Производителите трябва да получат между 46 и 49 цента/кг, твърдят анализатори от Еврокомисията

Жени Владинова

Какво се случва в Германия с пазара на мляко: Ако се погледнат спотовите пазари (кешовите) - тогава млекопроизводителите ще трябва да получават повече от 40 цента/л мляко –или 46 до 49 цента/кг. Всъщност тези цени в момента се плащат от немските мандри, когато търгуват помежду си оскъдното количество мляко.

Колко струват млечните продукти: цените на едро рязко се покачват от седмици. И това важи за всички продукти - от масло до мляко на прах и сирене. За седмицата от18 до 24 октомври, Европейската комисия очаква по-нататъшно

рязко покачване на цените на почти всички млечни продукти.

Например маслото в момента струва 432 евро/100 кг при европейските търговци на едро. Това е с 30 евро преди повече от 4 седмици и най-високата цена от почти 3 години.

Южногерманската борса за масло съобщава за текущата седмица за насипно масло (25 кг) увеличение на цената до 460 до 480 евро/100 кг - от 440 на 465 евро преди това. А за пакетно масло цените се покачват още по-рязко.

Подобна е ситуацията и с млякото на прах: Тук Комисията отчита средна европейска цена на едро за обезмаслено мляко от 274 евро на 100 кг. Това е най-високата цена на обезмаслено мляко на прах от юни 2014 г. - почти 7 години назад. В Германия се отчитат цени от 286 евро/100 кг.
За сиренето търсенето и цените също нарастват рязко. Тук Еврокомисията отчита 342 евро/100 кг за сирене Едам. Това е най-високото ниво от октомври 2017 г. досега.

Цените на спот млякото са между 46 и 49 цента

Значително по-високите цени на млечните продукти, разбира се, също трябва да се отразят в по-високите цени на млякото - от над 40 цента на кг сурово мляко. Досега обаче това не е било така: Последната официално докладвана от BLE цена за мляко с 4% мазнини e 35,94 цента за август и 35,91 цента за мляко с естествено съдържание на мазнини. (BLE е органът за пазарна организация за Общите пазарни организации, създадени в ЕС. Като такъв, той е активен в областите на пазарна намеса, частно съхранение и мерки за подпомагане) .

Но междувременно обаче се случват много неща. Докато цените на млечните продукти скачат нагоре, количеството на суровото мляко е буквално оскъдно. Това показват настоящите спотови пазарни цени на млякото, търгувано между мандрите, които в момента са около 49 цента в Южна Германия и между 45 и 46 цента/кг сурово мляко на север и северозапад.

Настоящото развитие на пазара е ясно разпознаваемо от стойността на борсовото мляко, изчислена от Института Кил Айфе. Това е най-бързият водещ индикатор на пазара на млечни продукти. Изчислява се ежедневно от фючърсните пазарни цени на масло и обезмаслено мляко. Например за 18 октомври борсовата стойност на млякото е 43,1 цента за октомври и 45 цента за ноември.

До януари цените ще се повишат до 45,6 цента.

Колко рязко са се повишили цените само от септември, показва суровинната стойност на млякото, изчислена също от института в Кил - това показва развитието на цените на маслото и обезмасленото мляко на прах на паричния пазар. Стойността на суровината се увеличава значително през септември: от 36,5 цента/кг на 38,5 цента/кг.

Експлозия на разходите за млекопроизводители и мандри

Важна причина за покачващите се цени на млечните продукти (и спот млякото) е нарастващото търсене, категорични са анализаторите от ЕК. Поне също толкова важен е и недостигът на сурово мляко - т.е. количеството доставено сурово мляко. В Германия доставките на мляко в началото на октомври са с около 2,1% под нивото от предходната 2020 година.

Но има още няколко аспекта, които повишават цените и разходите за млечните продукти:

* На първо място, има огромното увеличение на цените на енергията.

* Освен това нарастват транспортните разходи и масовите логистични проблеми в световната търговия. Те изострят проблемите на всички нива на търговия. Тъй като с много ограниченото предлагане на мляко и млечни продукти, разходите за транспорт и производство също рязко нарастват в мандрите.

* Млекопроизводителите отчитат изключителен ръст по отношение на разходите. Те са достигнали рекордно високи нива - тъй като земеделските производители също трябва да плащат стремително високи цени за електроенергия, дизел, мазут и фураж.

За да се покрият тези разходи, спешно са необходими по-високи цени на млякото.

Стойността на кравето мляко на борсата, изчислена от Института Кил Айфе, е 43,1 цента за октомври и 45 цента за ноември.
Стойността на кравето мляко на борсата, изчислена от Института Кил Айфе, е 43,1 цента за октомври и 45 цента за ноември.
Търсенето и цените също нарастват, и то рязко за кравето сирене. Комисията отчита цени от 342 евро за 100 кг за Едам - това е най-високото ниво от октомври 2017 г.
Търсенето и цените също нарастват, и то рязко за кравето сирене. Комисията отчита цени от 342 евро за 100 кг за Едам - това е най-високото ниво от октомври 2017 г.