Въпросът интересува всички градинари, които са отгледали повече плодове

Най-подходящо за съхраняване на ябълки, круши и дюли при домашни условия, е помещение с температура от 0 до 12 градуса и относителна влажност на въздуха между 75-90%.

Най-често се използват мазета, килери, както и други помещения, които могат добре да се проветряват. При недостатъчна влажност на въздуха - се поставят широки съдове с вода, за да се изпарява.

Важно е плодовете да се нареждат внимателно в касетки, на стелажи, в мрежести или перфорирани полиетиленови чували, за да могат да дишат.

Температурният режим в помещенията се регулира като през по-топлите месеци прозорците се отварят през нощта и се затварят през деня, а през зимните - се прави обратно.

От време на време плодовете се проверяват, като загнилите се отстраняват.

Най-продължително се съхраняват плодове от т. нар. зимни сортове. Важно е да са прибрани в подходяща зрелост. Също така трябва да са здрави, без нападение от болести и неприятели, както и от механични повреди.

Във фризера също се поставят плодове

Подходящи за замразяване са добре узрели, но не презрели плодове. В зависимост от предназначението, те се замразяват в захарен сироп или без захар. Озахарените плодове запазват цвета и вкуса си по-добре.

След размразяването плодовете се консумират в натурален вид, като компот, желе, конфитюр, сок или като пълнеж и украса за сладкиши, замразен лед.

Препоръчително е ягодоплодните видове - ягоди, малини, къпини, боровинки, касис и други, които се използват основно за украса, да се наредят в плосък съд, да се замразят за 1-2 часа, и след това да се опаковат.