БАБХ му прекратява договора след сигнали срещу него

Името му е д-р Галин Гетов – млад (р. 1981 г.), всеотдаен, много добър експерт, ветеринар не само на хартия. Така го описват животновъди от Плевенско с апел към МЗХГ, БАБХ, ОДБХ- Плевен и БВС за по-справедлива присъда, тъй като на 12 октомври Агенцията по безопасност на храните му прекратява договора и отнема правата да практикува дейността сиД-р Гетов отговаря за 57 стопанства в района на Плевен, които са адресирали писмо до изредените държавни служби. 

По думите им причината е, че е издал 3 пътни листи на животни, които да се транспортират от един животновъден обект в друг, а в системата ги е отчел като заклани. "Направил го е с цел да улесни фермерите да водят редовна документация и да има реално животните, които са в стадото. Подобен начин на отчитане, що се отнася до малък брой животни или пък при нередовен екарисаж, е често срещана практика у нас", поясняват стопанките Галина Мирчева и Теодора Вълова. 

Обърнахме се към БАБХ по случая. Техният отговор е следният:

В МЗХГ и в БАБХ е постъпила жалба от гражданин във връзка с дейността на регистрирания ветеринарен лекар д-р Галин Гетов, с когото БАБХ има договор за изпълнение на програмите за профилактика и надзор на заболяванията по животните в област Плевен. Жалбата съдържа информация за сериозни нарушения в работата на лекаря.

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите комисия от експерти от МЗХГ и БАБХ извършиха проверка в 16 животновъдни обекти на територията на област Плевен.

Установени са несъответствия, които потвърждават част от изнесените в жалбата твърдения. Комисията, извършила проверката, е изготвила и предоставила на министъра на земеделието доклад за резултатите от нея.

На базата на препоръките от одобрения доклад и във връзка с констатираните нарушения са предприети действия по прекратяване на договора с д-р Гетов.

Собствениците на животновъдните обекти, които са обслужвани от него, са уведомени писмено за прекратяването на договора и необходимостта да осигурят ветеринарномедицинско обслужване от друг регистриран лекар.

На 17 септември проверяващитее органи са били и в стопанствата на Мирчева и Вълова, инспекторите не са открили никакви нарушения там. 

По информация на стопаните обаче сигналът е пуснат от несъществуващо лице – Димитра Тунталова. Оттук следва въпросът кой е имал достъп до системата (такъв следва да имат само служители на БАБХ), за да наблюдава движенията в обектите му и да използва информацията против него. Стопаните считат за законово престъпление друг освен д-р Гетов и началниците му да има достъп до техните лични данни в системата на БАБХ.

Мирчева и Вълова се изумяват и от бързината на събития. Всичко в България и в нашия сектор става толкова бавно, а случката с Гетов се случила светкавично. Според тях някой иска неговото отстраняване, защото той е предпочитан и много търсен от животновъдите.  

По никакъв начин не е облагодетелствал финансово някой от нас или самият себе си. По-скоро ни е помагал, защото се е опитвал да ни улесни в документация, обяснява Вълова, животновъд от с. Писарево. В случая той няма да спре да ни помага, защото това му е призвание и си обича работата, допълва тя.

Фермерите са единодушни, че д-р Гетов заслужава по-справедлива присъда – порицание или финансова. При подобен случай обикновено парична глоба било наказанието, получила информация Мирчева от Ветеринарния съюз. 

След прекратяването на договора на д-р Гетов фермерите са получили уведомление от БАБХ в 7-дневен срок след датата на прекратяването на договора му да подпишат с друг ветеринар. Но докато не подпишат нов договор, фермерите ще са затруднени да извършват ежедневната си дейност.

Г. Мирчева: Трябва да пускам пътен лист за 50 животни, няма как да стане. На фермерите ни предстои и агнила кампания и няма кой да ни обслужи. Някой се е напънал и по всякакъв начин да си изпълни задълженията, без да помисли, че по пътя си ще нанесе щети на бизнеса.

Т. Вълова: Сега ми се налага да заколя две животни, но без доктор няма как. Без доктор не мога да поръчам ушни марки, които са изпопадали, дава за пример тя.

„Аз съм в нарушение, но в случая не съм, защото нямам договор с доктор. Но едва ли има ветеринар, който да се съгласи да го наемем за 2-3 месеца, след като са му обещали, че след като му изтече наказанието, ще си подпише наново договора“, смята тя.

57-те стопани на д-р Гетов ще бъдат единни да не подписват договор с друг ветеринар, настоявайки той да остане техният обслужващ лекар.

Все по-малко са хората, които искат да учат за ветеринарни доктори. Преподаватели и доценти насилствено обикалят, за да събират хора. А той е млад човек, който си върши работата перфектно, заключват двете дами. Всички колеги ще го потвърдят, че е един от малкото хора, които са на разположение и в почивни дни, и в малките часове от денонощието, а дори при здравословни неразположения, допълват те.

„Всички ние, животновъдите, включили се в подписката за подкрепа на нашия доктор, желаем да продължим да поверяваме животните си на д-р Галин Гетов. Този човек работи не с ръцете си, а със сърцето си. Да се даде шанс на един млад човек да продължи да изпълнява своята мисия, защото хора като него допринасят за оцеляването на животновъдството в България“, настояват в писмото си фермерите от Плевенско.