Ще ви спасят от жажда и глад в разгара на жегата

Летните жеги са тук. Ако попитате старите хора, периодът от 15 до 17 юли го знаем като горещници и колкото и да се убеждаваме, че времето и природата се променят, слънцето си казва своето. Време е да се погрижите не само за студените напитки в хладилника, но и за супи, които едновременно ще задоволят глада и ще утолят жаждата, без да натоварват излишно организма. Зеленчукови, с риба, екзотични - изберете за всеки вкус и се наслаждавайте всеки път на ново ястие, приготвено с любов.

1. Персийска със стафиди 

Студеното кисело мляко, сушените плодове и орехите са онези съставки, които правят супата наистина вкусна. Много напомня на нашия таратор, но все пак има по-различен и богат вкус. Освен това, за тези, които обичат по-лютички ястия, можете да добавите пикантни подправки, като по този начин персийската супа ще е много по-пикантна. Сервирайте с крутони, препечени филийки или залци.

Продукти: 1200 мл вода, 0,5 л кисело мляко, 2 краставици, шепа орехови ядки, 4 супени лъжици светли стафиди, сол на вкус, 4-6 листа прясна мента, 1 връзка пресен магданоз.

Приготвяне: Смесете киселото мляко с много студена вода. Добавете солта и ситно накълцаната мента. Разбъркайте старателно до получаването на гладка смес (можете да разбиете с пасатор). Разсипете по чиниите. Прибавете краставиците, нарязани на малки кубчета (сламки или кръгчета по желание), стафидите, накълцаните орехи и ситно нарязан магданоз.

2. С чушка 
Супата с чушка, с допълнение на сухо вино, чесън и ароматни подправки, определено ще се хареса на всички, които обичат ястия с приятен пикантен привкус.

Продукти: 8-10 големи червени пиперки, 1 глава салатен лук (червен или бял), 1 средно голяма глава чесън, 4 чаени лъжички зехтин, 1 чаена чаша сухо бяло вино, 1 л пилешки бульон от кубче, 800 г домати в собствен сок, 1 суп.лъж. сос Уорчестър, 1 суп.лъж. Табаско, 2 ч.лъж. винен оцет, сол и смлян черен пипер на вкус, пресен магданоз за украса.

Приготвяне: Измийте и подсушете добре чушките. Две от тях поставете в тава, предварително застлана с хартия за печене. Пъхнете във фурната, загрята до 200 градуса за 20-25 минути или докато чушките се запекат. Прехвърлете ги в дълбока чиния и ги покрийте, за да се задушат. Обелете ги и почистете от дръжките и семената. Нарежете на ивици и оставете настрана.

Почистете и останалите чушки от дръжките и семето и ги нарежете на малки кубчета. Обелете лука и чесъна и ги нарежете на малки парченца.

Вземете тенджера с дебело дъно и в нея загрейте зехтина. Сипете нарязаните чушки, лук и чесън и разбъркайте внимателно. Задушавайте 10-12 минути. Прибавете виното и оставете да къкри на умерен огън, докато течността се изпари. През това време пригответе пилешкия бульон и го сипете в тенджерата със зеленчуците. Оставете да заври и добавете доматите със соса. Оставете отново да заври и намалете котлона. Гответе 30-35 минути.

Изчакайте супата леко да се охлади и прехвърлете в купата на блендера. Разбийте до гладка смес. Върнете в тенджерата.

Смесете табаското със сос Уорчестър, оцет, сол и черен пипер и добавете всичко това в тенджерата към супата. Разбъркайте, върнете на котлона и изчакайте да заври. Гответе 5-6 минути, след което дръпнете от огъня и изчакайте да се охлади напълно. Поставете в хладилника за час и половина. Разсипете по чиниите и гарнирайте с печените чушки и пресен ситно нарязан магданоз или кориандър.
Сервирайте по желание със сметана, крутони или ръжени препечени филийки.

3. Рибена чорба 

Кой каза, че рибената супа трябва да се сервира гореща? Със сигурност някой, който никога не е опитвал студена рибена супа с квас. Тя идеално се вписва в менюто, оставяйки малко хора безразлични.

Продукти: 250 г риба от консерва (риба тон или друга), 250 г пресен спанак, 250 г пресен киселец, 1 литър квас, 1 връзка зелен лук, 2 краставици, 2 чаени лъжички захар, сол и смлян черен пипер на вкус, хрян на вкус, 5-6 стръка пресен копър, пресен магданоз и кориандър общо 5-6 стръка.

Приготвяне: Измийте старателно киселеца и спанака. Отрежете корените, а листата, заедно с дръжките, поставете в тенджера. Залейте със студена вода. Оставете да заври и варете 1-2 минути. Прецедете през гевгер. Охладете леко и разтрийте листата през сито или нарежете много на ситно. Върнете в тенджерата и добавете кваса.

Измийте лука и го нарежете на малки парченца. Поръсете със сол и оставете за 5-7 минути. Добавете в тенджерата към супата.

Измийте краставиците, нарежете ги на кубчета и ги прибавете и тях в тенджерата.

Смесете захарта, солта и черния пипер и с получената смес подправете супата. Разбъркайте внимателно.

Разсипете в чинии. Във всяка чиния поставете парче риба. Добавете краставици и малко хрян. Преди сервиране поръсете с ситно нарязан магданоз, кориандър и копър.

4. Черешова супа 

Черешовата супа отлично утолява жаждата. Освен това ще ви зареди с лекота и позитивност за целия ден. Ярък, богат вкус с лека приятна кисела жилка и аромат на канела – това е, от което се нуждаете в разгара на горещия сезон.

Продукти: 700 г замразени череши без костилки, 600 мл черешов сок, сол - 1 щипка или на вкус, 0,5 ч.лъж. смляна канела, 1 лимон, 1 ч.чаша сметана, 6-8 листа прясна мента.

Приготвяне: Поставете черешите в тенджера. Размразете ги и добавете сока. Подправете със сол, канела и няколко резенчета лимон.

Поставете на котлона и изчакайте да заври. Варете 5-7 минути, след което дръпнете от огъня и изчакайте да се охлади до стайна температура. Покрийте с капак и оставете за два-два и половина часа в хладилника.

Преди сервиране подправете със студена сметана и украсете с листа от мента. Сервирайте с багет, крутони, препечен хляб, сладки крекери.

5. Доматена 

Студената доматена супа е друго чудесно ястие, което ще ви помогне да преживеете жегите, да облекчите стреса и да заредите организма си с хранителни вещества и антиоксиданти.

Продукти: 8 домати, розови или червени, среден размер, 2 яйца, 1 багета, 1 чаена лъжичка винен оцет, сол на вкус, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.чаша зехтин, 1 малка връзка пресен магданоз и кориандър, 6-8 листа прясна мента.

Приготвяне: Сварете яйцата твърдо, охладете и ги обелете. Измийте доматите и направете напречен разрез близо до дръжката. Пуснете ги за 30 секунди във вряща вода, след което ги прехвърлете в съд с ледена вода, пак за 30 секунди. Обелете ги и отстранете дръжката. Нарежете ги на произволни парчета и ги сипете в купата на пасатора. Разбийте до гладка смес. Добавете натрошената среда на хляба и оставете за 5-6 минути. Подправете със сол, черен пипер и оцет.

Прибавете едното варено яйце и обелените скилидки чесън. Разбийте отново до гладка смес. Добавете зехтина на тънка струйка, като разбърквате, докато стане гладка и равномерна супа.

Разлейте по чиниите и поръсете с едро настъргано яйце. Украсете със ситно нарязан магданоз, кориандър и листа от мента.