Картофена мана по домати 

По най-старите листа се появяват воднисти петна, които са с неправилна форма, а от долната страна с белезникав налеп. По-късно те нарастват, прегарят и покафеняват.

Петната по листните и плодните дръжки са сухи, тъмнокафяви, а по стъблата са едри, воднисти и ги обхващат изцяло.

Петната по плодовете са кафяви, грапави, нарастващи много бързо. Във влажно време се покриват с налеп.

За да се опазят доматените растения, се налагат редовни третирания. Разрешени фунгициди са: азака 80 мл/дка, акробат плюс ВГ – 200 г/дка, дитан ДГ – 200 г/дка, дитан М-45 – 200 г/дка, каптан 80 ВГ – 150-190 г/дка, корсейт 60 ВГ – 20-30 г/дка, санкоцеб 80 ВП – 200 г/дка и много други.

Кафяви листни петна по домати и пипер  Доматен лист, заразен с мана. Има наличие и на кафяви листни петна.

Доматен лист, заразен с мана. Има наличие и на кафяви листни петна.

По листата се наблюдават дребни, воднисти петна. По-късно те изсъхват, стават тъмнокафяви до черни, сливат се и листът прегаря.
По стъблото, листните и цветните дръжки петната също са с концентрична структура. Ако са нападнати цветните дръжки, цветовете окапват.

Петната по плодовете са около дръжчената ямичка, концентрични.
Петната по пипера са светли и нямат концентрична структура.

При висока влажност нападнатите участъци се покриват с черен налеп – спорите на гъбата.

При поява на първите петна трябва да се третира с фунгициди, които са с локално-системно или системно действие.

Разрешени продукти са: азака 80 мл/дка, акробат плюс ВГ – 200 г/дка, дитан ДГ – 200 г/дка, дитан М-45 – 200 г/дка, дифкор 250 СК – 50 мл/дка, каптан 80 ВГ – 150-190 г/дка, пенкоцеб 75 ВГ – 210 г/дка, ридомил голд МЦ68 – 200 г/дка, санкоцеб 80 ВП – 200 г/дка и много други.

Бактерийни петносвания по домати и пипер

Наблюдават се петна по листата, стъблата, листните и цветните дръжки, които са малки, черни, с хлоротичен ореол около тях.

По плодовете на доматите петната първоначално са воднисти, а по-късно стават черни, леко надигнати, като струпеи.

По пипера петната са кръгли, воднисти и нарастват бързо. По-късно пожълтяват и опадват.

Петната по плодовете са кафяви, леко изпъкнали, а по-стъблата са дълги и тесни.

Растенията се третира при поява на симптоми. Разрешени фунгициди са: серенада асо СК – 400-800 мл/дка, таегро – 18.5-37 г/дка, както и продукти, които съдържат меден хидроокис.

Мана по пипера  Мана по плод на пипер

Мана по плод на пипер

Наблюдава се завяхване по единични растения, но може и повече, които по-късно изсъхват. Кореновата им система загива.

Вижда се тъмно хлътнало петно в областта на кореновата шийка.
При валежи в основата на разклоненията се наблюдава загинала тъкан, която ги обхваща като пръстен и частта над тях загива.

Нападнатите плодове загиват, изглеждат като пергаментови.

Борбата с маната по пипера е много трудна. Препоръчва се първите болни растения да се унищожат. Лехата се третира двукратно след разсаждането с белтанол – 400 мл/дка. Могат да се използват и продукти на база пропамокарб хидрохлорид за поливане и самоксанил за третиране на растенията.

Брашнеста мана по пипер 

По горната страна на листата се появяват дребни, светли, жълтеникави петна с неправилна форма. Долната им страна е покрита с рехав бял налеп – спори на гъбата. Може да се появи и по горната повърхност.

По-късно петната нарастват, сливат се и листата окапват. Растенията може да останат без листа.

При поява на първите петна растенията се третират с: вивандо – 30 мл/дка, дагонис – 60 мл/дка, козавет ДФ – 500 г/дка, систан 20 ЕВ – 30-37.5 мл/дка, тиовет джет 80 ВГ – 300 г/дка, топаз 100 ЕК – 35-50 мл/дка и други.