Ловците добре познават опасното заболяване трихинелоза и преди да похапнат от месото на отстреляния глиган задължително му правят изследване. Малцина обаче знаят, че

от трихинелоза боледуват и домашните свине

Още по-малко са хората, които изследват месото от закланото вкъщи прасе за смъртоносната зараза. В България има немалко смъртни случаи на хора, заразени с трихинелоза от домашни прасета.
Заразяването на свинете става най-често чрез

изяждане на мишки и плъхове


а човек се заразява чрез изяждане на месо от заразено прасе. Причинителят се локализира както в месото, така и в диафрагмата, езика, междуребрената мускулатура и др. При консумация на сурово, сушено или недобре обработено температурно месо като луканки, бабеци, кюфтета, суджуци, пастърма и др. човек се заразява. Заболяването протича изключително тежко и нерядко завършва със смърт. За да се предпази човек от трихинелоза, единственият възможен начин е

да се изследва месото преди консумация


За целта се дава проба от диафрагмата, като се отрязва парче от границата между сухожилната част - ципата и мускулатурата, а изследването се прави от ветеринарен лекар, снабден с микроскоп и специално стъкло с винт, където пробите се компресират и наблюдават. Невъоръженото човешко око не е в състояние да открие паразитите в месото. Домашните прасета са лакоми всеядни животни и при възможност изяждат цял плъх или мишка. При гризачите трихинелозата е изключително разпространена.