Васил Вазов от с. Огнен отглежда хуманно 630 овце от породата Лакон в съвременна овцеферма
Жени Владинова с. Огнен, Карнобатска община
Професионалният път на Васил Вазов впечатлява. От потомствен овцевъд с голям мерак и много труд Васил Вазов става професионалист. Може би защото освен хъс трябва и още нещо, може би най-важното - има хора, родени да гледат животни. Те са търпеливи и спокойни и макар понякога на вид да са сериозни и твърди мъже, душите им са нежни. Такъв човек е и Васил Чанев Вазов от с. Огнен, община Карнобат, Бургаска област.
Сега Васил ръководи собствена модерна овцеферма с 630 овце, но пътят му е дълъг и труден, докато реализира мечтата си - да изгради модерна овцеферма със затворен цикъл на производство
С овцевъдство Васил се занимава много години - от 34 г. всеки ден става и ляга с грижите по животните. Но за постигнатите резултати има по-сериозна причина от потомствения занаят. Васил завършва средното си образование със специалност ветеринарна медицина. В течение на годините той вече знае много за животновъдството, вещ е по въпросите за овцевъдството и иска да се занимава професионално, както трябва. Неслучайно овцефермата му отговаря на всички изисквания за хигиена, хуманно отношение към животните и покрива ветеринарномедицинските нормативи. А за да е факт всичко това, Васил има и завършен курс за хуманно отношение към животните който е 3 месеца в Института по животновъдство в Стара Загора.
Овцевъдът се насочва към отглежането на най-високомлечните овце в света - породата Лакон. Освен с поддържане на генетичните породни качества в стадото Васил продължава да подобрява и оборудването на фермата. Тя се почиства механизирано с челен товарач Bobcat thomas. А транспортирането на фуражите се извършва с трактори "Масей Фергюсън".
И резултатите не закъсняват: с много грижи за стадото - начин на отглеждане и хранене, овцевъдът успява да реализира средна млечност от 203,8 л за доен период
Агнетата във фермата също се отглеждат с много грижи. Първите три дни след раждането те са в индивидуални боксове. Вече поотраснали, са в общо заграждение на несменяема постеля.
Храненето и наблюдението им е денонощно, защото ги продават за разплод.
Овцефермата се изхранва целогодишно с фуражни смески собствено производство
За да е независим и да си гарантира качествен фураж, Васил наема и обработва 1000 дка земя, засята с пшеница, царевица, ечемик и люцерна.
Коси 80 дка собствени естествени ливади. Поддържа в добро земеделско състояние 985 дка пасища и мери.
А за да гарантира качество на добитото овче мляко, през 2014 г. Васил изгражда в овцефермата си
доилна зала с централен млекопровод и
автоматично зареждане на фуража.
Доставена и инсталирана от Филсон-Милк - един от основните производители на доилна техника в България, доилната зала е гордостта и бижуто на Васил
Представлява млекосъбирателен съд, който изпраща млякото във ваните. Има индивидуално обслужване както на доилната зала, така и на извеждане на овцете и зареждане на фуража.
Доилната зала е за 48 овце - две по 24 броя, с бърз изход. Преди да се монтира доилната зала, стадото се дояло от 7 работници за 3 часа и половина. Сега с инсталацията 4 човека доят стадото за 1 час и половина. И още - помещението за съхранение на млякото - хладилни вани с обща вместимост 960 л. В залата има команден пункт от който се изпълняват всички операции по доене и измиване на инсталацията. Компресорното помещение разполага още с машини, вакуум помпи, компресор.
Задължително трябва да се спомене и за условията за персонала - 5-има души, работещи в овцефермата. За тях са осигурени необходимите условия за работа и почивка: стая за отдих на персонала, гардеробна, баня.
Васил Вазов е щастлив човек, защото е реализирал мечтата си. А тя е:
да създаде една много добра ферма от животни с добри качества;
да гарантира пълноценното им хранене с произведени в стопанството му фуражи и преди всичко с фуражните ресурси на фермата;
да реализира интензивен растеж на агнетата;
да постигне дълъг доен период на овцете майки;
да увеличи млечната продуктивност и плодовитост.
Във фермата е изградена и фуражна пътека - фуражът се разнася със фуражосмесител-миксер
Поредната цел на Васил Вазов е създаване на минимандра и така да види завършен един много дълъг и труден професионален път. Това е пътят на овцевъд, който помни миналото си, който се гордее със своя бит и поминък и е доволен от постигнатото.
На животновъдите работата не ни тежи
Затънали сме до шия в бюрокрация, сенчестият бизнес контролира и млечния пазар, и търговията с агнета, споделя овцевъдът от с. Огнен
Проблемите са много
Субсидиите - май месец субсидия не трябва на никой животновъд. Вярно, тази година едните ги изплатиха по-рано, факт.
Продажбата на агнета - сериозен проблем. Пример: Идва търговец и иска да купи 50 агнета - но не може да стане веднага. Трябва фермерът да отиде до Районната ветеринарна лечебница в Карнобат да подаде заявление, то да бъде изпратено до Бургас, да се върне с разрешение и тогава вече да се търси личния ветеринарен лекар и той да издаде нужния документ. За всичко това трябват поне 3 дни. А през това време търговецът трябва да чака. Ще чака, ама друг път. Лошото е, че практиката показва и доказва, че у нас, ако работиш често, винаги губиш. Без проблеми са само контрабандистите, категоричен е Васил.
