, напълно задоволява очакванията на потребителите за високо качество и съхранение на целостта и свежеста на прибирания продукт.

Високата производителност е характерна за всички полумехнични комплекси за салатена „жътва“, които се отличават с просто обслужване при ниски разходи за поддръжка. Това се отнася и до машините на британската фирма VHS. Както вече споменахме, салатите и айсбергът са деликатни зеленчуци, които изискват особени грижи, за да бъдат доставяни и ползвани на пазара в свежо състояние. Практиката е показала, че и специализираното оборудване на VHS оптимизира труда, с него нараства скоростта и продуктивността и се

минимизира увреждането

на лесно ранимия зеленчук. Конструкцията му също така е необичайна - състои се от сектор за рязане и транспротиране с касети за салатите в самоходната част, където те се сортират и пакетират. Комбайнът е в състояние да изминава за един час до 60 метра в полето, през което време прибира около 500 глави.

VHS механизацията помага за намаляване на разходите за труд във все по-конкурентния сектор на производство на особено полезния при пролетната умора зеленчук. Чрез тях става възможно покриването на по-големи площи и пълноценно използване на времевите прозорци. Те осигуряват по-висока производителност и увеличение на печалбите в условията на засилваща се конкуренция и настъпваща инфлация. С тях се намалява себестойността на продукцията и се гарантира на фермерите-производители успешно пазарно предлагане.

Капацитетът на Ortomec 400+ кг прясна продукция на час
Капацитетът на Ortomec 400+ кг прясна продукция на час
При HORTECH Rapid продуктът може да се подава директно в ремарке
При HORTECH Rapid продуктът може да се подава директно в ремарке
Slide Endivia работи с четири вълнообразни салатотранспортьора
Slide Endivia работи с четири вълнообразни салатотранспортьора
Columbia VeTrac e-Drives е самодвижещ се огромен фургон с изцяло електронно управление
Columbia VeTrac e-Drives е самодвижещ се огромен фургон с изцяло електронно управление
В Columbia VeTrac e-Drives ходът на производството се управлява дистанционно
В Columbia VeTrac e-Drives ходът на производството се управлява дистанционно
Екипът на Columbia VeTrac e-Drives работи във фургона
Екипът на Columbia VeTrac e-Drives работи във фургона
VHS - отрязаните глави се поставят в специалните конвейерни касети
VHS - отрязаните глави се поставят в специалните конвейерни касети
 Вторият, обработващ сектор на VHS, е самият фургон
Вторият, обработващ сектор на VHS, е самият фургон