Сортът е получен в Научно-изследователския институт по лозарство и винарство в Кишинев, чрез кръстосване на сортовете Победа и Кишмиш розов.
В България го има засаден на неголеми площи в почти всички лозарски райони.
Отличава се с голям грозд - до 23.5 на 11.5 см, коничен с крила, полусбит до рехав. Средната маса на един грозд е около 600-700 грама.
Търсен е заради еддрото и месесто зърно - до 20 на 16 мм, което е без семена.
Среднозреещият червен десертен сорт узрява в средата на месец септември.
Лозите са средно растящи, с добра родовитост при стъблените формировки и при смесена резитба с чепове и плодни пръчки.
Кишмиш молдавски не е склонен към изресяване и милерандаж
Лозите обаче са слабо устойчиви на мана, оидиум и ниски зимни температури.
При достигане на консумативна зрялост съдържанието на захари в гроздето е 19-20%, а киселинността е около 8 г.
Гроздето е подходящо за съхранение, но основно е предназначено за консумация в прясно състояние.
Институтът по лозарство и винарство в Плевен предлага посадъчен материал за този сорт.

Коментари