Бюрокрация - всяка година се прави актуализация на пасищата. Защо? Всичко е свързано с разходи - ходене до областния град, попълване на документи, фермерът няма време - трябва да плати на някого, за да свърши работата - пак пари от джоба и т.н. А ако се допусне грешка - ето Вазов миналата година е пропуснал да заявя 30 дка лична земя, и идват отново проблемите.
Еднодневните осигуровки на работниците. В деня, когато екипът ни посети овцефермата на Васил Вазов, той е наел работник. Дошъл е в 10 ч., по обяд фермерът го изпраща да се нахрани и до 16 часа още не се е върнал, няма го. Какво да му плащам и за какво да го осигурявам, ядосва се животновъдът.
Проблеми с ветеринарните служби и екарисажите - никой не иска да дойде за едно или две умрели животни. Всеки би трябвало да знае, че няма ферма без смъртност - 5% е нормалната смъртност при овцете.
Да не говорим, че при агнетата в България през първите 10 дни отпадат около 17-18%, напомня овцевъдът. И какво се получава - при смърт на две-три животни трябва да ходя пак да подавам молба и да пиша, че тези животни съм ги заклал за лични нужди. Няма тетанус, няма антракс, няма син език. В България няма зоонози. Да, обявиха, че променят някои неща, но никой не може да каже как точно, дори самите ветеринари май не знаят.
Е, как се работи в такива условия, пита овцевъдът.
Васил Вазов: Трябва да има овце, за да има пазар и на мляко, и на месо
В края на януари цената на млякото бе 1,30 лв./л. Всяка година подписваме договор с фирма за изкупуване на мляко от кампания до кампания. Кога почва кампанията? Когато реши изкупвачът, тогава. Миналата година цената на млякото бе 1,54 лв./л, спомня си овцевъдът.
Как става договарянето
В договора не фигурира фиксирана цена, посочено е само количеството - за 70 или 100 т мляко. Като не изпълниш договора, не те търсят. Ако обаче искат да санкционират производителя, могат, но аз не мога да предприема нищо спрямо тях, обяснява фермерът. Разликата между изкупвачите на мляко е една-единствена - едните плащат редовно, а другите - не. Аз имам опреди 10 г. да взимам 10 хил. лв., ама все още чакам, с горчива усмивка споделя моят домакин.
Има пазар за овче сирене у нас категоричен е овцевъдът и затова смята да изгради малка мандра. 20-30 т сирене мога да продавам на година, твърди Васил Вазов. И обяснява: Започвам да агня овцете през цялата година, а не както досега, кампанийно. Ще разделя животните на две групи. И през май ще заплодя първата група, а другите - през септември. Така ще мога да доя целогодишно и да влизат свежи пари във фермата. Сега съм дал 2-3 тона мляко за 3-4 хил. лв. Но тези пари са нищо, не са достатъчни, за да е рентабилна овцефермата, обяснява Васил.
Изкупуването на агнетата
Не може хора, които имат квота за износ, да не могат да дойдат директно до фермата да купят агнетата. Защо трябва да чакат циганинът да им ги закара без документи, без нищо. У нас овцете намаляха много, аз лично искам да се увеличат, заявява Васил Вазов. Само така може да има пазар, никой няма да ти обърне внимание за 3 хил. или 5 хил., или дори и 10 000 агнета. Пример: В Карнобатска община има само 22 хил овце. Колко агнета можем да предложим - максимум 5 хил, но кой ще дойде за толкова малко? Никой сериозен купувач, обяснява овцевъдът. Ето, аз сега имам готови агнета, но няма на кого да ги продам, признава фермерът. Цената е 6 лв./кг живо тегло. Никой не иска да издава фактура, а в магазина потребителите ще дават по 12-14 лв., дори и 18 лв./кг агнешко за Великден. Колко души са по веригата от производителя до купувача, а на светло е само животновъдът. Останалите никой не ги знае кои са и какви са. Въпреки строгите правила и сериозните наказания от страна на БАБХ и цялата държавна администрация, всичко си остава по старому, отсича овцевъдът.
Зооинж. Бисер Чилингиров: Предстоят преговори за изкупната цена на агнетата
От 1 април стартира тазгодишната кампания по изкупуване на овчето мляко.
Председателят на Националната овцевъдна асоциация (НОА) зооинж. Бисер Чилингиров съобщи за в. "Български фермер", че средната изкупна цена на овчето мляко ще бъде 1,40-1,50 лв.
Тази цена е договорена с млекопреработвателите и ще важи за над 3000-те членове на асоциацията. Естествено, цената ще важи за качественото овче мляко.
Предстоят и преговори за изкупната цена на агнетата
Според зооинж. Чилингиров те ще се борят овцевъдите, които са редовни членове на НОА (с платен членски внос), да получат по 6,00 лв. на килограм живо тегло.







Коментари