Доказани рецепти за апетитна вечеря

Пуешкото месо е второ по-популярност птиче месо след пилешкото. Има деликатен и сочен вкус и се използва за приготвяне на диетични ястия.

Събрахме интересни рецепти и ви подсказваме какво да приготвите с пуешко бутче.

1. Запечено във фурна, с подправки 

Съставки: 500 г пуешко месо (бутчета), 1 скилидка чесън, 1 суп.лъж. соев сос, 1 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. горчица, Сол, черен пипер и кориандър на вкус.

Приготвяне: В отделен съд смесете соевия сос, растителното масло и горчицата, добавете подправки и смачкайте чесъна. Разбъркайте всичко добре. Изплакнете бутчетата, подсушете ги, ако е необходимо почистете от излишната мазнина и кожа, посолете и поръсете с черен пипер. Поставете месото в маринатата и го оставете за няколко часа.
Загрейте фурната до 200 градуса. Поставете пуешките бутчета в плик за печене и сложете в тава. Печете около час и половина. Слагаме месото в ръкав за печене, след това го поставяме върху лист за печене и го изпращаме да се пече за час и половина. Извадете от фурната и когато месото леко се охлади, можете да отворите плика.

Сервирайте с гарнитура по избор или просто полейте месото с отделилия се сос.

2. Пържени филета на тиган 

Продукти: 500 г пуешко месо, 3-5 суп. лъж. соев сос, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте и подсушете месото. Нарежете на ивици и подправете със сол и черен пипер. Загрейте тигана, сипете малко олио и разпределете месото. Когато леко се запържи и побелее, прибавете соевия сос и го обърнете от другата страна. Покрийте с капак и оставете да къкри около 15 мин.

Много бързо ще приготвите отлично ястие за вечеря.

3. Гулаш 

Продукти: 500 г филе от пуешко месо, 2 глави лук, 3 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. брашно, подправки, сол, черен пипер на вкус

Приготвяне: Измийте и подсушете месото, нарежете на малки парченца. Загрейте предварително тиган, запържете месото без да добавяте олио. Необходимо е отделилият се сос от месото да изври. Когато цялата течност изчезне, добавете растителното масло и продължете да пържите, като разбърквате от време на време. Когато месото придобие златиста коричка, прехвърлете в отделен съд.

Нарежете лука на кубчетаи запържете в тиган до златистокафяво. Добавете брашното, разбъркайте, след което сипете месото към лука.

Подправете със сол и черен пипер, добавете подправки. Всичко се разбърква добре. Добавете 1-2 чаши вода, покрийте с капак и оставете да къкри на умерен огън. Когато водата заври, намалете котлона, оставете месото да се задушава още 30 минути. Не забравяйте да разбърквате от време на време.

Готовият гулаш може да се сервира, заедно с различни гарнитури.

4. Бутче със зеленчуци 

Продукти: 500 г пуешки бутчета, 2-3 суп. лъж. растително масло, глава лук, 3 чушки, 200 г гъби, 2 скилидки чесън, 1 суп. лъж. лимонов сок, 400 г домати, розмарин, червен пипер, соли черен пипер на вкус, 200 г сметана, 2 ч. лъж. нишесте.

Приготвяне: Нарежете пуешкото филе на средни парчета. Загрейте растителното масло в тиган и запържете месо от двете страни на силен огън. Прехвърлете в купа.

Лукът се нарязва на кубчета, запържва се до златистокафяво, след което се добавят черен пипер, гъби, нарязани домати, чесън, лимонов сок, подправки, сол и черен пипер. Разбъркайте всичко добре и оставете да къкри 3-5 минути. Прибавете месото, разбъркайте със зеленчуците и покрийте. Оставете да къкри около 25 минути на тих огън. Смесете сметаната с нишестето и полейте със сместа месото. Разбъркайте и гответе до готовност.

5. Печена пуйка със сос от червени боровинки 

Продукти: 500 г пуешко месо (бутчета), 2 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус, 2 дафинови листа, розмарин, карамфил на вкус, 100 г червени боровинки, 100 мл вино, 1 портокал, пръчка канела, 50 г захар,

Приготвяне: Измийте и подсушете бутчетата. Пригответе марината: смесете скилидките чесън, дафиновите листа, розмарин, зърна карамфил, черен пипер и сол в хаванче. Смачкайте всичко много добре. По-добре е чесънът да не се смачква с преса, тъй като при счукването му се отделя повече сок, който е необходим за маринатата. С получената смес намажете бутчетата. Можете да добавите още малко сол отгоре. Изпечете месото или в стъклен съд с капак, тогава ще има златиста хрупкава коричка, или в плик за печене, тогава бутчетата ще са по-сочни и меки. Ако не разполагате с йенски съд или плик за печене, поставете месото в тава и покрийте с фолио.

