Зайцевъдите с по-голям опит знаят, че ако е бременна, зайкинята променя нрава си. Тя не дава да я докосват и дори хапе или пък се крие.

Как да разберете бременна ли е зайкинята? Ако тя носи малко зайчета, външно бременността може и да не личи. Понякога дори ветеринарни специалисти се затрудняват в установяването й.

Опитни зайцевъди предлагат няколко метода на определяне на бременността. Най-сигурният метод за определяне на бременността и при зайкините е чрез използване на ултразвуков апарат. Това може да стане още на 8-9-ия ден след покриването.

Тогава може да бъде определен и приблизителният брой на ембрионите.

Другият метод е,

като следите теглото на зайкинята

Бременното животно ще наддава, но промените са незначителни. Затова ще ви трябва цифров кантар. Всички показания записвайте в тефтер.
Първите 7 дни след заплождането бременната зайкиня наддава едва около 0,029 грама, а след още седмица - 0,057 г. След това теглото й почти не се променя.

Наблюдавайте поведението на заплодената зайкиня. То зависи от темперамента на самката:

* може да стане агресивна;

* да започне на "ръмжи", когато я пипат;

* да хапе;

* или да стане "срамежлива" и да започне да се крие;

* не допуска до себе си самец.

Бременността може да бъде определена и чрез опипване (палпация) на коремната стена.

Ембрионите могат да се напипат 14 дни
след запложането

Придържайте животното с една ръка за врата и ушите, за да обездвижите тялото. С другата ръка внимателно обхванете зайкинята отдолу между краката в областта на таза. Сложете палеца си откъм единия й хълбок, останалите пръсти - на другия. Ако зайкинята е бременна, ще почувствате ембрионите, които са колкото малко гроздово зърно.

Най-добре е палпацията да се повери на специалист или на опитен зайцевъд, за да не се увредят ембрионите. Неопитните стопани могат да потренират с небременни зайкини.