Още месец-два и ето ти го виладжийския сезон ще настъпи. Със стартирането сезона започва и неравната битка с плевелите - безжалостно ги скубем и изхвърляме извън двора. Да ги скубем добре, но не трябва да ги хвърляме. Много от плевелите са ефективни лекарствени растения.

Вратига

Вратигата е плевел, но е изключително полезна. На първо място е безценна за любителите на консервирането. Вратигата се използва да се неутрализират неприятните миризми в дървените съдове, където ще се съхраняват хранителните продукти - бъчви и каци. Ароматът на радстението е приятен, а освен това така се дезинфекцират каците. Приготвените препарати имат и лечебно действие - стимулират функциите на стомаха, действат като диуретик, имат противовъзпалително действие, прилагат се при грип, втрисания, повишена температура и пр.

Вратигата може да се използва и като ароматна подправка. Например 200 г изсушени цветове от вратига се смесват с 5 г червен пипер и се смилат в кафемелачка. Подправката се използва за приготвяне на месни ястия. Подправки с вратига се използват и при консервирането.

Внимание! Използването на вратигата в кулинарията и като лечебно средство трябва да става много внимателно. Цветовете съдържат отровни вещества. При бременност и при малки деца не трябва да се използват препарати с вратига.

Настойка: 1 ч. лъж. цветове от вратига се заливат с 1 ч. ч. гореща вода, оставя се 30 минути и се прецежда. Пие се по 1-2 суп. лъж. 3 пъти на ден 15-20 минути преди хранене

Отвара: 1 ч.лъж. съцветия се заливат с 1 ч.ч. вода и се кипва за 1 минута. Оставя се 30 минути и се прецежда. С тази отвара могат да се правят промивки, вани и клизми.

Репей

Препарати от листата на репей се използват като средство за изпотяване, диуретик и стимулант за лечение на стомашни язви, гастрит, циреи, абсцеси, пречистващ агент на кръвта, при кожни заболявания, възпаление на гърлото, диабет, ревматизъм. Като лекарство репеят подобрява функцията на панкреаса, черния дроб, жлъчния мехур и бъбреците. Отвара от корени от репей се дава вътрешно при рахит и за регулиране на въглехидратния метаболизъм. Младите листа и корени от репей се използват в готвенето. Корените например може да се консумират сурови, да се запържват, варят, пекат на фурна. Използвайте в супи вместо картофи и кореноплодни растения.

При циреи и акне се пие настойка от листа на репей: 5 г изсушена суровина се залива с 1 литър вряла вода и се оставя за 10 минути. Пие се по две чаши на ден.

Като слабително и диуретик се пие сироп с екстракт от корени на репей - 1 ч. лъж. от сиропа се разтваря в чаша вода. Приема се 3 пъти на ден преди хранене.

При кожни екземи 1 суп. лъж. сухи листа на репей се заливат с 1 ч. чаша гореща вода. Оставя се в термус за 2 часа и се прецежда. Пие се по 1/3 ч. чаша 2 пъти на ден. С този разтвор могат да се правят и компреси.

Медуница

Използва се в кулинарията. Тя се добавя към зеленчукови и плодови салати, кисело зеле, супи, яхнии.

Растението, листата и стъблото се използват за получаването на лекарства, които се прилагат за нормализиране на ендокринните жлези и метаболизма, подобряване на състава на кръвта. Освен това медуницата има антисептично, стягащо, кръвоспиращо действие, помага за по-бързото заздравяване на рани.

Тинктурата от медуница помага при бронхит, астма, пневмония и анемия. Начин на приготвяне: 30 г сушени листа се заливат с 500 мл спирт. Оставя се 2 седмици и се прецежда. Вземат се 2 супени лъжици 3 пъти на ден преди хранене.

Воден екстракт от медуница помага при продължителна кашлица, пресипналост, хемороиди, детска туберкулоза, възпаление на бъбреците и камъни в бъбреците. Използва се и локално - за лечение на кожни заболявания.

Приготвяне на екстракта: 2 ч.л. се заливат с 200 мл вряла вода. Оставя се за 2 часа, прецежда се и се пие три пъти на ден по 1 суп. лъж. до пълно оздравяване.