Любим десерт и спомен от детството - печени ябълки, ароматни, нежни и много сладки. И в разгара на сезона им е време да приготвим нещо ново.
1. Класически
Традиционна рецепта за печени ябълки, идеална за тези, които не искат да се занимават твърде много с готвенето. Нужни са ви само големи ябълки от любимия сорт и малко време.
Продукти: 4 ябълки, ? чаена чаша захар, 1 чаена лъжичка канела, ? ч. чаша орехови ядки, ? ч. чаша стафиди или горски плодове, ? ч. чаша вода, растително масло.
Приготвяне: Загрейте фурната до 190 градуса. Измийте старателно ябълките и отрежете горната част, при дръжката, оставете да изсъхнат. Внимателно отстранете семенната част и с малка лъжичка издълбайте сърцевината, като оставяте по-дебели стени. Нарежете ядките и ги смесете с останалите продукти за пълнежа. Намажете тавата за печене с масло или я покрийте с хартия. Наредете ябълките и внимателно ги напълнете с приготвената смес. Поръсете отгоре с олио. Кипнете малко вода и я сипете на дъното на тавата. Печете около четиридесет минути или до омекване и зачервяване.
2. Синабон или канелени сладки
Ако обичате канелени сладки, не пропускайте да опитате тази рецепта. Нежното тесто прекрасно се съчетава не само с подправки, но и с изпечените ябълки.
Продукти: 6 ябълки, 4 супени лъжици масло, 2 суп.лъж. захар, 1 опаковка замразено тесто.
Приготвяне: Загрейте фурната до 170 градуса. Подгответе тавата за печене, като я намажете с масло или я застелете с хартия. Изплакнете и подсушете ябълките. Отстранете сърцевината, а останалата част нарежете на дребни кубчета. Разточете тестото и върху него равномерно разпределете ябълките. Поръсете с разтопеното масло, захар и канела. Завийте тестото на руло и го нарежете на филии с дебелина около 1,5-2 см. Наредете охлювчетата в тавата. Печете около половин час или докато сладките са готови.
3. Чийзкейк
Има много рецепти за чийзкейк, но тази ще ви изненада със своята простота и оригиналност. Всичко, от което се нуждаете, е оригинален пълнеж за чийзкейк, който се пече направо в ябълките.
Продукти: 4 ябълки, 4 супени лъжици масло, 2 суп.лъж. захар, 1 чаена лъжичка канела, крема сирене, пудра захар, ванилия, маслени бисквити.
Приготвяне: Загрейте фурната до 190 градуса. Намажете тавата за печене с масло. Оставете маслото на стайна температура да омекне и прибавете захарта и канелата. Разбийте до получаването на еднороден крем.
Измийте, почистете и издълбайте ябълките. Наредете ги в тавата за печене и напълнете с маслената смес. Поставете в загрятата фурна за 20 минути, след което извадете.
Смесете крема сиренето с пудрата захар и ванилията и разбийте до еднородност. Разпределете сместа върху печените ябълки. Печете още десет минути. Украсете с бисквитки преди сервиране.
4. С мед
За любителите на сладкото и оригиналното предлагаме вкусна рецепта за ябълки на фурна, пълнени с ароматен мед и сирене бри.
Продукти: 4 ябълки, 255 г сирене Бри, 3 супени лъжици мед, 2 суп. лъж. ядки.
Приготвяне: Загрейте фурната до 190 градуса. Измийте ябълките и ги разрежете на половинки. Внимателно ги издълбайте и оформете ладии. В едната половина от ябълките поставете сирене и нарязани ядки. Покрийте с втората половина от плода и залейте с мед. Подредете в тава за печене. Печете четиридесет минути до омекване и зачервяване.
5. С бекон
Ако искате да приготвите нещо засищащо, но обичайните комбинации вече са ви омръзнали - въоръжете се с резени сочен бекон и сладки ябълки!
Продукти: 4 ябълки, 500 г бекон, 250 г сирене Чедър.
Метод на готвене: Фурната трябва да бъде предварително загрята до 190 градуса. Запържете бекона в тиган до хрупкавост. Прехвърлете го върху домакинска хартия, за да се отдели излишната мазнина. Оставете да се охлади.
Измийте и подсушете ябълките. Разделете ги на половинки и внимателно отстранете сърцевината и част от пулпата. Разпределете сиренето и бекона на дъното на ябълката. Покрийте с втората половина от плода. Намажете тавата за печене с масло и наредете ябълките. Печете половин час, докато кората стане златистокафява.
6. В сайдер
Ако искате да постигнете максимално богат ябълков вкус, печете не само ябълки в собствения си сок, но добавете малко сайдер.
Съставки: 6 ябълки, 2 чаени чаши сайдер, 1 чаена лъжичка ванилия, 1 супена лъжица лимонов сок, 2 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. брашно, 1 ч. лъж. канела, сол - на върха на ножа, 2 суп. лъж. масло, ? ч. чаша ядки.
Метод на готвене: Предварително включете фурната да се загрява до 170 градуса. Сипете сайдера в тенджерка на котлона и изчакайте да заври. Прибавете ванилията и варете още 10-12 минути. Свалете от котлона, когато течността се изпари наполовина. Измийте и подсушете ябълките. Отрежете им „капачетата“. Внимателно издълбайте сърцевината и пулпата, оставяйки дебела кора. Намажете тавата за печене с масло и наредете ябълките. Поръсете с лимонов сок. Смесете захарта със солта и добавете канелата и брашното. Разбъркайте. Прибавете маслото и нарязаните ядки. Пак разбъркайте. С получената смес напълнете ябълките и покрийте с „капачетата“. Сипете сайдера в тавата и поставете във фурната. Печете четиридесет минути, като периодично поливате плодовете със сайдер.
7. С овесени ядки
Искате ли да приготвите оригинална, сладка и здравословна закуска? Въоръжете се с тази рецепта, в която овесените трици са в напълно нова светлина.
Съставки: 4 ябълки, 1 супена лъжица захар, 2 суп. лъж. овесени ядки, 1 суп. лъж. канела, 4 суп. лъж. масло, ванилов сладолед - няколко топки.
Метод на готвене: Загрейте фурната до 190 градуса. Оставете маслото да се затопли. През това време смесете овесените ядки, захарта и канелата. Разбъркайте старателно.
Изплакнете и подсушете ябълките. Внимателно извадете сърцевината и част от пулпата. Напълнете ябълковети ладии и ги наредете в намазнена тава за печене. Печете половин час до омекване. Сервирайте с топка сладолед.
Коментари