Подходът към ландшафтния дизайн ще се промени значително през 2022 г.

Тези местни тенденции, които са останали в сянка дълго време, ще станат популярни. Такива промени до голяма степен са свързани с изменението на климата и култивационните характеристики на някои растителни видове.

Модерните тенденции в ландшафтния дизайн може да изглеждат необичайни, но те ще бъдат актуални за всяка градина!

Ако искате да трансформирате двора си през следващата година, предлагаме ви няколко актуални идеи. Всички те са лесни за изпълнение и чудесни за обновяване.

Перголи 

Този дизайн не само ще украси градината, но и ще се превърне в опора за много увивни растения.
Красива пергола може да бъде поставена в близост до зоната за отдих или близо до къщата.
Най-добре е да изберете цъфтящи растения за перголи, които не губят декоративния си ефект за дълго време. Поинтересувайте се какви увивни растения можете да засадите в условията на вашата градина.

Естествен стил 

Това е най-търсеният стил за сезон 2022. Известно пренебрегване на мястото, естествеността и растенията, които се нуждаят от минимални грижи, са ключови за тази стилистична посока. С тях обектът придобива собствен чар и наподобява естествена екосистема, а не изкуствено създадена композиция.

Изобилието от прави пътеки, подпорни стени и овощни дървета се заменя с площи, където е запазен необичаен релеф или естествен водоем. Можете перфектно да украсите територията с парче истинска гора, която е останала недокосната. Може дори да срещнете горските обитатели там. Такива елементи създават уют и релаксация.

Растения от архитектурен тип 

Такива култури съчетават предимно ярък цъфтеж, декоративни свойства и стабилен външен вид през целия период на отглеждане.

Те са веднага видими и разпознаваеми поради нестандартна зеленина, екзотични или шарени цветове. Тези растения могат да действат като ярък акцент на фона на целия пейзаж. Такива култури се засаждат точково, за да не се нарушава хармонията на ландшафта.

Най-популярни през 2022 г. ще бъдат култури като мискантус, кортадерия, бадан, блатни ириси, астилбе, ковел и др...

В градинския проект все по-често се използват зърнени култури, почвопокривни растения, мъх, трайни насаждения с естествени форми, дървета и храсти с естествена корона.

СЪВЕТ: Важно е всички характеристики на растенията и ландшафтните елементи да бъдат взети предвид на етапа на проекта.

Окачени конструкции 

Това е истински хит на следващия сезон! Различните катерещи се култури могат да украсят всяка градина и да й придадат изтънченост, пълнота, шик.

Предпочитание се дава на нетрадиционни висящи саксии, различни саксии, колби, дървени кутии, кошници.

Хармонията вън и вътре 

Много е важно концепцията за къщата да съответства напълно на тази за градината.
Те трябва да представляват един организъм по стил и преходи от един декоративен елемент към друг.
Мебелите в двора все по-често наподобяват на външен вид интериорните, а саксиите за стайни цветя напълно повтарят градинските.

Цветовете 

През следващата година най-актуални ще бъдат ярки цветя в розово, лилаво, синьо, червено, жълто и лилаво.

Растенията трябва да бъдат засадени като ярък акцент в лехата, като се избират по-естествени цветове за градинските мебели и другите конструкции.

Вътрешен двор 

Тази зона няма да загуби своята актуалност през следващата година, но промените ще се отнасят до осветлението и подбора на растения за декориране на зоната за отдих. Трябва да се избират култури, които могат да образуват вертикална градина или жива стена.

Също така популярна е зона за барбекю, различни огньове и беседки, разположени в мястото за отдих.

Асиметрична настилка 

Каменните пътеки се завръщат на мода. Те трябва да се състоят от асиметрични камъни или плочи, декорирани в най-естествен стил.

Насърчава се използването на гранит, порцеланови каменни изделия и други материали. Също така, натрошен камък може да се използва за украса на зоната близо до езерце или басейн.

Декоративни лехи 

Те изглеждат страхотно в градината и са подходящи не само за отглеждане на реколта, но и за декориране на градината.

Нестандартните лехи са най-актуални. Те могат да бъдат както акцент, така и основен елемент на композицията. А вертикалните ще станат особено популярни.

Ако няма отделно място за лехите или оформяне на цветната градина, можете да ги свържете и да получите най-стилната новост за сезона. Пикантните билки и някои зеленчуци могат да се комбинират с различни градински цветя. Ще се получи стилно и практично!

Състарено дърво и метал 

През следващия сезон състареното дърво отново ще бъде популярно за декориране на огради, градини и фасади. Този материал ще ви помогне да направите двора неподражаем и уникален.

Перфектно се вписва в естествения стил на декорация.

Металните конструкции също ще станат популярни. Различни малки архитектурни форми от ковано желязо ще украсят градината с достойнство.