Антуриумът трае месец и повече 

 

Наистина някои видове рязан цвят издържат по-дълго от други. Нека обаче обърнем внимание и на грижата за тях. На първо място е важно водата във вазата да се сменя всеки ден, а дръжките да се подрязват мъничко и под ъгъл. Може във водата да се разтвори т.нар. храна за рязан цвят, но редовната смяна обикновено е достатъчна.

Ето и по-конкретен отговор. При добри грижи хризантемите могат да останат свежи до 2-3 седмици, орхидеите и карамфилите също. Лилиумите (особено, ако са на пъпка) ще увехнят след две седмици. Понеже вече се предлагат проелтни цветя, длъжни сме да отбележим, че те са по-нетрайни, но повечето (лалета, фрезии, зюмбюл) се запазват около седмица до десет дни при условие, че са на хладно и светло място.

Цветята ни правят по-щастливи 

Вярно ли е? 

Да, вярно е! Всяко поднесено цвете разцъфтява в широка усмивка на лицето на получателя си. Истината е, че не само цветето, а и самият жест провокират освобождаване на допамин, по-известен като хормонът на щастието. Още една причина да се чувстваме щастливи, получавайки цвете е, че правим асоциация с пролет, с топло време, слънце, зеленина и т.н. Не на последно място, в повечето случаи свързваме цветята с позитивни емоции, особено ако са любими.

Също, доказано е, че обгрижването на саксийни растения понижава стреса и подобрява настроението.

Внимавайте с ядливите цветя 

 

Има ядливи цветя и те не са никак малко. Нека започнем обаче с предупреждението, че дори и ядливи, цветовете и по-конкретно прашецът могат да предизвикат алергична реакция у по-чувствителните хора. Освен това, ако не сте хапвали досега цветя, добре е да започнете с малки количества или да ги използвате повече за декориране на ястия, отколкото за наяжадане. Имайте едно наум и за произхода на цветовете.

Най-често отглежданите ядливи цветя са алиумите, розите, лавандулата, латинките, виолетките, някои хризантеми, детелини, борагото, невен, лайка, карамфил, сенниците на копъра и магданоза и т.н.

Мит или не? Цветята в спалнята вредят 

Митове и легенди за цветя има много, но точно този, че не бива да се спи в помещение с растения е неоснователен.

Твърди се, че зелените ни приятели освобождават въглероден диоксид през ноща, докато спим. Хайде да изясним. През деня цветята в спалнята (и не само) абсорбират СО2 и освобождават кислород благодарение на фотосинтезата. През ноща се случва обратното, но и в двата случая количествата, които едно или дори няколко растения отделят или поемат не са достатъчни, за да доведат до каквото и да било неразположение за нас хорта, да попречат на съня ни или да ни накарат да се чувстваме зле по един или друг начин.

Друг е въпросът, ако става дума за алергия към полени или фини прахови частици, но те така или иначе са навсякъде, а не са малко и цветята, които не цъфтят за нашите условия или пък цветовете им не отделят прашец.

Гордост! Собствен цъфтеж, но и проблем 

Лидия Давидова ни се похвали със собствен цъфтеж на красивата азалия, но и с притеснение, че листата пожълтяват. Какъв е проблемът и как да бъде решен й обяснихме веднага, но считаме, че ще бъде полезно и за останалите ни читатели.

Азалията, а също и гарденията, както и още много стайни или градински растения са застрашени от упоритите акари. Именно заради тях пожълтяват листата на тази красавица.

Съветът ни е да повишите въздушната влажност в помещението. Това може да стане с често оросяване, включително и задължително по долната повърхност на листата. Друг вариант е да къпете през ден-два растенията в банята. Причината за тези съвети е, че доказано акарите не харесват водата и редовното мокрене възпрепятства размножаването и хранененто им, а вследствие на това популацията намалява драстично и дори изчезва.

Не съветваме да използвате сериозни химични препарати в затворени помещения, но ако се наложи, потърсете такъв на биологична основа, който е безвреден за хора и домашни любимци.

Типове сянка 

Плътна сянка се образува, когато на дадена площ изобщо не огрява слънце. Например под вечнозелени растения или в близост до сгради и плътни огради. В зависимост от това дали има или няма достатъчно влага на такова място биха се чувствали добре папрати, хости, бръшлян, момина сълза и други.

Шарената сянка е под широколистни дървета, но трябва да отбележим, че преди разлистването им не може да се говори за такава. За таковя място са подходящи всички ранноцъфтящи луковични цветя, примули, анемонии, хемерокалиси, ниски хидрангеи и други.

Под частична сянка разбирайте площ, огрявана от слънцето за известно време от деня. В зависимост от това кога е този момент се избират и растения. Например, ако препича след обяд в най-горещите часове, подходящи са издръжливи растения като газания, калдъръмче, цинии, мушката. Ако обаче слънчевите часове са до обяд, възможностите са много, много по-големи.