Ценен в кулинарията, той всъщност е вид декоративно цвете, което вирее както в саксия, така и в градината

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат успешно да отглеждате царската подправка в дома си:

Шафран в саксия

Това е практичен вариант за всеки любител. Тъй като подправката е от семейството на минзухарите, отглеждането ѝ се осъществява посредством луковици, които можете да откриете, както онлайн, така и при търговци. Трябва да внимавате какво ви продават, тъй като шафранът е едно от най-фалшифицираните растения.

Цветовете му са декоративни и нежно лилави, което го превръща в идеален акцент за балкона или ъгъла на стаята.

Можете да засадите луковиците в една много голяма саксия, като разстоянието между отделните растения трябва да бъде не по-малко от 5 см.

Ако желаете да внесете повече цвят в дома си, използвайте по-малки саксии, в които да поставите отделни луковици.

Растението не обича застояла вода, за това не пропускайте да изпразвате чинийките на саксиите.

Освен това шафранът е любител на слънчевата светлина, ето защо го поставете на добре осветено място в дома или на балкона.

В градината

Можете да засадите шафрана по два начина: като цветна леха или под формата на бордюр. Тъй като цветовете са наистина красиви и пъстри, една алея, обрамчена с шафранови минзухари ще даде на вашата градина весел и цветен изглед.

Както в саксия, така и в градината, луковиците, които засаждате, не бива да са по-малко от 16 на брой, ако искате да имате една добра реколта.

Ако имате достатъчно зелено пространство можете да засадите растенията под формата на лехи - на дълбочина не по-малка от 10 см и на разстояние 20 см едно от друго.

Засажда се края на август и началото на септември в глинеста почва.

Събирането на тичинките се прави през декември.

Цветовете имат склонността да повяхват бързо, в рамките на 3-4 дни, ето защо трябва да ги берете на първия ден от цъфтежа, за да не загубите подправката.

Изтеглете внимателно червените близълца, така че да не ги повредите, при необходимост използвайте пинсети.

Поставете ги върху парче хартия и ги оставете да изсъхнат.

След това ги съхранявайте в съд, който се затваря херметически - влагата и въздуха са врагове на тази подправка.

Растението не се страхува нито от суша, нито от влага, но при по-продължителни валежи е добре да се покрие.