Какво означава това за бъдещите реколти?
Англия вече се слави с чудесни пенливи вина, тъй като климатичните промени изместват фокуса на винопроизводството.
Бордо скоро може да се сдобие с конкуренция за титлата на най-известния винен регион в света.
Тъй като изменението на климата се отразява на валежите и температурите продължават да се повишават, експертите прогнозират, че до края на века региони чак до Йоркшир в Обединеното кралство могат да станат водещи производители на вино.
Според неотдавнашен доклад на Fine Wines and Restaurants Market Monitor Хъл може да се прочуе със своето каберне совиньон още през 2100 г., тъй като климатичните промени засягат Бордо и превръщат Северна Англия в гореща точка за производство.
„Региони, които не са могли да отглеждат определени сортове грозде, вече могат да го правят
През последното десетилетие прочути реколти се появяват на все по-малко вероятни места. Английските пенливи вина печелят световно признание, а шведските бели вина изненадващо навлязоха на международната сцена.
„Климатичните промени преначертават картата на виното", се казва в доклада, като се посочват северни райони като Дания, които ще процъфтяват при по-дълги вегетационни периоди и по-меки условия.
Тази промяна се случва и далеч извън Европа
„Мисля, че ще започнем да виждаме повече вино от места като Китай, тъй като винопроизводителите използват широкия спектър от региони, в които могат да го произвеждат - от Нинся до Юнан", казва Отара Пайн, американска сомелиерка от Бирма. Пайн е управител на портфолиото на Wine Garage, базирана в Банкок компания за внос и дистрибуция, която работи със семейни и занаятчийски винарни по целия свят.
„В САЩ също се прави по-сериозно вино на места като Вирджиния, Мериленд и дори в далечния край на Лонг Айлънд."
Традиционните винарски райони
са подложени на натиск
Докато се появяват нови райони, дългогодишните столици на виното са изправени пред екзистенциални предизвикателства.
Докладът предупреждава, че Бордо скоро може да не успее да произвежда надеждно своите характерни вина, тъй като сушата, горещините и по-кратките периоди на зреене правят отглеждането по-нестабилно.
Миналата година Бордо регистрира най-ниското си производство на вино от 1991 г. насам - 3,3 млн. хектолитра вино, което е по-малко от 3,8 млн. хектолитра през 2023 г., тъй като слана и мана унищожиха реколтата.
„Ако не се вземат мерки срещу климатичните предизвикателства, до 2100 г. каберне совиньонът, който някога е бил характерен само за Южна Европа, може да процъфтява в централните и северните региони", се казва още в доклада.
В прочутия френски регион Шабли през 2023 г. загубите достигат 60 %, тъй като късните слани, градушките и маната унищожиха реколтата. „Годината беше много тежка, както физически, така и психически", казва един от винопроизводителите пред Euronews Green и по време на миналогодишната катастрофална реколта. „Изтощен съм."
Сега някои производители прибират реколтата по-рано, презасаждат с по-устойчиви сортове или проучват нови техники. Други призовават за реформи в правилата за наименованията, които да им дадат по-голяма гъвкавост по отношение на това какво грозде могат да отглеждат под защитени етикети.
Дори в традиционно устойчивите части на Южна Европа лозарите започват да се съмняват в дългосрочната жизнеспособност на семейните си лозя.
Възможно ли е марковите вина
да тръгнат по пътя на френската горчица?
Както прочутата бургундска горчица „Дижон" и холандското сирене „Гауда" са изправени пред изчезване поради променящия се климат, така и емблематичните вина може скоро да бъдат застрашени.
Но Пайн казва, че последиците от изменението на климата не са толкова ясни, колкото преместването на винарските райони на север или на юг - или пълното изчезване на великите вина от прочутите региони.
„Бургундия и долината Напа винаги ще съществуват. Те ще се опитват да произвеждат страхотни вина независимо от всичко", казва той. Те просто може да не са обичайните каберне или пино ноар.
Пайн посочва нови сортове грозде и хибриди, които се отглеждат в Европа и САЩ, като пример за това, че винопроизводителите започват да мислят нестандартно.
„Региони, които не са могли да отглеждат определени сортове грозде, независимо дали става дума за шардоне в Германия или сира в Орегон, вече могат да го правят", казва Пайн.
„Има много места, където можете да правите вино и да изразявате както тероара, така и характера на хората, които го правят. Пред нас има няколко пътя", успокоява той.
Източник: Euronews

Коментари