Загрейте фурната до 200 градуса и поставете месото вътре за час и половина.

Докато се пече, пригответе соса: сипете захарта в тиган и сложете на котлона, за да се карамелизира. Когато започне да се втечнява, налейте виното, по-добре вземете полусухо. Обелете портокала и разрежете на половина. Добавете малко от кората към захарта и виното, след което изстискайте половината портокал. Оставете на котлона още 3-5 минути и добавете боровинките. Продължете да готвите на слаб огън още 5 минути.

Добавете подправките и пръчката канела, покрийте и оставете да се вари още 10-15 минути. Когато сосът се охлади, сложете шепа боровинки в блендер, разбийте ги и ги прибавете към останалата смес. Портокаловата кора можете да я извадите.

Извадете месото от фурната, нарежете го и го полейте със сос от боровинки.

6. Задушено месо в горчичен сос 
Продукти: 400 г филе от пуешки бутчета, 50 г масло, 200 мл готварска сметана, 1 глава лук, 1 стрък зелен лук, глава целина, 100 г ориз, ? чаена чаша почистени бадеми, зелени подправки на вкус, чушка, 5 суп. лъж. горчица.

Приготвяне: Подгответе предварително бадемите. Попарете ги във вряща вода, така че по-късно по-лесно да ги обелите. Обелете и нарежете целината на кубчета. Нарежете чушката на кубчета, а лука - на полумесеци. Нарежете месото на филийки. Разтопете маслото в тигана и в него запържете лука. След което добавете месото да се задушава. В отделен тиган сипете зехтина и прибавете зеленчуците. Задушете ги и след това добавете ориза. Запържете малко и добавете вода.

Когато пуешкото месо се запържи, сипете сметаната, за да направите деликатен сос. Обелете бадемите и ги нарежете. Запържете ги на сух тиган. Това ще добави контраст към ястието. Добавете горчица и гответе до готовност.

Прехвърлете ориза и месото в голяма чиния, поръсете със ситно нарязан зелен лук, а месото полейте със соса с бадеми.

7. Шишчета с пуйка 

Продукти: 3 кг пуешки бутчета, подправка за пиле, сол, черен и червен пипер на вкус, 3 глави лук.

Приготвяне: Изплакнете месото, подсушете го, нарежете на средни парчета. Поръсете отгоре с подправка за пиле, червен пипер, сол и черен пипер. Разбъркайте добре, така че подправките да се поемат от месото. Нарежете лука на пръстени, след това го добавете към пуешкото, разбъркайте и го оставете да се маринова. За да направите кебапа по -вкусен, захлупете го с капак или покрийте плътно със стреч фолио.
Запалете скарата, нанижете месото на шишчета, без лука и печете до омекване и получаването на златистокафява коричка.

Шишчетата от пуешки бутчета са много вкусни, а на всичкото отгоре са и диетични.

8. Кюфтета 
За тази рецепта няма да правим кайма, а ще нарежем месото на много дребни късчета.

Продукти: 500 г пуешки бутчета, 3 суп. лъж. картофено нишесте, 4 суп. лъж. майонеза, глава лук, 100 г кашкавал, 50 г зелени подправки, 2 скилидки чесън, сол на вкус, яйце.

Приготвяне: Нарежете всички продукти с нож. Ако ги пасирате в блендер, кюфтетата няма да ви се получат така сочни. Нарежете лука и кашкавала много ситно. Отстранете кожата от бутчетата и обезкостете. (Можете да запазите кокалите и по-късно с тях да сварите супа). Нарежете месото много на ситно, добавете зелените подправки, чесъна, нишестето, майонезата, яйцето, сол и черен пипер. Разбъркайте всичко много добре.
Загрейте тигана, оформете кюфтетата и ги изпържете до златистокафяво от двете страни. Когато се запържат, покрийте с капак, намалете котлона и оставете да се задушат още малко. Вкусното и сочно ястие е готово.