Трябва да бъдат наложени тавани на плащания в новата ОСП. Това е мнението на служебния министър на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков, в отговор на въпроси на срещата с представители на агробизнеса по време на церемонията за връчването на годишните отличия "Агробизнесмен на България" 2021.

Не ми се иска аз да вземам това решение, а да е на политическото мнозинство, каза той. Но е много вероятно ние да вземем тези решения, а следващото редовно правителство може и да ги промени. 

Намираме се във важен момент за българското и европейско земеделие. Бъдещата селскостопанска политика си е поставила за задача да реши проблеми, които вече не търпят отлагане, каза министърът. Според него решенията се коренят в действията, насочени към изготвянето на политика в сектора на земеделието, която е по-екологична, по-социална, по-иновативна. Той отбеляза, че тези цели могат да се постигнат със заложените параметри в Стратегическия план на нашата страна.

Министър Бозуков коментира, че новата Обща селскостопанска политика „няма да ни изиграе лоша шега“, а по-скоро ще даде позитивна насока.
„Казвам това с пълната увереност, защото точно днес ме запознаха с почти завършената версия на Стратегическия план, които изготвя нашата страна, за новата ОСП“, каза министърът. И добави:

„При старта на мандата заварихме в начален етап работата по *Стратегическия план. С доста бързи темпове изготвихме първия стълб, работим усилено и почти на 70% сме готови с втори стълб. За съжаление там все още се очакват някои законодателни пакети, които да бъдат предоставени от ЕК, за да можем да ги включим в плана“.

Министър Бозуков посочи още, че работата с Европейската комисия трябва да се случва в по-оперативен порядък. „Други страни членки на Европейския съюз изразиха опасение, че с това темпо можем да отложим Стратегическия план и за пролетта. Дори и това да се случи, смятам, че няма да доведе до проблеми. Но се надявам да се включим в останалите срокове“, каза министърът.

Според него е необходимо елементи на Стратегическия план да бъдат гласувани от следващо Народно събрание.

“Надявам се, че ще има време за това. Има въпроси, за които трябва се вземе политическо решение, за да бъдат стабилни във времето, в изпълнението им”, коментира министър Бозуков.

Той благодари на сектора за активното участие, обратната връзка, както и конструктивния диалог в процеса по изготвянето на Стратегическия план на България.