Какво е хем вкусно, хем полезно и хем да радва окото на вас и на вашите близки? Правилният отговор е сочните плодове, чието изобилие през лятото е неизчерпаемо. Освен това, летните плодови салати са лесни за приготвяне, бързи и вкусни. Подбрахме за вас няколко оригинални рецепти.
Запознайте се с успешните комбинации.
Къпини и праскови
Сервирането в чаша е чудесна идея, която може да направи десерта да изглежда празнично. Може да предложите такава плодова салата като финал на семейното тържество.
Продукти: Основа: 1 праскова, 4 кайсии, шепа малини, шепа къпини.
За дресинг: 1 лайм, стрък мента, 1 чаена лъжичка мед, 2 супени лъжици вода.
Приготвяне: Прасковите и кайсиите се почистват, махат им се костилките и се нарязват на кубчета.
Вземете красиви широки стъклени чаши или купички и започнете да нареждате плодовете - кайсии, малини, праскови и къпини на пластове. В блендер пасирайте листата от мента, прибавете изстискания сок от лайм, течен мед и вода. Разбъркайте до получаването на гладка смес.
Полейте плодовата салата с дресинга и поставете в хладилник за 20 минути.
Киноа с плодове
Често към различни каши – овесена каша, грис, мюсли, прибавяме плодове. Днес ви предлагаме обратния вариант. За основа вземаме плодова салата, към която прибавяме киноа.
Продукти: Основа:1 ябълка, 1 портокал, 6 ягоди, чепка грозде, 40 г киноа.
За дресинга: 2 ч.лъж. течен мед, 2 суп.лъж. винен оцет, 1 суп.лъж.зехтин.
Приготвяне: Сварете киноато според указанията на опаковката. Охладете го.
Обелете и нарежете ябълката и портокала на малки кубчета, ягодите и гроздовите зърна нарежете наполовинки.
В дълбока купа смесете плодовете и добавете киноато.
Пригответе дресинга. Медът се разтваря в оцет и се добавя зехтина.
Разбърква се добре. Подправете салатата с дресинга.
Круши и спанак
Тази салата е интересна комбинация от сладко и солено. Може да се сервира с месо за обяд или като самостоятелно леко ястие за вечеря.
Продукти: 2 круши, шепа спанак, 80 г сирене, 1 шепа пекан (може и друг вид орехови ядки), 1 шепа сушени череши, 2 суп.лъж. зехтин.
Приготвяне: Нарежете крушите на тънки филийки. Измийте и подсушете спанака. Накъсайте го.
Наредете крушите и спанака в чиния. Отгоре поставете натрошеното сирене. Поръсете с ядки и сушени череши.
Подправете красивата салата със зехтин.
Киви и нар
Едно правило действа при тази рецепта - колкото повече и по-разнообразни са плодовете, толкова по-добре. Количеството и съставките са по ваша преценка. Вместо нискомаслена извара, можете да вземете заквасена сметана или натурално кисело мляко.
Продукти: 1 банан, 2 кивита, 1 портокал, 6 ягоди, 1/3 нар, шепа орехи, 150 г нискомаслена извара.
Приготвяне: Обелете и нарежете банана, кивито и портокала. Някой обича да са нарязани по-наедро, други – по-наситно, преценката е ваша. Прехвърлете всичко в купа. Добавете нарязаните ягоди и оронените зърна от нар. Разбъркайте.
Отгоре се поръсва с извара и накълцани орехи. По желание можете да добавите сладък сироп или течен мед към салатата.
Пъпеш и диня
Пъпешът и динята са основните августовски летни изкушения. Много хора предпочитат да ги ядат натурално, но ние ви предлагаме да си направите необичайна плодова салата. Вместо кисело мляко, можете да използвате кефир като дресинг.
Съставки: 200 г пъпеш, 200 г диня, 1 кофичка кисело мляко, 2 шепи гранола (мюсли), 1 шепа боровинки.
Приготвяне: Нарежете динята и пъпеша на малки парченца, прехвърлете ги в дълбока купа и разбъркайте. Отгоре залейте с натурално кисело мляко и поръсете с гранола. Довършете картината с шепа боровинки.
Ако желаете, можете да полеете плодовата си салата със сироп или течен мед.
Добър апетит!
Зарадвайте семейството и приятелите си с вкусни и необичайно поднесени варианти на плодове възможно най-често. А ако имате любима семейна рецепта за необичайна лятна салата, не забравяйте да я споделите с нашите читатели.
Коментари