Отново дойде онова време от годината, в което бързаме да се приберем на топло, да избягаме от дъжда. Но поспрете, порадвайте се на цветовете на есенното слънце, нахранете бездомниче. Предстои да правим все по-тежки трапези с вкусни традиционни ястия, да пием младо вино и да се наслаждаваме на уютното припукване на дръвцата в печаката. Само след няколко дни ще се веселим за здравето на Митковци и Димитринки.

Легенди за св. Димитър има няколко, но може би най-завладяваща е тази, че със св. Георги са близнаци и са родени в един и същи ден с две жребчета, благодарение на една рибка и нейните костици.

Старите хора казват, че св. Георги носи хубавото и топло време със себе си, а пък св. Димитър язди червен кон и от бялата му брада се сипят снежинки. Историята е много интересна и заслужава внимание, прочетете я.

Димитровден е считан за края на земеделската година и като такъв, земеделците и стопаните вече трябва да са прибрали техниката и инструментите, да са зазимили градините, да са свалили животните от високите части на планината в топлите обори.

Що се отнася до цветята, ако трябва да поздравите някои именяк, спрете се на стайни или есенни китки. Ето няколко предложения от нас:



Димитровче за Димитровден 

В различните райони на страната димитровче или просто митровче наричат или астрите, или хризантемите. Защо това е така можем само да предполагаме. Най-вероятно, защото цъфтежът им съвпада с празника. Хризантемите обаче са официалните димитровчетата.

За тях е изписано толкова много, че сигурно вече и малките деца знаят как да ги отгледат и да им угодят. Все пак ние ще обърнем внимание на някои тънкости.

Например, ако имате високи сортове с едри цветове, задължително трябва да ги подпрете. Ако пък отглеждате късно цъфтящи разновидности, покрийте ги с нетъкан текстил, ако се очакват слани. Така ще запазите максимално дълго цветовете. Кълбовидните пък почиствайте редовно. Колкото по-дълго е циганското лято, толкова по-дълго ще ви радват и те.

Дейзи се пресаждат веднага  Снимка: Пиксабей

Снимка: Пиксабей

Знайте, че не всяка хризантема оцелява през зимата навън. Още, не всяка хризантема е многогодишна.

Дейзитата или т.нар. холандски хризантеми са много по-капризни и много рядко оцеляват до повторен цъфтеж. Ако обаче знаете, че някой харесва цветя, но не може да ги отглежда, тези красавици са идеални.
Ако пък получите такава хризантемка и искате да оцелее, пресадете я веднага, независимо, че в момента цъфти. Старайте се да поддържате субсрата мокър и да я държите на възможно най-светлото място у дома.

С кълбовидните не бързайте  Снимка: Пиксабей

Снимка: Пиксабей

Ако дейзитата имат нужда от спешно пресаждане, то кълбовидните хризантеми, независимо дали са българско, гръцко или друго производство, не се чувстват добре преместени в по-голям съд в периода на цъфтеж.

Редно е, а и повечето специалисти препоръчват по време на цъфтежа да се дава по мъничко тор и след драстично застудяване да се оставят на спокойствие. Важно е обаче да отбележим, че ако има слънчеви и топли дни без валежи, трябва да се полива, за да не пресъхва субстратът.

Процедурите по пресаждане, подрязване и оформяне се правят напролет, когато новите стъбълца се появят над почвата.

Пазете димитровчето от въшки  Снимка: Пиксабей

Снимка: Пиксабей

Хризантемите в градината, а и тези в магазина или градинския център не са имунизирани от досадните неприятели. На първо място това са въшките.

Независимо, че вече е студено, черните гадинки създават колониите си най-вече по връхните нежни части на растенията, а пъпките са най-засегнати. Внимавайте, когато купувате! За да се отървете, използвайте натурални или химични препарати, но не подценявайте проблема.
Други неприятности, с които може да се сблъскате при отглеждането на хризантеми, са някои заболявания – увяхване, гниене, пожълтяване. Най-често те са породени от преовлажняване.

Да зарадваме именниците

За мъжете люти чушки 

Дали има мъж, който не обича люто? И да има такъв, той е изключение. Ето защо предлагаме едно интересно и нестандартно решение за подарък на някой Митко, а именно декоративни люти чушлета.

Отглеждането на зарзават в саксия не е лесна задача, особено през есенно-зимния период, но не е невъзможно. Много от сортовете декоративни чушки могат да презимуват успешно на хладно и светло място.

През неблагоприятния период листата може да опадат, но не се притеснявайте. Важно е кореновата система и стъблата да останат здрави и живи. Напролет растежът ще се възстанови.

Още едно предложение за мъж 

За мъжете, ако не става за ядене, значи е загуба на време, място и ресурс. Е, лесно ще затворите устата на такъв мъж, защото вече може да им подарите салата. И не каква да е салата, а зеле.

Декоративните сортове брасика са много красиви, наподобяват рози, но ги надминават по размери. Отглеждането им е лесно и в градината, и на терасата, а дори и в стайни условия, но за кратко.

Зелето може да бъде в саксия, а може да бъде и отрязан стрък. Във втория случай препоръчваме да сменяте водата във вазата по-честичко, защото иначе рискувате да замирише лошо.

Празник назаем 

Хелоуин не е наш празник, но въпреки това диктува модата в цветарството, аранжирането и дори детските представи.

В този ред, няма да сбъркате, ако вземете цветна аранжировка в тиква.
Обърнете внимание най-вече на есенните цветове – червено, жълто, оранжево, керемидено. Що се отнася до асортимента на рязания цвят, нека бъдат хризантеми, плодчета, листа. Всички те към този момент са българско производство. Така хем ще подпомогнете родното производство, хем ще поднесете оригинален подарък на именника.

За да запазите цветната аранжировка по-дълго свежа, наливайте вода в гъбата редовно.

Цвете в саксия  Снимка: Магазин „Кажете го с цветя“

Снимка: Магазин „Кажете го с цветя“

Изборът от цъфтящи растения за подарък е изключително огромен. Да, хризантемите са тематични, но наред с тях за градина и балкон са подходящи още ериките, калуните, платикодоните и още много. Изброявали сме ги.

От стайните растения, подходящи са каланхоетата и каландивите – близки растения със сравнително лесно отглеждане, а освен това са и много красиви. Цикламите започнаха да се появяват. На тях отделете светло и хладно местенце. Внимавайте с водата също. През есента може да попаднете на коледничета или великденчета. Не се учудвайте.

Всъщност видът е съвсем различен, но разликите са много минимални.

Ако не бива да е цвете 

Много хора не обичат да гледат цветя или просто нямат време за това. Ако се чудите какъв подарък да им поднесете, спрете се на някакъв сувенир или аранжировка със сухи цветя. Те нито искат грижи, нито вода, нито храна.

Малко по-екстравагантно решение е кошницата с лакомства или алкохол, а още по-нетрадиционни са „небукетите“, в които можете да вплетете най-различни предмети в това число мезета, плодове, кейкчета и др. Ако пък са свързани с хобито или професията на получателя, с един коршум ще уцелите много зайци.

Във всички случаи и за всякакви поводи, няма да сбъркате, ако поднесете букет, стига изрично да не е подчертано, че не е добра идея. Има жени, които не се радват на отрязани цветя.