Благодарение на аминокиселините, които съдържа, имунитетът се укрепва, а метаболизмът в тялото на домашните птици се подобрява. А минералните елементи допринасят за поддържането на костната и мускулната тъкан

Защо ползите от зърното се

увеличават по време на покълването

Зърното съдържа голям набор от хранителни вещества, които имат положителен ефект върху тялото на кокошките носачки, но този ефект се засилва по време на покълването и ето защо.

При покълването на пшеницата съдържащото се в състава й нишесте се разгражда до прости въглехидрати и мастни киселини. За да се разградят някои вещества от сухото зърно, ще са необходими повече енергия и усилия на тялото на птицата. А в покълналите те са в лесно достъпна форма, което намалява натоварването на стомашно-чревния тракт на кокошката носачка и допринася за нормализиране на нейната работа.

Броят на полезните елементи по време на покълването се увеличава. А това означава, че птицата ще получи повече микроелементи и витамини.

Източник на полезна зеленина през зимата. Зърното може да бъде покълнато не само до етапа на поява на кълнове, но и до зеленина. През зимата такава добавка ще замени сочната храна, която пилетата получават през лятото.

Общата хранителна стойност на зърната се увеличава по време на покълването, докато количеството на въглехидратите, напротив, намалява.

Добре е да се знае, че:

  • съдържанието на мазнини се увеличава с 8%;
  • протеини - с 6%;
  • фибри - със 7%;
  • въглехидратите стават по-малко с 30%.

Прехранване с покълнала пшеница:

каква е вредата

Ключът към здравето на домашните птици е балансираната диета, в която всички елементи се съдържат в правилните количества. Излишъкът от хранителни вещества, както и дефицитът, води до негативни последици. Ето защо, когато въвеждате покълнало зърно в диетата на пилета, си струва да спазвате нормите на хранене, тъй като прехранването на птиците води до насищане на тялото с желязо и други елементи.

Храненето на покълнала пшеница в големи количества причинява:

  • намалена абсорбция на витамин Е, фосфор, магнезий, цинк;
  • работата на вътрешните органи е нарушена;
  • възниква лошо храносмилане.

Как да покълнем пшеница

За да може пшеницата да покълне добре и да не мухляса, е необходимо да изберете правилната пшеница и да спазвате технологията за покълване.

Как да изберем

Използва се фуражна пшеница, която трябва да отговаря на следните критерии:

  • свеж;
  • без следи и мирис на мухъл;
  • нормална влажност - около 14%;
  • семената трябва да са цели, необелени и да не са подложени на термична обработка, тоест да са жизнеспособни.

Етап номер 1 - накисване

За накисване е по-добре да вземете стъклени, керамични или емайлирани съдове. Те не отделят токсини и не реагират с храната, за разлика от метала и пластмасата. След това трябва да направите следното:

  • поставете пшеницата в съд и налейте топла вода, така че да скрие зърното с 1-2 см;
  • затворете съда с капак и го поставете на топло място за 15-17 часа;
  • изцедете излишната вода.

През това време пшеницата ще набъбне малко и вътре ще започнат процеси на покълване. Но не може да продължите така повече.

Етап номер 2 - поставяне за покълване

На равна повърхност трябва да разстелете кърпата, след това да изцедите останалата вода от пшеницата и да поставите зърната върху кърпата. Отгоре покрийте с влажна памучна кърпа. Необходимо е да се гарантира, че тъканта не изсъхва и я навлажнете с вода навреме.

Етап номер 3 - покълване на зърна

Покълването на пшеницата отнема около 2 дни, но някои птицевъди добавят още един ден. Двудневните и тридневните кълнове се различават един от друг по размер и хранителна стойност.

Разсад до 3 мм. Получават се чрез покълване за 2 дни. Някои птицевъди отбелязват, че такова зърно има най-висока хранителна стойност и съдържа голям брой полезни елементи.

Разсад с размер 5-6 мм. Времето за покълване е 3 дни, такива разсади са по-дълги и по-силни. Смята се, че тяхната хранителна стойност е по-ниска от тази на двудневните, но големите разсади имат по-високо съдържание на витамин А. Следователно този фактор трябва да се вземе предвид.

Опитни птицевъди нарязват 6-милиметрови разсад и ги смесват с фураж. И зърната отново се покриват с влажна кърпа, за да покълнат отново. Смята се, че втората реколта е по-полезна и вкусна.

Хранене на пилета с покълнало

зърно: как, кога и колко

Едно пиле трябва да получава 15-20 грама покълнала пшеница, овес или ечемик на ден. Понякога дават и по 30 грама. Нормата на пилето трябва да бъде не повече от 30% от дневния обем на всички фуражи с честота веднъж на всеки 3-5 дни.

Хранене през деня

Покълналото зърно може да се дава през деня като отделна храна или заедно с мокра каша, където има зеленчуци, зърна, фуражни добавки.

Вечерно хранене

Някои птицевъди препоръчват да се дава покълнала пшеница не през деня, а вечер преди лягане. Кълновете се изсипват директно върху дълбоката постелка на кокошарника. Това се обяснява с факта, че попаднали на постеля, зърната започват да отделят витамин В, който стимулира биохимичните процеси. В резултат на това се отделя топлина и разпространявайки се около кокошарника, затопля птиците.

Има достатъчно аргументи в полза на дневното и нощното хранене. През деня пилетата ядат добавката по-активно, тъй като се движат и бързо предизвикват апетит. Няма риск да натрупат излишни килограми. Предимствата на вечерното хранене са получаването на допълнителна топлина в постелята, както и фактът, че кокошките са заети да гребят зърната и да обръщат постелята. Но висококалоричните кълнове при вече затлъстели пилета могат да доведат до допълнително наддаване на тегло.

На каква възраст могат

да се дават покълнали зърна

Дори едно пиле може да се възползва от покълналата пшеница, ечемик или овес с ползи за здравето. За пилета на възраст над 1 седмица 65% от общия фураж трябва да присъства в диетата.

Храненето на кокошки-носачки с покълнало зърно е възможно и необходимо, но не често. Той ще им осигури витамини и хранителни вещества през зимата, както и ще подобри храносмилането. Изчислете предварително колко зърно трябва да покълнете. Не използвайте големи количества, тъй като кълновете не могат да се съхраняват дълго време. Те започват да гният, да се влошават, появява се гниеща миризма. Невъзможно е да се хранят пилета с такава храна - причинява отравяне.

Можете да съхранявате разсад за 2-3 дни, за това ги извадете на тъмно и хладно място. По-добре е да се изчисли количеството пшеница за 2-3 хранения.

Предимствата на вечерното хранене са получаването на допълнителна топлина в постелята, както и фактът, че кокошките са заети да гребят зърната и да обръщат постелята.
Предимствата на вечерното хранене са получаването на допълнителна топлина в постелята, както и фактът, че кокошките са заети да гребят зърната и да обръщат постелята.
Дори едно пиле може да се възползва от покълналата пшеница, ечемик или овес с ползи за здравето. За пилета на възраст над 1 седмица 65% от общия фураж трябва да присъства в диетата.
Дори едно пиле може да се възползва от покълналата пшеница, ечемик или овес с ползи за здравето. За пилета на възраст над 1 седмица 65% от общия фураж трябва да присъства в диетата.