Супата е универсално ястие в менюто на всяка кухня по света. Вече ви представихме гръцката авголемоно, испанската салморехо, финдландската уха и американската гъмбо. Продължаваме да ви даваме рецепти на национални супи от различни страни. От кулинарното пътешествие ще разберете с какви първи ястия се гордеят различните нации. А може и да опитате, защо не!

Мексиканско позоле 

Мексиканската супа позоле е ястие с дълга история. Царевицата, основната съставка в ястието, е имала свещено значение при древните индианци и е била използвана по време на ритуали. Следователно самата супа има специално значение за тях. Смята се, че повишава виталитета. В Мексико за приготвянето на супата се използва специален сорт царевица с едри зърна, които се пукат при варене и наподобяват цветни пъпки. Позоле е три вида – класическо бяло, зелено с листа от манголд и червено с чили.

Съставки: 1,2 л пилешки бульон, 400 г консервирана царевица, 600 г свинско филе, 1 суп. лъж. доматено пюре, 1 глава бял лук, 3-4 скилидки чесън, люта чушка, по 1 суп. лъж. сушена мащерка и червен пипер, по 0,5 ч. лъж. сушен кимион, риган и кориандър, дафинов лист, 2 суп. лъж. зехтин, авокадо, за сервиране - червен лук, кориандър и лайм.

Почистете лютата чушка от семките и я нарежете на тънки ивици. Нарежете белия лук на полумесеци, а чесъна - на тънки филийки. Запържете зеленчуците в тенджера със зехтин до омекване, след като предварително сте добавили подправките. Нарежете свинското месо на парчета и запържете до златисто кафяво. Сипете горещ бульон, прибавете доматеното пюре и сипете царевицата. Варете супата на слаб огън, докато омекне месото. Подправете със сол и черен пипер. Гарнирайте всяка порция с резенчета авокадо, резенчета лайм, кръгчета червен лук и кориандър.

Индийска расам 

В индийската кухня има определено култ към супите. Основните им характеристики са изобилие от ярки подправки, бобови растения в цялото им разнообразие, плътна апетитна консистенция. Расам е доматена супа, която олицетворява всичко най-добро. Въпреки че се смята за вегетарианска, тя няма да разочарова и любителите на месото. Супата е гъста и много засищаща. Индийците твърдят, че има лечебен ефект и помага за бързото справяне с кашлица и треска по време на настинка.

Съставки: 1 л вода, 50 г червена леща, 2 големи домата, 2 скилидки чесън, зелена люта чушка, връзка кориандър, 1 суп. лъж. масло, 2 ч. лъж. кимион, 0,5 ч. лъж. синапено семе, 4 листа от къри, 0,5 ч. лъж. смляна канела, ? лайм, сол, черен пипер и гарам масала на вкус. За сервиране - чили, листа от мента, кашу.

Изплакнете лещата, залейте я със студена вода, оставете да заври и гответе за 7–8 минути под капак. Обелете доматите, почистете ги от семето и ги нарежете на парчета. Почистете и изрежете лютата чушка и също я нарежете на ситно.

Запържете синапеното семе и кимиона на сух тиган, смачкайте с масло. Сложете нарязаните домати и чушката в блендер. Добавете подправките в масло, нарязания кориандър, листата къри, сока от лайм и всички останали подправки. Разбийте всичко до гладкост. Сипете пикантния сос в тенджерата с лещата. Чесънът се нарязва на ситно, задушава се леко в олио и се добавя към супата.

Оставете да заври, посолете и оставете под капак за 5 минути. Украсете вашата расам с кръгчета люта чушка, листа от прясна мента и кашу.

Виетнамско фо-бо 
Основната супа във Виетнам, която трябва да опитате, е фо бо. Историята й започва от малкия град Нам Дин преди няколко века. Уличните търговци предлагали на минувачите гореща супа под открито небе. В един казан на колела държали невероятно силен месен бульон, в друг - парчета месо, варени фиде и зеленчуци. И до ден днешен тази е класическата рецепта и не е претърпяла съществени промени.

Съставки: 800 г телешко месо с кост, 2 л вода, 400 г оризова юфка, 1 звезда анасон, сушен кардамон, пръчка канела, по 0,5 ч. лъж. смлян кориандър и джинджифил, сол и черен пипер на зърна на вкус, люта чушка, 1 суп. лъж. растително масло. За сервиране - прясна мента, магданоз, червен лук, резенчета лимон.

Залейте месото със студена вода, оставете да заври и гответе 2 часа, като непрекъснато премахвате пяната. Прецедете бульона. Охладете месото, обезкостете и нарежете на парчета. Сварете фидето, сложете го в гевгир и изплакнете със студена вода. Така то няма да се слепи, чакайки своя ред.

В сух тиган запържете на силен огън, буквално за 30-40 секунди, всички подправки. Добавете ги в тенджерата. Почистете лютата чушка, запържете я и също я пуснете в супата. След това прибавете готовите юфка и месо. Гответе супата за няколко минути и изключете котлона. Сервирайте фо бо с кръгчета червен лук, билки и резенчета лимон.

Японски рамен 

През цялото си съществуване рамен се „скита“ от една кухня в друга. За първи път е приготвена в Китай, но там ястието не е широко популярно. Японците толкова харесват супата, че я записаха в националното меню, наричайки я китайска юфка. Супата има много вариации - всяка провинция я приготвя по свой собствен начин. Така че има много версии. Ще се спрем на рецептата за рамен с пилешко и свинско месо.

Съставки: 400 г пилешки бутчета, 300 г свинско филе, 1,5 л вода, 20 г корен от джинджифил, 2-3 стръка целина, 3 скилидки чесън, 200 г пшенична юфка, ? люта чушка, 2 яйца, соев сос, черен пипер и билки - на вкус

Сложете пилешкото и свинското месо в тенджера, залейте с вода и оставете да заври. Добавете половин люта чушка, стръковете целина, корен от джинджифил и чесън, смачкан с плоската част на нож. Варете около 40-45 минути, като непрекъснато отстранявате пяната. Прецедете бульона, охладете и нарежете месото малки филийки.

Сварете фидето и го прехвърлете в гевгир. Пригответе и твърдо сварени яйца, обелете ги и ги нарежете на половинки. Поръсете малко соев сос върху жълтъците. Изсипете останалия сос в тенджерата със супа. Добавете месото и разбъркайте добре.

Разсипете рамена в чинии и добавете половинки яйца и пресни билки.