По- добра зърнена реколта от миналогодишната прогнозират стопаните в Бургаска област. Ечемикът вече е узрял, чакаме дъждовете да спрат, за да можем да започнем да жънем, съобщи по БНР Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“, в който членуват стопани от общините Камено и Карнобат.

„Не можем да очакваме добиви като в другите части на страната. Тук дъждовете дойдоха по-късно, за ечемика, пшеницата и рапицата е вече много късно. Другото, което е и сега - валежите са локални. Иначе преди това пак си имаше тежки периоди, май месец не капна капка дъжд! Няма да се повтори трагедията от миналата година, когато имаше по 50–100 кг добиви от декар в цели общини. Това тази година няма да го има, всички ще сме над тези цифри“, обясни той.

Очакванията са 300 – 350 кг от декар при пшеницата, а при ечемика около 400 кг от декар. При рапицата, много стопани се отказаха, добивите ще са малко над 200 кг. Надеждата за по-добра година земеделските стопани свързват с по-високите изкупни цени на зърното на борсите.

Жътвената кампания ще закъснее тази година, заради непрекъснатите дъждове. Очакванията в различните райони са от силно оптимистични до умерени и с едно наум. Надеждите са за по – добра реколта, но все още е рано да се каже какви ще са добивите и как ще се развие ситуацията с изкупните цени, коментират зърнопроизводители.

"Като цяло жътвата на ечемик и пшеница се очаква да закъснее средно с около 10-12 дни за всяка от културите, поради по-хладното за сезона време и честите дъждове. Рано е да се правят прогнози за реколтата в региона, все пак добивите ще са около 350 - 400 кг / дка при ечемика и около 400 - 420 кг/дка при пшеницата. Надяваме се и изкупните цени да са по - високи, каквато тенденция има в момента на световните борси", категоричен е председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско Николай Киров.
През миналата година добивите на места паднаха до 50 кг/дка и поне още две години ще бъдат необходими, за да се покрият загубите на земеделците.