Най-много мляко се произвежда по време на сутрешното доене, а съдържанието на мазнини в него е най-ниско.

Но млякото е най-мазно по време на доене по обяд.

Вечерното мляко също е по-мазно от сутрешното. При доене първите струи мляко едва достигат 1% масленост.

Внимание! По-добре е първите струи да се съберат в отделен съд и да се излеят, защото

те съдържат малко мазнини

и много микроби.

В следващите порции съдържанието на мазнини се увеличава, а в млякото, получено чрез доене, съдържанието на мазнини достига 10% или повече. Добре е да знаете:

  • през зимата млякото е по-мазно, отколкото през лятото;
  • а към края на лактацията млякото става по-мазно.

Съдържанието на мазнини се увеличава от:

  • бобови растения;
  • кюспе;
  • пшенични трици;
  • фуражно и захарно цвекло.
  • витаминно-минералните добавки също значително повишава маслеността на млякото. Запомнете:
  • Намаляването на приема на сено драстично намалява съдържанието на мазнини в млякото.
  • Същото важи и за храненето с нискокачествено сено от ливади с кисела почва или от блата.
  • По-малко мазно мляко се получава чрез хранене със зелеви листа и кисели фуражи.

Но всеки стопани трябва да знае,

че съдържанието на мазнини в млякото зависи и от наследствеността.