Полезен ли е медът от рапица? Какво съдържа рапичният мед и защо има толкова много привърженици и толкова много критици? Разберете повече за рапицата и пчелите, предлага honeyholyland.wordpress.com

Рапицата (Brassica napus), известна още и като канола, е растение с ярко жълти цветове, което се отглежда и култивира масово по света. Основните й приложения са за фураж, производство на рапично олио, биодизел, като съставка в различни технически масла, медицински и козметични продукти и др. Поради лесното си отглеждане и широкото приложение рапицата е широко разпространена земеделска култура в цял свят. В много страни рапицата е основната маслодайна култура. Името на рапицата идва от латинската дума за "ряпа", а към същото семейство се причисляват брюкселското зеле и броколите.

Рапичен мед. На пролет пашата на пчелите е ограничена, а рапицата цъфти в точния момент! Но защо рапицата е едновременно толкова добре приемана и отхвърляна от много хора? Какви са ползите и вредите от приемането на рапица - дали като олио, като източник на пчелен мед или под някаква друга форма?

Според редица проучвания, рапичното олио е доказало своето благоприятно действие върху човешкия организъм. Твърденията на учените се основават на факта, че като повечето растителни масла, то съдържа витамините Е, К и фосфати.

Еруковата киселина, която се съдържа в рапицата, влиза в състава на различни лекарства за редки неврологични болести и това я прави незаменим продукт от рапицата.

Разбира се, силно миришещите яркожълти цветове на рапицата привличат неустоимо и пчелите! За пчеларите рапицата носи много мед, но и много труд.
Сериозна причина за това е, че рапицата цъфти рано напролет в продължение на 30-40 дни, точно когато пчелните семейства имат голяма нужда от цветен прашец и нектар за тяхното пролетно развитие. От растението се събира много голямо количество пчелен прашец и се произвежда и рапичен мед, който е широко разпространен и познат в България. Мед от рапица има бял цвят, силен сладък вкус и много добри хранителни качества, съдържа ценни витамини и минерали. Рапичният мед е труден за произвеждане, защото е много гъст и кристализира изключително бързо - едва седмица след изваждането.


Едно пчелно семейство може да събере до 8 кг мед от рапица за един ден! Медът от рапица е изключително полезен при костни, ставни и стомашно-чревни проблеми. Препоръчва се и при сърдечни заболявания. Цветният прашец от рапица пък се използва за лечение на разширени вени и за подобряване на общото състояние на организма. Ето защо често рапичният мед се нарича и "жив мед", заради всички полезни свойства и безценните му ползи за човешкия организъм. Освен това, рапичният мед е един от най-подходящите видове мед за прием от деца, защото не предизвиква алергични реакции и съдържа витамин А.

Прашецът от рапица се използва за лечение на много заболявания. Рапичният мед съдържа ценни и полезни витамини и минерали.
Рапичнипт мед е блед, белезникав, сладък, гъст и кристализира мого бързо.
Противниците на тази култура, както и на меда, произвеждан от нея, твърдят, че рапичното масло е вредно и не трябва да се приема от хоата, които не могат да го разграждат. Това обаче не е доказано. Друг довод на критиците на рапицата като цяло е, че тя е вредна за пчелите и ги "побърква". Факт е, че огромните земеделски площи с цъфнала рапица са неустоими за пчелите и едно пчелно семейство може да събере до 8 кг мед на ден само от рапица! Това е сериозно натоварване за пчелите, а и много допълнителен труд за пчеларите.

Събраният сладък еликсир обаче си струва всяко усилие!
Българските производители често предлагат чист рапичен мед, който много се търси в Европа. Рапицата често влиза в състава на пролетния мед "букет'.
Много български производители на пчелен мед предлагат сладкия еликсир самостоятелно, като "рапичен мед",  други пък го включват в състава на пролетния мед - "букет". Независимо какъв мед предпочитате, ако не сте опитвали мед от рапица - задължително го пробвайте! Вкусът му е лек и ненатрапчив, идеален е за подслаждане на кафе и други напитки, за приготвяне на сладкиши и т.н.