Включват се в дажбите, за да осигурят главно балансирането им на протеин, незаменими аминокиселини и витамини, твърдят специалистите.

Млякото от крави, кози, биволици и отпадъците от преработването му - обезмаслено мляко, мътеница, суроватка и цвик, се използват при храненето на всички категории свине. По принцип пълномаслено мляко се използва в екстремни случаи - болести, умиране на кърмачки и др. При нашите производствени условия проблемът за пълноценното хранене на отбитите, подрастващи и угоявани прасета се решава чрез използване на обезмаслено мляко, мътеница, суроватка и цвик в оптимални количества.
0 Мътеницата действа слабително и винаги в началото на всички категории свине се дава в 1/3 по-малко от предвидените количества.
0 Цвикът се изхранва в горните граници на предвидените количества.
По принцип млечните отпадъци се използват при мокрото хранене. Могат да се размесват с концентрираната смеска или да се дават във вид на поило при сухото хранене. Важното е да се изхранват във свежо състояние (пресни), за да не предизвикат храносмилателни разстройства. Препоръчително е обезмасленото мляко да се подквасва и изхранва като кисело, размесено в концентрираната смеска.
В промишленото свиневъдство обезмасленото мляко и суроватката след изсушаване се използват като компоненти и млекозаместители в предстартерни смески. В един килограм се съдържат средно 310-340 г протеин и до 500 г млечна захар.
Млечните отпадъци - главно обезмасленото мляко и суроватката, придават на свинското месо особено приятно розово оцветяване. Суроватката спомага за по-бързото изчезване на рибния вкус и миризма на месото при угояване на свине с участие на рибно брашно, рибни отпадъци, риботрицин в смеските.
Важно! В смеските на бозайничета и отбити прасета се включват обезмаслено мляко 5-12%, а изсушена суроватка - до 14%