Кейлът е вид листно зеле, от който са създадени много сортове. Основният цвят е зелен, но има сиво-злени, виолетови, кафеникави и други. Той не образуват глава и се отличава с назъбена или наделена форма, тип гофрирана.

Кейлът е сравнително студоустойчив вид, но има и по-чувствителни сортове. Повечето растения биха могли спокойно да презимуват у нас, стига зимата да не е прекалено студена.

За листата на този вид зеле, което не завива глави, не толкова студът е проблем, а снегът. Мокрият и тежък сняг може да начупи и повреди листата на растението и то губи свежия си вид.

Като цяло кейлът се отглежда по същия начин като обикновеното зеле.

Отглеждане на разсад

Семената се сеят в терини или директно в градината. Почвената смес за разсада трябва да е хранителна - да съдържа азот, фосфор и калий. Към нея може да се добави торф или компост в съотношение 1:1 - почва и компост.

Семената за разсада се засяват през юли или август. Растенията се разсаждат по схема 50 х 30 см. Културата изисква по-малко грижи от главестото зеле, тъй като е по-устойчива на болести.

Ако семената се засяват в лехата, почвата предварително се подхранва с комбинирана тор. Семената се засяват в добре овлажнена почва на дълбочина не повече от 1-1,2 см.

Грижите за младите растения са както при останалите разсади.

Около две седмици след развитието на растения се преценява дали има нужда от прореждане.

Растенията се поливат редовно.

След около 4-6 седмици растения би трябвало да са израснали от 12-15 см. Тогава се пристъпва към разсаждането.

Определят го за суперхрана

Кейлът се определя като новата суперхрана. Той е ценен източник на минерали и хранителни вещества. Често се сравнява с говеждото месо. Той е богат на витамин А, витамин С, витамин К. Листното зеле има в състава си още фосфор, магнезий и калий.

Кейлът понижава високите нива на холестерола и подпомага сърдечно съдовата система. Той е източник на омега-3 мастни киселини, които предпазват от хронична умора и депресия, играят важна роля за образуването на сиво вещество в мозъка, подобряват паметта и тонуса на човек. Също така предпазват от артрит, автоимунни заболявания и астма.

Зеленчукът е хранителен, но не е калоричен. Той не съдържа мазнини, но е източник на голямо количество фибри. Те влияя добре на храносмилането и метаболизма. Листното зеле се препоръчва на хора, страдащи от нередовен стомах и хроничен запек. Съдържа фолиева киселина, магнезий и желязо. Отличен антиоксидант е. Редовният му прием се отразява добре на целия човешки организъм. Той освобождава тялото от токсини, тежки метали и други токсични съединения. 

Засаждане в градината

За кейлът изберете слънчево място, ако ще го засаждате през есента, или полусенчесто, ако засаждате през пролетта.

Когато се засажда директно в градината, мястото трябва да е много добре дренирано, т.е. да не задържа вода.

Важно е почвата да е много добре подготвена - наторена и обработена. Растенията се засаждат на разстояние от 20-30 см едно от друго и от 30 до 50 см в реда. Те се засаждат в почвата, но не е по-дълбоко от основата на първите истински листа.

След това растенията се поливат. През вегетацията зелето се напоява редовно, като най-подходящите начини са чрез капкова система или чрез дъждуване.

Ще се получи по-добра реколта от качествени листа, ако растенията се подхранват с подходящи торове.

За да се запази влагата по-продължително време, почвата може да се мулчира. Това се извършва по време на разсаждането, ако се използва специално полиетиленово фолио, или по-късно, ако се прави с подръчни материали.

През вегетацията по-старите листа се отсраняват, ако започнат да съхнат или имат признаци на заболяване.

В КУХНЯТА

Кейлът се похапва в свежо състояние, но може да се подложи и на термична обработка. Листата са подходящи за гарнитури, шейкове, супи, яхнии, салати, пюрета и чипсове.

БЕРИТБА

Кейлът е готов за прибиране, когато листата са около 30 до 50 сантиметра високи. Все пак имайте предвид, че времето за узряване на всеки сорт е различно.

Може да се откъсват както единични листа, започва се от външните, така и да се отреже цялото растение. Прави се на височина 4-5 см над почвата. Това ще позволи на растението да образува нови листа.