Начинаещите градинари се увеличиха драстично през последните 2-3 години. И не само заради вируса, но и защото все повече хора искат сами да отглеждат храната си.

Опитните знаят 2 и 200, но понякога прилагат закостенели грешни или неработещи практики, друг път се обръщат към нови и модерни движения като безоранната технология. Лошото е, че самочувствието, което дава опита, води след себе си съветите към по-младите или начинаещите в занаята. Искани или не, повечето съвети, които се дават, са грешни или неприложими.

Как да отсеете правилното от грешното е много трудно да се каже, но в цветарството поне има повече свобода, отколкото в производството на храна, било то в градината, на балкона или в хола. Е, ограниченията на пространството представляват предизвикателство, но все пак. Няма невъзможни неща, нали?

Най-честият въпрос, на който и най-големият професионалист не може да даде верен отговор е „През колко време да поливам“. Ако пък някой ви отговори „през 3-4 дни“ бъдете сигурни, че просто се опитва да се отърве от следващи въпроси. Просто не е толкова просто...

Поливането е тънкост 

Всички растения са различни точно както и ние хората сме неповторими. Напълно нормално е две еднакви растения на едно и също място да „пият, ядат и растат“ по различен начин, както децата. И точно тук идва объркването, а що се отнася до кога да поливате, то отговорът е скрит в субстрата и самите изисквания на цветето.

Ако едно цвете по природа обича влага, тогава субстратът не бива да изсъхва. Ако пък е точно обратното, редно е да се проверява наличието ѝ в дълбочина. Това става с промушване на пръст (най-често показалеца) поне до първото кокалче. Ако се усеща влага и субстрат полепва по показалеца, не се полива.

Няма точна рецепта 
Никой не може да каже или предвиди как във вашия дом ще се чувства някое растение. Ако го направи, или не разбира, или се прави, че разбира прекалено много, или иска да продаде стоката си. Да поливате през 3 дни по график през всички сезони и независимо какви са условията в дома ви е меко казано несериозно.

Да, има много насоки, но усещанията ни за температура, светлина, влажност и чистота на въздуха са различни.

Една от най-големите грешки, които се допускат и то по препоръка на професионалисти е да се полива само отдолу. Но помислете! Коренчетата не са само на дъното. Друга честа грешка е да се оставя излишната вода, като начинаещите си мислят, че така ще си спестят труд и поливки. А всъщност, постигат единствено скоростно загниване и загиване на цветето.

Без храна през зимата 

Разбираемо или не, препоръката да не се подхранват цветята през зимата е леко неправилна или поне не е универсална за всички цветя.
Сигурно се чудите защо. Ето няколко причини да торите или пък не, но винаги съобразено с вида и изискванията на цветята.

Стайните цветя не спират да растат независимо от сезоните. Да, бавят се с образуването на нови листа, но не спират, не заспиват. Естествено, забавянето е свързано с по-късите дни. Но на тях им трябва храна през цялата година, иначе страдат, а ние си мислим, че е нормално, защото е зима.

Балконските и градинските цветя пък имат съвсем различен жизнен цикъл. При тях вече е напълно оправдана тази препоръка.

Помислете логично и ще намерите верните отговори за вашите цветя.

Жълтите листа говорят 

С леко намигване подхващаме темата за жълтите или пожълтяващите листа. Причините за този симптом могат да бъдат много. Например:

* Много или малко вода, светлина, храна;

* Висока или ниска температура;

* Липса на чист или прекалено сух въздух;

* Бавно приспособяване към новото място;

* Болести, неприятели и др.

Или просто растението е решило да ви лази по нервите с някое и друго поожълтяващо листо периодично. А за да решите проблема, трябва да разберете точно кой фактор не е наред, да го промените и да се надявате да не сте си внесли „таралеж“ вкъщи.