Късно засаждане води до дефицит на червени чушки

Тази година добивите от пипер са 5 пъти по-ниски от нормалните. А и площите са рекордно малко - само 23 000 дка, най-ниското ниво откакто се води статистика. Това съобщи в интервю за в. "Български фермер" организационният секретар на асоциация "Български пипер" Георги Василев.

Първата причина за слабите резултати в производството е, че много стопани предпочели да засадят доста по-късно от нормалното, за да се предпази пиперът от различни болести. Така обаче те попаднали в едни доста студени месеци още по време на цъфтежа на разсада. Той прораснал трудно и с 10-15 дни по-късно от обичайното. После пролетните дъждове забавили с още 5 дни засаждането. Лятото пък беше твърде горещо, а при над 28 градуса пиперът спира да расте. После дошли проливните дъждове и градушките, които унищожили около 20-30% от насажденията. Или реалното отглеждане на на пипер в момента било върху 16-17 000 дка.

Последните много ниски температури пък не позволили чушките да почервенеят. А именно те са ценните, обяснява Василев. Той твърди, че за 35 години, откакто се занимава с пипер, никога не е било като по това време стопаните да са набрали само по 100-200 кг от декар. Те трябвало да извадят по 4000 кг/дка. Но подобна била картината с производството на пипер не само у нас, но и на целия Балкански полуостров и в Европейския съюз. Затова и всички играчи - производители, търговци, преработватели и хипермаркети били изнервени от цялата ситуация и цените се сменяли всеки ден нагоре. Още повече като се има предвид и повишаването на всички консумативи, от които зависи производството, като еленергия, гориво, торове, препарати и т.н.

Още за пипера и интервю с Георги Василев - четете в новия брой на в. "Български фермер" от 18-24 октомври