Най-много мляко се произвежда по време на сутрешното доене, а съдържанието на мазнини в него е най-ниско.
Но млякото е най-мазно по време на доене по обяд.
Вечерното мляко също е по-мазно от сутрешното. При доене първите струи мляко едва достигат 1% масленост.
Внимание! По-добре е първите струи да се съберат в отделен съд и да се излеят, защото
те съдържат малко мазнини
и много микроби.
В следващите порции съдържанието на мазнини се увеличава, а в млякото, получено чрез доене, съдържанието на мазнини достига 10% или повече. Добре е да знаете:
- през зимата млякото е по-мазно, отколкото през лятото;
- а към края на лактацията млякото става по-мазно.
Съдържанието на мазнини се увеличава от:
- бобови растения;
- кюспе;
- пшенични трици;
- фуражно и захарно цвекло.
- витаминно-минералните добавки също значително повишава маслеността на млякото. Запомнете:
- Намаляването на приема на сено драстично намалява съдържанието на мазнини в млякото.
- Същото важи и за храненето с нискокачествено сено от ливади с кисела почва или от блата.
- По-малко мазно мляко се получава чрез хранене със зелеви листа и кисели фуражи.
Но всеки стопани трябва да знае,
че съдържанието на мазнини в млякото зависи и от наследствеността.
Коментари