Ако си мислите , че са малко, лъжете се

При температури над 30-35 градуса по Целзий много цветя спират растежа и развитието си, а какво остава да цъфтят и да красят.
Най-типичният пример, който можем да дадем, са кралските мушката. Т. нар. алби, налби, гръцки или английски мушката спират да цъфтят в жегите и възобновяват красивото си лице, когато температурите станат по-поносими.

Как обаче да избегнем обезцветяването на балкона? Този отговор е лесен – с цветя компаньони, които не се плашат от жегите.
И ако си мислите, че такива са малко, само вижте и четете.

Безброй пъти сме изтъквали качествата на пеперудената лантана – жадна, но обилно цъфтяща, на пентасите - капризни към обгрижване, но с хиляди розови, бели, червени или лилави звезички. Тук нареждаме още дипладенията, бугенвилията, катарантусите.
А ето и малко по-непознати пълнежи.

Милион и едно цветчета 

Няколко пъти ще стане дума за такава сериозна бройка, но нека започнем отнякъде. Представяме ви гипсофилче с форма на облаче в розови и бели багри. Нисичкото и компактно растение е с височина до десетина сантиметра. Обича слънцето, понася стоически жегите и прощава забавяне в поливките.

Тази нежна прелест ще се впише чудесно между едроцветните мушката и ще запълни празнините в сандъчетата. Единствената неприятност, с която можете да се сблъскате при отглеждането, са акарите. Те са враг №1 на гипсофилите.

Еуфорбия 

Почти същия ефект ще получите от разкошната еуфорбия от серията Diamond Mountain. Тя се предлага в три размера, но у нас се открива трудно в търговската мрежа.

Като самостоятелно растение ще изпълни бързо саксията и ще се радвате на пищна експлозия от малки бели цветчета. В компания еуфорбията ще компенсира празните пространства и липсата на цвят в жегите.

Китката обича слънце. Справя се добре и на шарена сянка, но има опасност в такива условия да прорастне. Полива се умерено.

Пълзящ картоф 

Сигурно много от цветарите забравят за декоративния сладък картоф или т.нар. ипомея. Грешка!

Ипомеята прави чудесна листна маса, оцветена в зелено, жълто или пурпурно. За съжаление красивите фуниевидни цветове често остават незабелязани под нея. Но със сигурност в жегите ще е едно от малкото растения, които ще ви радват.

В градината цветето ще образува красив килим, а в саксия или сандъче на балкона – неповторима каскада. Отглеждането е повече от лесно, няма много болести и неприятели, които да тровят нервите. Растението се развива еднакво добре на пряко слънце или шарена/частична сянка.

Скавеола 

Произходният център на растенията предопределя всички техни биологични изисквания, независимо в коя страна или при какви условия са поставени. Точно затова скавеолата от Австралия е идеална за летните горещини у нас.

Не се подлъгвайте обаче по деликатния външен вид и нежните цветчета. Красавицата е корава, както казахме, особено що се отнася до високите температури, ниската атмосферна влажност и почвеното засушаване.

Цветето е подходящо за самостоятелно или комбинирано отглеждане, а слънцето е единственото условие за богат цъфтеж.


Повече по темата можете да намерите на сайта ни www.gradina24.bg